Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Za 200.000 ljudi

'Černobil na ledu'? Rusija porinula plutajuću nuklearnu elektranu

Ruska nuklearna elektrana
Foto: ANTON VAGANOV/REUTERS/PIXSELL
1/3
28.04.2018.
u 19:55

Moskva jača vojnu nazočnost na Arktiku ne bi li si osigurala pristup velikim nalazištima nafte i plina oko Sjevernog pola

Rusija je danas u more porinula kontroverznu plutajuću nuklearnu elektranu koja bi trebala energijom opskrbljivati zabačene ruske baze na Arktiku.

Brod Akademik Lomonosov isplovio je iz brodogradilišta u Sankt Peterburgu na svoje prvo putovanje. Prijeći će preko Baltika i Norveškog mora do ruske luke Murmansk, prenosi Interfax.

Dva reaktora elektrane trebala bi tada dobiti nuklearno gorivo, rekao je Pavel Ipatow iz Rosenergoatoma za TASS.

U ljeto 2019., brod će iz Murmanska krenuti u Arktičko more kako bi opskrbljivao strujom i toplinom ruske baze, a vršit će i desalinaciju morske vode.

Elektrana može pokrivati potrebe za energijom gotovo 200.000 ljudi.

Odredišna luka mu je Pevek u Sibiru.

Projekt kritiziraju aktivisti za zaštitu okoliša. Greenpeace je nedavno upozorio da postoji mogućnost "Černobila na ledu".

Moskva jača vojnu nazočnost na Arktiku ne bi li si osigurala pristup velikim nalazištima nafte i plina oko Sjevernog pola koje postaju dostupne zbog topljenja leda.

Ako nas pogodi treći svjetski rat, 10 najmoćnijih zemalja imat će ključnu ulogu:

Ruska nuklearna elektrana
1/12
Ključne riječi

Komentara 13

Avatar Ante-Portas
Ante-Portas
03:59 29.04.2018.

Kinezi su napravili najvecu plutajucu solarnu farmu. 15 000 domacinstava snabdjeva energijom.

MX
Mister X
21:27 28.04.2018.

Pomažu i te kako upoznali su karakter svojih G7. i ostali zaostali. Naućili su da sa konvencionalnim naoružanjem nemaju šanse ni pobjede.. Vide i cijeli super jaki zapad koji 17 godina radi na demokratiziranu Afganistana mora se pomiriti da nijenije ni slićan europi gdje bude par terorista ili šačica mrtvih na 700 miljuna stanovnika . U samo u Afganistanu tamo preko 10.000 mrtvih civila u godini dana pod američkom kontrolom i cijelog NATO sastava... Znači pobjeda i ratovnje konvencionalno je totalno primitivno i bezvezno ne efikasno se boriti na taj način. Ne graditi tenkove topove i snajpere . Nego samo ono što donosi mir i nobelove a to je atomsko hidrogenske i super rakete ...

Avatar Crnokošuljaš
Crnokošuljaš
20:45 28.04.2018.

Moćni su, nema što.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije