Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GENIJALCI

Četvero najboljih na prijamnim ispitima za fakultet

odlicni-txt.jpg
Fotografije: D. Višnjić, R. Branđolica, Ž. Hladika, A. Bronić
10.07.2008.
u 20:49

Pravni fakultet: Marieta Miškulin briljirala na ispitu
To što je paničarka i što voli naučiti sve do najsitnijih detalja maturantici Marieti Miškulin i te kako se isplatilo. Jer prijamni ispit na Pravnom fakultetu u Zagrebu nitko od nje nije bolje napisao. Da joj je ime i prezime na prvom mjestu ljestvice poretka za upis, javila joj je prijateljica.

Nisam joj u prvi mah vjerovala. Mislila sam da me zafrkava. Znala sam da sam test dobro napisala, ali nisam niti sanjala da ću biti prva  kaže Marieta. Sretnu vijest najprije je podijelila s roditeljima koji su, očekivano, bili presretni i ponosni. No ništa manje i nisu očekivali od svoje kćeri koja je i u teškoj V. gimnaziji prolazila s odličnim. Da želi studirati pravo, i to međunarodno jer bi voljela živjeti u inozemstvu, a voli i strane jezike i putovanja, shvatila je tek lani. Do tada je bila uvjerena da će stopama svojih roditelja  među liječnike.

No mama Andrea ju je, kaže, kao i u svemu, podržala u novoj odluci rekavši joj da joj je zapravo drago što je ipak odabrala svoj put, a i tata Mladen, inače proslavljeni vaterpolski reprezentativac, složio se s njenim izborom.

Marieta se za prijamni pripremala zadnje polugodište. Pohađala je besplatne gradske pripreme, a dva tjedna prije ispita upisala se i na intezivne pripreme u Pučko otvoreno učilište.
 
Imala sam sreće, a i završila sam kvalitetnu srednju školu . Bez nje i moje mame Andree, koja mi je najveća potpora, ovo ne bih postigla  skromna je Marieta. 

Geodetski fakultet: Filipu Maretiću najviše bodova

Na prijamnom ispitu na Geodetskom fakultetu u Zagrebu briljirao je Filip Maretić, maturant III. gimnazije u Splitu.
Riješio je 32 od 40 zadataka i skupio najviše bodova, ali kako u srednjoj školi nije sve razrede prošao s odličnim, zauzeo je peto mjesto. Učio je iz udžbenika za srednje škole, i to posljednjih mjesec dana, a upisao se i na tečaj iz fizike, koja mu baš i nije bila najomiljeniji predmet. I uspio je.

– Prezadovoljan sam. I moji roditelji također. Odmah su mi rekli da nisam trebao stvarati paniku. Ali što ću kada sam mislio da nisam dobro riješio test – kaže Filip.
Na faksu mu neće biti dosadno jer se na geodeziju upisao i njegov razredni kolega Grgo Dželalija. I to bez prijamnog ispita jer je, zbog III. osvojenog mjesta na državnom natjecanju iz fizike, “zaradio” izravan upis na Geodetski fakultet.

Farmaceutski fakultet: Toni Portolan seli u Zagreb

Da se i bez skupih priprema na prijamnom ispitu može briljirati dokazao je Toni Portolan, maturant III. gimnazije u Splitu. Došao je u Zagreb, pristupio razredbenom ispitu na Farmaceutskom fakultetu i napisao ga najbolje od svih kandidata skupivši visoka 894 boda.

A pripremao se samo dva tjedna jer mu nije bilo ni nakraj pameti učiti dok traje Europsko nogometno prvenstvo.
– Učio sam samo biologiju, i to prema udžbenicima za srednju školu i skripti u kojoj su zadaci sa starih prijamnih ispita. Matematiku uopće nisam spremao jer je profesorica Snježana Serdar cijeli četvrti razred ponavljala gradivo s nama baš za fakultete – kaže Toni. Nije ponavljao niti kemiju jer je ima u malom prstu.

– Ove godine iz kemije idem na Olimpijadu pa sam se ionako za to natjecanje pripremao i nije mi bilo potrebno ništa dodatno učiti za fakultet – kaže Toni, kojem je farmacija bila jedini izbor.
Što i nije čudno s obzirom na to da su mu oba roditelja farmaceuti. Kad je na internetu vidio da je prvi na rang-ljestvici, bio je malo iznenađen iako je, kaže, bio uvjeren da će proći prijamni ispit.
Sada ga, dodaje, više ništa ne zanima osim odmaranja i kupanja, a zatim pravac metropola.

– Jedva čekam preseliti se u Zagreb. Imat ću i društvo jer dosta mojih prijatelja također ide na studij u metropolu. Bit će zabavno – kaže Toni, inače strastveni zaljubljenik u standardne i latinoameričke plesove. 

Veterinarski fakultet: Maja Platiša izgubila okladu

Maja Platiša iz Zagreba najbolje je napisala prijamni ispit na Veterinarskom fakultetu. Da se želi upisati na taj fakultet, znala je, kaže, oduvijek jer obožava životinje, posebice svog stafordskog terijera. Pripremati se počela početkom siječnja na besplatnim gradskim pripremama, a tjedna dana prije prijamnog učila je sama po šest-sedam sati na dan. I to na otoku Zverintu, gdje je ljetovala.
– Da sam prva, javila mi je mama. Nisam mogla vjerovati što mi govori. Sad sam joj dužna 100 kuna jer smo se kladile.

Ona je tvrdila da ću biti među prvih deset, a ja sam rekla da za to nema šanse – kaže Maja, koja je i u V. gimnaziji, jednoj od težih u Zagrebu, bila odlična učenica. U slobodno vrijeme, dodaje, i ne izlazi previše jer je to ne zanima. Radije se šeta sa svojim stafordom i “guta” SF literaturu.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije