Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 60
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koronavirus ne posustaje

Četvero Hrvata tražilo evakuaciju iz Wuhana, Riječanin iz Kine: Izlazimo samo kad moramo

koronavirus
Foto: STRINGER/REUTERS/PIXSELL
1/2
29.01.2020.
u 19:23

Laboratorijsko izoliranje koronavirusa u Australiji, dakle izvan Kine, jest korak naprijed, ali to je samo djelić

Olakšanje u svijetu izazvala je jučerašnja objava australskih znanstvenika da su uspješno uzgojili verziju novog koronavirusa koji zadnja dva mjeseca sije strah po svijetu. Kineski centar za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti još je početkom tjedna uspio izolirati virus novog tipa 2019-nCoV, a uz postignuće iz Australije to su dva ključna koraka koja bi mogla pridonijeti razvijanju cjepiva. Iako su znanstvenici objavili da će uzorke podijeliti sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom i laboratorijima diljem svijeta kako bi se postupak ubrzao, znanstvenici upozoravaju da mjesta za euforiju nema. Razvijanje cjepiva, naime, obično traje i cijelo desetljeće, a pretpostavka je da bi u najboljem slučaju cjepivo moglo biti u fazi ispitivanja u lipnju.

Riječanin u Kini: Perite ruke!

– Cjepiva za koronavirus još nema, a razvijanje bilo kojeg cjepiva nije tako kratak proces – rekli su nam u našoj Službi za epidemiologiju zaraznih bolesti. I Mike Catton, zamjenik ravnatelja Instituta Peter Doherty za infekcije i imunitet u Melbourneu gdje je izoliran prvi virus izvan Kine, rekao je kako nije riječ o otkriću koje će revolucionarno unaprijediti borbu protiv ovog virusa.

– Ovo jest korak naprijed, ali to je samo djelić puzzle koji smo sastavili – rekao je Catton. Idući je korak testiranje laboratorijske verzije virusa koji je izoliran od zaraženog pacijenta, što će omogućiti znanstvenicima da nauče više o njegovim karakteristikama te kako se boriti protiv njega. Otkriće omogućava i test na antitijela i detektiranje virusa kod pacijenata koji nemaju simptome.

– Sada imamo mogućnost provjeriti sve testne metode i usporediti njihovu senzitivnost i značajke – rekao je Julian Druce s Instituta u Melbourneu. Za sada su, prema službenim brojkama iz Kine, od posljedica virusa umrle 132 osobe, a potvrđeno je više od šest tisuća slučaja zaraze, iako se, prema procjenama nekih znanstvenika, ta brojka već popela iznad 25 tisuća. Virus se prenosi kašljanjem i kihanjem, inkubacijski period traje do 14 dana, a simptomi su slični gripi uz naglasak na respiratorne probleme. Žarište je u kineskom gradu Wuhanu u pokrajini Hubei, a u tom najugroženijem dijelu Kine živi i riječki fotograf Martin Štokić, koji se onamo prije nekoliko godina preselio zbog ljubavi. Riječanin potvrđuje da je situacija daleko od uobičajene.

– Mi smo udaljeni četiri sata voženje vlakom od Wuhana. Najgore je što je sve krenulo uoči Kineske nove godine kada unutar Kine na put kreće između sto i tristo milijuna Kineza. To je razlog zašto su neki od najpogođenijih gradova stavljeni u karantenu; izvan pogona su autobusi, podzemna željeznica, taksiji, zračne luke kako bi se kretanje ljudi svelo na minimum. Škole i fakulteti zatvoreni su do daljnjeg, a sva javna događanja su otkazana. Za već kupljene karte za vlakove ili neke slobodne aktivnosti ljudima se vraća novac. Iz kuće izlazimo samo kad baš moramo, a vani na licu imamo zaštitne maske – javlja Riječanin, koji je svojevremeno radio kao fotograf na kruzerima Tihim oceanom, i tako upoznao svoju suprugu Jennifer iz kineskog grada Chongqing. Danas u tom gradu zajednički prolaze kroz dramu koju je izazvao koronavirus.

– Ključno je izbjegavati javna mjesta i prati ruke. Kontaktirali su nas iz Ministarstva vanjskih poslova RH te iz ambasade u Pekingu. Zahvalni smo im i sretni što je javnost reagirala puno discipliniranije i svjesnije nego kad se pojavio SARS. Vlada ovdje pokriva sve troškove liječenja oboljelima, u samo šest dana digli su mobilnu bolnicu za tisuću pacijenata u Wuhanu. U planu je gradnja još jedne slične – poručuje Marin.

Ekonomisti upozoravaju na posljedice

Virus se iz dana u dan se sve više širi te je već došao do Australije, SAD-a, Kanade, Europe... a ekonomisti pritom upozoravaju na štetne posljedice za gospodarstvo. Dok države izvlače svoje državljane iz Kine, letovi prema toj zemlji se otkazuju, a i Međunarodna skijaška federacija je objavila da će se otkazati predstojeće utrke Svjetskog kupa koje su se trebale održati u Kini u veljači.

Iz zagrebačke Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” poručuju da je spremna “karantena”, tj. jedna izolirana soba s dva kreveta. Austrijski mediji pišu da su se u Grazu pojavili prvi sumnjivi slučajevi, no još nije potvrđeno da je riječ o koronavirusu. U Beograd je sletio srpski državljanin koji je zatražio evakuaciju iz Wuhana. Srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić rekao je da je prošao sve liječničke kontrole i preglede te se osjeća dobro i nema simptome bolesti, a tamošnji ministar zdravstva Zlatibor Lončar najavio je da će Srbija provjeravati putnike koji stižu na beogradski aerodrom ‘Nikola Tesla’ uz korištenje termalne kamere. Oni za koje se sumnja da su zaraženi, bit će smješteni u karantenu i potom premješteni u Kliniku za zarazne bolesti. Prema pisanju srbijanskih medija, nekoliko državljana Srbije se pak nalazi u karanteni u Indiji zbog sumnje da su zaraženi.

S druge strane, četvero hrvatskih državljana, jedan bračni par i dvije studentice koji trenutačno borave u Wuhanu zatražili su da ih se evakuira u Hrvatsku. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova potvrdilo je kako nastavljaju poduzimati sve aktivnosti u suradnji s europskim partnerima kako bi se četiri hrvatska državljana što prije vratila u Hrvatsku, piše Jutarnji list.

Hrvate će evakuirati Francuzi koji su zaduženi za osiguravanje povratka državljana EU, a prije dolaska u Hrvatsku boravit će, kao i državljani drugih država, 14 dana u Francuskoj u karanteni.

Ključne riječi

Komentara 9

AL
AlienattacK
19:54 29.01.2020.

Koji će nam rac sad oni? Zabranite im povratak

ZO
Zooltan
19:42 29.01.2020.

samo nam trebaju ta četvorica su u stanju zaraziti pola hrvacke i bosne

Avatar __MAX__
__MAX__
19:55 29.01.2020.

A odakle novci za evakuaciju? Sutjeli ste 30 god. za vrijeme pljacke a sada bi vi evakuaciju. Trebate to traziti od HDZa iz crnih Fondova.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije