Naslovnica Vijesti Hrvatska

Grabar-Kitarović: U Vučiću sam napokon dobila sugovornika u Srbiji

Najvažnije da ne dođe ni do jednog unilateralnog akta ili pokušaja implementacije arbitraže slovenske strane te da se i dalje poštuju svi sporazumi i aranžmani koje su potpisali Hrvatska i Slovenije i koji su na snazi.
01. srpnja 2017. u 00:03 30 komentara 3399 prikaza

 Uopće se ne čini da je hrvatska predsjednica, Kolinda Grabar-Kitarović “smanjila tempo”, kao što su joj bili naložili liječnici, nakon što su joj dijagnosticirali herniju diska u vratnoj, ali i u donjem dijelu kralježnice. I sama to donekle priznaje jer u ovom razgovoru za Večernji list kaže kako tempo neće usporavati “te ću do kraja mandata nastaviti s aktivnostima kao i do sada”. I još kaže kako je “disciplinirana pacijentica”.

Kolinda Grabar-Kitarović susrela se s pahorom Grabar-Kitarović: Nadam se da neće biti incidenata niti unilateralnih poteza

Naša je predsjednica, jednostavno intenzivna i takvog je karaktera da to pokazuje i u fizikalnoj terapiji kojoj je sada podvrgnuta – na nju, naime odlazi dva puta dnevno. No, kada bi predsjednica i željela poslušati u svemu liječničke savjete, to sada baš i ne bi moglo do kraja funkcionirati.

Kriza oko objave za Hrvatsku nelegalne arbitraže oko razgraničenja sa Slovenijom, međunarodni summit o sigurnosti u Dubrovniku, priprema za summit u Varšavi i tamošnji službeni susret s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom sve su to krupni politički događaji u kojima Grabar-Kitarović očito neće “usporavati”. Naprotiv.

Kako komentirate rezultate arbitraže sa Slovenijom?

Najvažnije da ne dođe ni do jednog unilateralnog akta ili pokušaja implementacije arbitraže slovenske strane te da se i dalje poštuju svi sporazumi i aranžmani koje su potpisali Hrvatska i Slovenije i koji su na snazi. Tu prije svega mislim na malogranični promet, ribarenje, brodski promet itd. Hrvatsko je stajalište vrlo jasno, a potvrđeno je jednoglasnom odlukom Sabora Republike Hrvatske. U arbitražni postupak ušli smo u dobroj vjeri, a tu je dobru vjeru uništilo razotkriveno djelovanje arbitra kojega je imenovala slovenska strana i njihove ovlaštene predstavnice, ali što je najvažnije, i predsjednika Suda.

Njihovo postupanje u potpunoj je suprotnosti sa samim načelima arbitraže. Slovenija je izravno uključena i odgovorna za navedeno protupravno djelovanje, što će sigurno ostati u analima, na žalost onima negativnim, prakse međunarodne arbitraže. Na rješavanje ovog pitanja u bilateralnim odnosima i međusobnim dogovorom uvijek smo bili spremni, zato smo i predlagali izlazak pred Međunarodni sud u Haagu ili pred Međunarodni sud za pravo mora u Hamburgu. Dijalog sa Slovenijom mora se nastaviti. Ovo je bilateralno pitanje, a Hrvatska je suverena država.

Zajedno s Vladom RH i Ministarstvom vanjskih i europskih poslova te svim političkim čimbenicima pozicije i opozicije i nadalje ćemo sve naše prijatelje u svijetu detaljno informirati o svim razlozima zbog kojih je proces nepopravljivo kompromitiran. Za to imamo i snage i kapaciteta. Sretna je okolnost što, osim rijetkih ekshibicionista, građani s obje strane granice žive u međusobnom poštovanju, suradnji i dobrosusjedskim odnosima, a željela bih da to tako i ostane.     

 

 

>>Cijeli intervju čitajte u subotnjem prilogu Obzoru Večernjeg lista.

Od ostalih tema izdvajamo:

>>Intervju Ivo Sanader: Slovence sam u zamjenu tražio hrvatski koridor do Austrije     

>> Kako su se u Hrvatskoj promijenili stereotipi o Hrvatima iz Hercegovine     

>> Prosinečki: Svi prosperitetni ljudi pobjegli su od ovakvog hrvatskog nogometa     

>> Danas dar     

        reprint 1. broja Večernjeg lista     

        specijalni magazin Hrvati i Srbi     

        Večernji list + Living za samo 14 kuna     

jean-claude juncker HRVATSKO-SLOVENSKA GRANICA Predsjednik EK Juncker: Stav o arbitraži zauzet ću tek kad pročitam odluku suda Dubrovnik: Predsjednica Grabar-Kitarović održala uvodnu riječ na SEECP konferenciji susret u dubrovniku Vučić potvrdio da će Srbija uložiti 530.000 eura u obnovu rodne kuće bana J. Jelačića Andrej Plenković i Miro Cerar cerar najavio Slovenija će idući tjedan Hrvatskoj poslati posebnu notu o provedbi arbitražne presude

 | Autor :

 

 

Financije
HIF
Morate potrošiti BUDŽETE ZA EDUKACIJE? Ovdje pronađite najbolje programe!