Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOSJE BANOVINA

Četiri tjedna od potresa: Raseljene su 3433 osobe, a dio učitelja neće se vratiti

Posljedice potresa u centru Petrinje
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
1/6
25.01.2021.
u 06:28

Šteta je prijavljena na 44.358 objekata u Sisačko-moslavačkoj županiji, ali i u Zagrebu, Zagrebačkoj, Karlovačkoj i Krapinsko-zagorskoj županiji

Republiku Hrvatsku su 28. i 29. prosinca 2020. pogodili snažni potresi, od kojih je najjači bio magnitude 6,4 s epicentrom kod Petrinje. Sedam je osoba poginulo, a dvadesetak je ozlijeđeno. Materijalna šteta je golema, naročito u Sisačko-moslavačkoj županiji. Dana 4. siječnja proglašeno je stanje katastrofe, a četiri tjedna nakon potresa očekuje se da će Sabor izglasati zakon koji će omogućiti pripremu obnove na tom području. Još su stotine ljudi bez smještaja. S obzirom na stanje u Zagrebu nakon potresa u ožujku 2020. i sporu obnovu, mnogi strahuju da će ovaj potres za i inače devastiranu Banovinu značiti daljnju demografsku propast.

ŠTETE

Dosad je šteta prijavljena na 44.358 objekata, najviše na objektima u Sisačko-moslavačkoj županiji, ali i na području grada Zagreba te u Zagrebačkoj, Karlovačkoj i Krapinsko-zagorskoj županiji. Stanje katastrofe proglašeno je za Sisačko-moslavačku te dijelove Zagrebačke i Karlovačke županije. Elementarnu nepogodu zbog potresa proglasile su neke općine u Krapinsko-zagorskoj županiji. Statičari su dosad obišli više od polovice objekata na kojima je prijavljena šteta. Crvenu naljepnicu zbog velikih oštećenja ima gotovo 3000 pregledanih objekata, a žutu naljepnicu, koja označava privremeno neupotrebljive objekte, više od 5100 objekata. Procjenjuje se da je u objektima s crvenom i žutom naljepnicom prebivalo oko 15 do 20 tisuća ljudi. Više od 90 posto teško oštećenih objekata nalazi se na području Sisačko-moslavačke županije.

OBNOVA

Izdvojeno je odmah 120 milijuna kuna za ublažavanje i uklanjanje posljedica šteta od potresa, od toga 100 milijuna kuna za Sisačko-moslavačku županiju. Nakon kritika na originalni prijedlog izmjena Zakona o obnovi kojim bi Sisak bio isključen iz stopostotnog pokrivanja troškova obnove, i nakon pritiska koalicijskih partnera i amandmana oporbe, HDZ-ovi zastupnici Vladi su predložili amandman prema kojem će država potpuno financirati obnovu neuporabljivih i privremeno neuporabljivih objekata oštećenih potresom na području na kojem je Vlada proglasila katastrofu, uključivo i grad Sisak. Prije se za Sisak predlagao imovinski cenzus, kao u Zagrebu. Zakon bi trebao biti izglasan ovaj tjedan. Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak izjavila je da bi obnova na području Sisačko-moslavačke županije mogla početi u drugoj polovici godine, a koristit će se novac iz fondova EU. - Radi se o 111 milijuna eura koji će biti namijenjeni za obnovu stambenog fonda. Obnova bi mogla početi u drugoj polovici godine, a možda već i na proljeće - rekla je Tramišak. Procjenjuje se da će taj iznos biti dovoljan za gotovo 2000 obiteljskih kuća.

STAMBENO ZBRINJAVANJE

Više od 700 kontejnera i mobilnih kućica postavljeno je preko Stožera civilne zaštite zaduženog za uklanjanje posljedica razornog potresa. Preko privatnih kanala postavljeno je još nekoliko stotina kamp-kućica za stanovnike kojima su kuće neupotrebljive. U Stožer je stiglo ukupno 2230 zahtjeva za privremeni smještaj osoba koje su izgubile dom, od čega je 880 prioritetnih zahtjeva. U državnim stanovima trenutačno je privremeno stambeno zbrinuto 50-ak obitelji, tj. oko 130 osoba kojima su stambene jedinice oštećene ili uništene u potresu. Nekoliko stotina osoba još je u privremeno organiziranom smještaju poput sportskih dvorana i hotela. Dnevno na teren stiže oko 50 stambenih kontejnera. Od hrvatskih proizvođača naručeno je dodatnih 428 stambenih kontejnera te 264 mobilne kućice.

