Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
istraga još traje

Četverogodišnjak teško otrovan na Hvaru napokon govori i jede

Foto: Privatni album
1/2
30.09.2019.
u 08:29

Greta je pošla u školu, a uz Giuseppea, koji je u tragediji izgubio oca, i dalje je stalno majka Manuela Fiasconaro

Jedanaestogodišnja djevojčica i četverogodišnji dječak, djeca stradala u nesreći na Hvaru, gdje su se na ljetovanju na brodu otrovala ugljikovim monoksidom te bila u vrlo teškom stanju, na liječenju u Rimu su se, na sreću, oporavila. Djevojčica Greta potpuno je zdrava, otpuštena je iz pedijatrijske bolnice Bambino Gesù, vratila se kući na Siciliju i već ide u školu.

Princeza ratnica i mrvica

Maleni Giuseppe, njezin polubrat, čije je zdravstveno stanje bilo teže te su i prognoze bile neizvjesne, još je u rimskoj bolnici, no stanje mu je zadovoljavajuće: govori, jede i hoda i koliko sada mogu vidjeti, ne bi trebao imati nikakve posljedice tragedije u Hrvatskoj u kojoj je izgubio oca Eugenija Vincija. Uz dječačića je i dalje majka Manuela Fiasconaro. I ona je u Hrvatskoj osjetila simptome trovanja, za koje se poslije ispostavilo da je krivac benzinski generator-agregat, koji nije namijenjen brodskoj upotrebi, nego upotrebi na otvorenom prostoru, no njezino se stanje brzo poboljšalo.
Te nam je informacije potvrdio prijatelj obitelji i još jedan od stradalih, Bruno Mancuso, gradonačelnik mjesta Sant’Agata di Militello.

– Izgubili smo prijatelja, ali je sada najvažnije da su djeca dobro – kaže nam Mancuso.

U tom su mjestu gotovo svi bili na sprovodu Eugenija Vincija, koji je iza sebe ostavio malog Giuseppea te dvije sada već odrasle kćeri iz prvog braka, Federicu i Ludovicu.

– Naša princeza ratnica Greta je dobro, a nadamo se da će se i mrvica Giuseppe do kraja oporaviti – rekla je Federica o djeci. 
No u početku nije izgledalo optimistično. Tog 13. kolovoza, samo tri dana nakon što se društvo starih prijatelja ukrcalo na jedrenjak “Atlantia” kako bi proveli godišnji na krstarenju Hrvatskom, jutarnje buđenje u luci u Hvaru otkrilo je mučne scene. Manuela se probudila s mučninom, a kroz otvorena vrata kupaonice ugledala je supruga nagnutog nad kadom dok su mu leđa prekrivale crvene mrlje. Sin je ležao pored nje. Izgledao je kao mrtav, kazala je. 
Kad je pohitala prema zaključanoj kabini kćeri, a pridružili su joj se i prijatelji i posada, nisu je mogli probuditi lupanjem i vikom pa su provalili. Kapetan “Atlantije” djevojčicu zapjenjenih usta iznio je na palubu. 
– Dječicu nismo mogli probuditi – govori Mancuso, inače liječnik, koji je od početka sumnjao da su otrovani na brodu, a ne hranom, kako su neki mislili.

Smrdjelo iz klime

Naznake da se nešto događa na brodu imali su od početka, slažu se i Bruno i Manuela. Odmah nakon ukrcavanja požalili su se da iz otvora za klimu dolazi neugodan miris. Osjetio se i kad su se te noći, nakon večere na kopnu, vratili na počinak. Doduše, nisu mislili da je riječ o ugljikovu monoksidu jer je on bez mirisa. No, očito je među drugim plinovima bio skriven i taj tihi ubojica. Mancuso pak ponavlja da su zahvalni svim hrvatskim službama na požrtvovnoj pomoći. O postupku koji se vodi protiv vlasnika broda ne zna puno.

– Dali smo iskaz u Hrvatskoj i nadamo se da će se stvar istjerati do kraja. Za nas je kasno, ali za sigurnost drugih to je važno – dodaje.

Ključne riječi

Komentara 1

MA
MarinVD
13:18 30.09.2019.

Nisu se otrovali NA Hvaru. Opet pokušavate progurat neistinu. A to nije slučajno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije