Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Plenković o presudi: 'Tadašnji državni vrh Srbije je nedvojbeno suodgovoran'

Na otvorenom dijelu sjednice raspravljat će se o 24 to​​​​​​​čke.
23. studenoga 2017. u 11:27 35 komentara 4801 prikaza
Vlada
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

Vlada je sa sjednice u četvrtak uputila u saborsku proceduru nekoliko konačnih zakonskih prijedloga, među kojima i onaj o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji, o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi te financiranju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, kao i konačni prijedlog zakona o reviziji.

Ministar branitelja Tomo Medved Pojasnili detalje Ministarstvo branitelja: Za novi zakon planiramo dodatnih 219,2 mil. kn

Za provedbu Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji, u odnosu na postojeće zakonsko rješenje, potrebno je osigurati dodatnih 219,2 milijuna kuna na poziciji Ministarstva hrvatskih branitelja, što u odnosu na sredstva osigurana u 2017. godini predstavlja povećanje od 44,5 milijuna kuna, rekao je ministar branitelja Tomislav Medved.

Također, dodao je, na pozicijama Ministarstva rada i mirovinskog sustava u 2018. godini bit će potrebno osigurati dodatnih 64 milijuna kuna.

Sva sredstva potrebna za provedbu ovog Zakona osigurana su u okviru limita ukupnih rashoda državnog proračuna za razdoblje 2018. – 2020. godine, utvrđenog Smjernicama ekonomske i fiskalne politike za razdoblje 2018. – 2020., naglasio je Medved.

Nova pravila za lokalnu i područnu samoupravu

Konačni prijedlog zakona o lokalnoj i područnoj samoupravi, za razliku od prvog prijedloga, donosi mogućnost da predstavničko tijelo dvotrećinskom većinom raspiše referendum za opoziv čelnika te jedinice, čime se jača i utjecaj predstavničkog tijela i neposredni utjecaj građana na upravu, kazao je ministar uprave Lovro Kuščević.

Glavna novina konačnog prijedloga zakona o financiranju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave jest da prihod od poreza na dohodak postaje u cijelosti prihoda jedinica lokalne uprave, koji će se raspodijeliti tako da će gradovima i općinama ići 60 posto tih prihoda, a županijama 17 posto. Udio za decentralizirane funkcije iznosit će, kao i do sada, 6 posto, a udio za fiskalno izravnanje iznosi 17 posto, podsjetio je ministar financija Zdravko Marić.  

 Uz pretpostavku da će prihodi od poreza na dohodak iznositi kao i prije porezne reforme, procjena je fiskalnog efekta novog zakona oko 1,4 milijarde kuna, rekao je Marić te kazao da ako nekoj lokalnoj jedinici ta sredstva ne budu dovoljna, odnosno da joj se smanjuju prihodi u odnosu na prije, država će joj to kompenzirati.

U odnosu na prvo čitanje, naime, konačnim se prijedlogom produžuje razdoblje za kompenzacijske mjere s dvije na pet godina. Tako je predviđeno da će se taj manjak kompenzirati izravno iz državnog proračuna ne samo u 2018., kako je bilo ranije predviđeno, već i 2019. i 2020. godine. Nakon toga, kompenziralo bi se po 60 posto 2021. te 30 posto 2022. godine.

U drugo je čitanje upućen i Konačni prijedlog zakona o reviziji, čija je novina da će Ministarstvo financija biti nadležno za nadzor revizora i revizorskih društava. U odnosu na prvotni prijedlog, konačnim se prijedlogom uvodi obveza ugovaranja zakonske revizije s najmanje dva revizorska društva, a to se odnosi samo na ona društva koja prosječno zapošljavaju više od 5000 radnika i imaju aktivnu veću od 5 milijardi kuna.

Također, postrožuju se zahtjevi o potrebnim resursima pri obavljanju revizije te se propisuje da ovlašteni revizor može biti u radnom odnosu samo s jednim revizorskim društvom, bilo na puno ili nepuno radno vrijeme, a društva koja bi obavljala reviziju tvrtki od javnog interesa morala bi imati najmanje tri zaposlena revizora u punom radnom vremenu. Prijedlog predviđa i da revizorska društva, kako ne bi plaćala obveznu članarinu za više komora, ne budu obveznici plaćanja članarine HGK, s obzirom na obvezatnost članstva i plaćanja članarine Hrvatskoj revizorskoj komori. 

Novi bi zakon na snagu trebao stupiti prvog dana 2018. godine.

