Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
novi zakon

Četnička i partizanska mirovina u Srbiji 300 eura

srpska zastava (1)
Foto: Filip Brala/ PIXSELL
27.12.2014.
u 21:02

Povjesničar Predrag Marković poziva na obazrivost u izjednačavanju prava četnika i partizana jer su u nekim trenucima Ravnogorci "nesumnjivo bili kolaboracionisti", a nekad su pružali otpor okupatoru

Pripadnici Ravnogorskog pokreta iz Drugog svjetskog rata ili četnici, primat će mirovinu od 300 eura, naravno, ako srpska Skupština izglasa novi zakon o pravima boraca i invalida rata, a to je iznos koji primaju umirovljenici s druge strane fronte, partizani koji su ratovali od prije rujna 1943. dok su oni koji su se partizanskom pokretu pridružili nakon tog datuma mirovina je nešto niža, oko 200 eura.

Nije poznato koliko je pripadnika "Jugoslavenske vojske u otadžbini" kako se službeno zove paravojna formacija kojom je zapovijedao "đeneral" Draža Mihailović koji će podnijeti zahtjev za mirovinu. No, Aleksandar Čotrić, predsjednik Republičke "asocijacije za njegovanje tekovina Ravnogorskog pokreta", podsjeća da je, kada je krajem 2004. donesen prvi zakon koji izjednačava prava četnika i partizana, oko 3.000 nekadašnjih Ravnogoraca podnijelo zahtjev za priznanje boračkog statusa, ali ni jedan zahtjev nije pozitivno riješen.

Povjesničar Predrag Marković poziva na obazrivost u izjednačavanju prava četnika i partizana jer su u nekim trenucima Ravnogorci "nesumnjivo bili kolaboracionisti", a nekad su pružali otpor okupatoru. Ravnogorci mogu dokazati da su bili četnici samo pisanim dokazima, a "pisanim dokaznim sredstvom smatraju se vojni dokumenti, ratni zapisnici, službeni dnevnici vojnih postrojbi, popisi vojnih postrojbi, sudske presude, akti o konfiskaciji ili nacionalizaciji imovine zbog pripadnosti JVO, izvorna medicinska dokumentacija".

>> Pogledajte kako četnici pomažu u 'mirovnoj misiji' na Krimu

Ključne riječi

Komentara 23

Avatar El Indio
El Indio
23:12 27.12.2014.

Sta se mene tice mogu imat i po 3.000 eura samo u HR neka se ne petljaju, poslat cemo im i svoje crvene kmere da mogu zajedno uzicko zaigrat

KI
kimi
22:49 27.12.2014.

Alo novinar ajmo malo matematike, ako je od 2. svetskog rata prošlo 70 godina pa šta misliš koliko bi novopečeni penzioner sada trebao da ima godina? Pa ne žive u Srbiji metuzalemi. A da ne komentarišem Čotrića, apsolutnog marginalca na političkoj sceni koga se u Srbiji više niko i ne seća a koji je iz ne znam kojih razloga zavredneo da se citira u VL-u.

VJ
vjerovnik
11:35 28.12.2014.

zbilja se po svemu vidi da smo ušli u EU, jel da ? ... evo. čak su i vijesti iz Srbije u rubrici "Hrvatska"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije