Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Cestu su raskopali usred zime znajući da je neće završiti

Načelnik Dragutin Ulama: 
Svi radovi su ugovoreni u rujnu, ali se izvođači nisu mogli dogovoriti
29. siječnja 2013. u 11:43 2 komentara 10 prikaza
razvor
Foto: Mladen Mandić

Mještani Razvora koji stanuju uz državnu cestu od Kumrovca prema Međunarodnom graničnom prijelazu Razvor, ogorčeni su na Hrvatske ceste, odnosno njihove izvođače radova, što su im još početkom prosinca raskopali oko dva kilometra cesta od središta Kumrovca do državne granice i to tako stoji već skoro dva mjeseca.

Mažu i uništavaju aute

- Ne razumijemo zašto su nam cestu prefrezali u prosincu kad su dobro znali da se po zimi i snijegu ne mogu obavljati nikakvi radovi. Zar to nisu mogli napraviti na proljeće, kako bi se sad moglo normalno prometovati - rekao nam je predsjednik Mjesnog odbora Razvor Robert Šplajt. Razvorčani dodaju kako je sada dok je zemlja smrznuta još i dobro, no čim zemlja odmrzne, na cesti se stvore velike rupe i blato, što im uništava i maže aute, ali i cipele kad pješače. Osim toga, dodaju, takvom cestom svakodnevno prođe i najmanje 50-ak teških šlepera što cestu dodatno uništava.
- Kad šleperi prođu po tom makadamu i blatu, tresu se sve zgrade, kuće i stakla. Zar se moramo svakodnevno rano ujutro zbog toga buditi. Imamo i djecu koja tom cestom moraju svakodnevno i pješačiti do škole - kažu mještani. Načelnik Kumrovca Dragutin Ulama kaže da su svi radovi ugovoreni na vrijeme, još u rujnu, no kaže Ulama, stvar je u tome što se u Zajednici ponuđača Hidroelektri, Viaduktu i Swietelskom nisu dugo mogli dogovoriti tko će što raditi, pa su se rokovi otegli.
Član Uprave Hrvatskih cesta Jurica Krleža kaže da je rok za završetak svih radova u projekta izvanrednog održavanja ceste od Risvica do Razvora 240 dana.

Obustavili radove

- Nakon provedenog postupka javne nabave i ugovaranja, 28. studenog pristupilo se postavljanju privremene regulacije prometa i počeli su radovi. Izvođač je istog dana pristupio frezanju kolničke konstrukcije na dijelu zahvata od Graničnog prijelaza Razvor do Kumrovca u dužini 1834 metra, a 6. prosinca je dovršio radove. Asfaltiranje te dionice bilo je planirano od 10 do 14 prosinca, no zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta - velikih količina snijega i niskih temperatura, bili smo prisiljeni obustaviti započete radove. Nastavak radova se očekuje odmah nakon otapanja snijega i procjeđivanja vode što je nužno zbog pripreme podloge za asfaltiranje, a tu spada izrada tampona na proširenjima kolnika, sanacija udarnih jama, mrežastih pukotina, te asfaltiranja s tim da minimalno temperature moraju pet dana biti iznad pet stupnjeva Celzijusevih - kaže Krleža

živite punim plućima
Liječnica otkrila za čim ljudi najviše žale prije nego što preminu: 'Nemojte si dopustiti ovo...'
Električni automobili
NOVA ERA
Jeste li spremni za vožnju prema električnoj budućnosti
  • Deleted user:

    Nažalost ovo je stvarnost u svim općinama, pogledajte Hum na Sutli, (raskopana glavna cesta od vetropacka do skretanja za omco i naravno zgrada općine bez krova)

  • Vexans:

    Bitno da nema prašine.Kaj se tiče spavanja,gotovo još malo,tak su dulji dani.