Vlada 1. prosinca u Osijeku

Na početku sjednice premijer Andrej Plenković podsjetio je da je ovoga tjedna održan treći Savjet za Slavoniju, Baranju i Srijem u Slavonskom Brodu te je izvijestio da je Vlada dobila pismo župana iz pet sjevernih hrvatskih županija (Bjelovarsko-bilogorske, Križevačko-koprivničke, Krapinsko-zagorske, Varaždinske i Međimurske), koji žele sličan naglasak na sjeveru Hrvatske, dodavši da unatoč komparativnoj razvijenosti u njima postoje i problemi poput minimalnih plaća u tekstilnom sektoru i sl.

Istaknuo je da Vlada treba fokusirati svoje aktivnosti i u tom smjeru te omogućiti da apsorpcija sredstava EU, osobito za veće projekte, bude učinkovitija. Najavio je da će do kraja godine s njima održati sastanak oko toga.

 Također, najavio je da će Vlada 1. prosinca održati sjednicu u Osijeku.

Tijek sjednice:

10.34 – Iduća točka na redu bio je Nacrt konačnog prijedloga zakona o financiranju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave.

Ministar Zdravko Marić kazao je kako se država potpuno odriče i prepušta prihode od poreza na dohodak. 

– Smatramo da činimo značajno pojednostavljivanje i veću transparentnost sustava za razliku od postojećeg – rekao je Marić.

– Mnogo smo razgovarali o ovom zakonu i konzultirali predstavnike gradova i općina – rekao je Plenković.

Nacrt je prihvaćen.

10.30 – Lovro Kuščević govorio je o Nacrtu konačnog prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi.   

– Mislim da su ova rješenja koja ste naveli dobro izbalansirala tekst – rekao je Plenković.

Nacrt je prihvaćen.  

10.26 – Ministar Tomo Medved govorio je o Nacrtu konačnog prijedloga Zakona o braniteljima. Objasnio je koje su se sve promjene uvele.

Rekao je kako je, prema procjeni, potrebno osigurati dodatnih 219,2 milijuna kuna s pozicije Ministarstva obrane, a od Ministarstva rada i mirovinskog sustava 64 milijuna kuna.

Medved je zahvalio svima na potpori. 

Ministri su usvojili nacrt konačnog prijedloga.

10.18 – Plenković je rekao i kako će idućeg tjedna imati sjednicu u Osijeku. 

10.12 – Premijer Andrej Plenković otvorio je sjednicu zahvalom ministrima koji su bili u koloni sjećanja u Vukovaru i Škabrnji.

– Mislim da je Hrvatska na dostojanstven način obilježila 26. godišnjicu – kazao je Plenković i zahvalio se svim braniteljima.

Osvrnuo se i na jučerašnju presudu Ratku Mladiću.

– Smatramo, i to smo rekli jučer, da je ta doživotna kazna primjerena. Žao nam je da tu nije došlo i do poveznice s tadašnjim državnim vrhom Srbije koji je nedvojbeno suodgovoran – rekao je Plenković i dodao kako mu je žao što u optužnici nije bilo zločina koje je Mladić počinio u Hrvatskoj.

Zagreb: Sabor 5. sjednicu nastavio raspravom o izmjenama zakona o hrvatskim braniteljima Renata Rašović Previsoka cijena pacifikacije braniteljskih udruga Bernardić i Vidović Odluka zastupnika SDP-a Nećemo dići ruke za Zakon o braniteljima Treća godišnjica početka braniteljskog prosvjeda u Savskoj ulici u Zagrebu Savska ulica VIDEO 3. godišnjica braniteljskog prosvjeda: 'Zakon smeta agresorima'
Najcool predavanje o financijskoj pismenosti u Splitu
Najcool predavanje o financijskoj pismenosti u Splitu:
Kako uložiti 32.000 kn s 18 godina, zašto propustiti maturalac i koja je količina motora potrebna za skladan brak
  • IvanLu:

    Čemu smo stvorili državu ako je ovi uništavaju jer je iseljavaju i tjeraju u bankrot? Nije jedini oblik rata oružani napad. Ovo što se radi je puno perfidnije, pokvarenije i efikasnije. Mi smo izgubili (ili ćemo izgubiti) više od 10% ... prikaži još! stanovništva. To ni jedna agresorska vojska nije uspjela. Uništiti vlastitu naciju zbog krađe, fotelje i uhljebljena.

  • ante94:

    Drž'te džepove stižu novi uhljebi!

  • adrad:

    Pozdravljam novi Zakon, ali stava sam da branitelji nisu najveći prioritet u Hrvatskoj. Prije njih su svakako mladi i radna mjesta za njih. Oni su ti koji će se odužiti braniteljima, ali tek kada im se osigura posao i poštena ... prikaži još! plaća. Dizati kredite za začepiti usta branitwljima nema smisla.