MJERE

Suspendiran je sustav e-propusnica, građani su oslobođeni plaćanja cestarine na AC Zagreb - Sisak, besplatan je prijevoz željeznicom, donesene su odluke o otpisu plaćanja električne energije, plina i toplinske energije te RTV pristojbe za siječanj, veljaču i ožujak. Siščani za prva tri mjeseca ove godine neće plaćati račune za vodu, odvoz otpada i komunalnu naknadu. Ukidanje obveze plaćanja participacije za stanovništvo sa stradalih područja županije osigurao je Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje. To se odnosi i na lijekove s dopunske liste HZZO-a. Na snazi je i šestomjesečni moratorij na slanje rješenja o ovrsi građanima na područjima pogođenima potresom.

ŠKOLE

Sisačko-moslavačka županija ima 53 škole, s ukupno 14.705 učenika. Prema podacima Ministarstva obrazovanja, pet zgrada treba ponovno sagraditi, devet ih je znatno oštećeno, a 13 ih treba popraviti da bi se mogle koristiti. U toj županiji u 17 škola nije počela nastava. Čak je 1921 učenik i 211 djelatnika u školskom sustavu napustilo nakon potresa pogođena područja te su otišli u druge krajeve RH. Dvadesetak učitelja najavilo je da se neće vratiti te će se morati naći zamjenski djelatnici. Ministarstvo će preuzeti plaćanje troškova smještaja u studentskim i učeničkim domovima za sve studente i učenike koji imaju prebivalište na potresima zahvaćenim područjima te je od svih visokih učilišta u RH zatražilo ukidanje obveze plaćanja školarina za te studente. Ministarstvo je osiguralo 958.400 kuna za nabavu tableta, prijenosnih računala i udžbenika za učenike i nastavnike Sisačko-moslavačke županije.

BOLNICE

Potresom je oštećeno 90% bolnice u Sisku. Zgrada bolnice u Petrinji je privremeno neupotrebljiva. Neuropsihijatrijska bolnica "Dr. Ivan Barbot" u Popovači djelomično je oštećena. Zgrade ambulante Doma zdravlja Sisak u Hrvatskoj Kostajnici i Žažini te zgrada Doma zdravlja Petrinja u Glini privremeno su izvan upotrebe, kao i sam Dom zdravlja u Sisku odakle su ambulante dislocirane. Zbog kaosa i većeg broja stanovnika koji su morali biti u zajedničkom smještaju počelo je ubrzano cijepljenje protiv koronavirusa na području pogođenom potresom. Cijepljeno je više od 2500 osoba. U Sisačko-moslavačkoj županiji u nedjelju je bilo 270 aktivnih slučajeva zaraze, najviše nakon Zagreba, Splitsko-dalmatinske i Primorsko-goranske županije. Obnova sisačke bolnice već je počela. U bolnici se trenutačno dnevno obavi oko 350 umjesto nekadašnjih 1200 zahvata.

INFRASTRUKTURA

Na državnim cestama i mostovima šteta je oko 70 milijuna kuna, a na županijskim, lokalnim i nerazvrstanim cestama još 20 milijuna kuna. Neke lokalne ceste su i dalje zatvorene zbog oštećenja od potresa te klizišta. Željeznička infrastruktura je uglavnom neoštećena, no zgrada željezničkog kolodvora u Sisku pretrpjela je znatna oštećenja te je izvan funkcije. Preliminarna procjena troškova sanacije oštećenih nasipa na rijeci Savi i Kupi na sisačkom i petrinjskom području iznosi od 70 do 100 milijuna kuna. Podignuti su hitni zamjenski nasipi na kritičnim mjestima. Tijekom potresa bez električne energije ostalo je 150.000 korisnika. Trenutačno struje nemaju jedino srušeni i manji broj oštećenih, a dugotrajno nenastanjenih objekata. Ukupna šteta na elektroenergetskoj mreži i objektima, prema procjenama, iznosi oko 200 milijuna kuna.

KULTURNA DOBRA

Na području Sisačko-moslavačke županije oštećene su povijesne gradske jezgre Siska, Petrinje i Gline te gotovo sva pojedinačno zaštićena kulturna dobra na području županije. Prema dosad prikupljenim podacima, evidentirana je šteta na ukupno 120 sakralnih građevina. Od kulturno-povijesnih cjelina najteže je stradala povijesna jezgra Petrinje u kojoj različit stupanj oštećenja imaju sve zgrade od njih ukupno 527 u jezgri.

GOSPODARSTVO

Više od 750 obrta pretrpjelo je veće ili manje štete, kao i više od 850 trgovačkih društava i poduzeća. Ustanovljena su i oštećenja na 1630 poljoprivrednih gospodarstava. U dogovoru s Udrugom "Glas poduzetnika" Grad Petrinja na Sajmištu gradi tzv. poduzetničko naselje sa stotinjak kontejnera u kojem će biti smješteni poduzetnici i obrti. Poslodavci s područja u kojima je proglašena katastrofa uzrokovana potresom, bez obzira na djelatnost i pad prometa, u slučaju kada su zbog objektivnih razloga poslovno-proizvodi procesi bitno smanjeni ili onemogućeni, imat će pravo na potporu u iznosu od 4000 kuna po radniku. Programom javnog rada zaposlit će se 500 osoba na području pogođenom potresom.

RASELJAVANJE

Služba traženja je dosad evidentirala 3343 osobe koje su napustile mjesto stanovanja, od toga su 472 privremeno smještene na potresu pogođenom području, a 2628 u drugim dijelovima RH. U tijeku je utvrđivanje lokacije za 243 osobe koje mijenjaju lokacije.

VOLONTERI

Iz svih krajeva Hrvatske u Petrinju i okolicu slijevali su se volonteri, a mnogi su i danas na terenu. Nažalost, dvojica su preminula. U Sisku je 34-godišnjak poginuo rušeći zid, a prije toga je 57-godišnjak u Petrinji pao s ljestava, a utvrđeno je da je smrt nastupila od srčanog udara. Na uklanjanju posljedica potresa koji je pogodio Sisačko-moslavačku županiju sudjelovala su 9792 vatrogasca s 2552 vatrogasna vozila, a obavljene su 11.333 intervencije. Za pregled oštećenih objekata angažirano je više od 700 volontera i stručnjaka. Na područjima pogođenima potresom svakodnevno je angažirano oko 300 pripadnika Hrvatske vojske, a dosad ih je na terenu u rotaciji bilo angažirano više od 2300. Hrvatska gorska služba spašavanja angažirala je oko 450 pripadnika. Mnoge zemlje uputile su pomoć i najavile sudjelovanje u obnovi.

  • 90 milijuna kuna šteta je na državnim cestama i mostovima te na županijskim, lokalnim i nerazvrstanim cestama
  • 750 obrta pretrpjelo je veće ili manje štete, kao i više od 850 poduzeća. Oštećeno je i 1630 poljoprivrednih gospodarstava
  • 44.358 objekata oštećeno je u potresu 29. prosinca. Najviše u Sisačko-moslavačkoj županiji, ali i u Zagrebačkoj, Karlovačkoj i Krapinsko-zagorskoj te u Gradu Zagrebu.
  • 260 objekata dobilo je crvenu naljepnicu N1 zbog vanjskih utjecaja. To znači da je zgrada opasna zbog mogućnosti urušavanja masivnih dijelova susjedne zgrade (najčešće zabatni zidovi i dimnjaci). Zbog takve opasnosti preporučeno je da se nikako ne boravi u takvim zgradama (posebice s obzirom na brojne naknadne potrese).
  • 2722 objekta dobila su crvenu naljepnicu N2 - riječ je o najteže oštećenim ili uništenim objektima. Takve zgrade imaju velika oštećenja u nosivom sustavu, urušavaju se nosivi i nenosivi elementi. Preporučeno je da se ne ulazi i ne boravi u takvim zgradama, no to nužno ne znači da se moraju rušiti.
  • 2363 objekta dobila su žutu naljepnicu privremeno neuporabljivo PN1 - potreban im je detaljan pregled. Takve zgrade imaju umjerena oštećenja, bez opasnosti od urušavanja. Nosivost zgrade je djelomično narušena. Ne preporučuje se boravak u zgradi, odnosno građani u takvoj zgradi borave na vlastitu odgovornost. Kraći boravak u zgradi je moguć, uz savjete građevinskog stručnjaka.
  • 2760 objekata ima žutu naljepnicu PN2 - potrebne su hitne intervencije.
Ključne riječi

Komentara 5

AV
avanger
07:07 25.01.2021.

Sisačko moslavačka županija je do sada bila u teškoj banani, a sad će ju po agilnosti Vlade jednostavno zatvoriti i proglasiti nacionalnim parkom zaboravljenih, te podići koji spomenik korupciji, i biti će odličan kraj za obilazak turista iz cijeloga svijeta, primjer kako će zemlja izgledati kada izumru ljudi.

Avatar 15545
15545
16:16 25.01.2021.

Bog sve vidi...

Avatar Dmitrij Ivanovič Mendeljejev
Dmitrij Ivanovič Mendeljejev
08:07 25.01.2021.

Ne zbog potresa i drugih priodnih nepogoda, i ne zbog pandemija, nego zbog političara iz vlasti i trenutne oporbe, i zbog naroda koji za takve sve vrijeme glasa i potom suti bez obzira sto oni napravili (citaj ukra*i i slagali), sudbina ne samo Banovine/Banije i SM zupanije nego i cjele Hrvatske je DIJASPORA.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije