Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'VAŽAN TRENUTAK'

Čelnici zemalja Europske unije trebali bi danas donijeti važnu odluku za Ukrajinu

Ukraine's President Zelenskiy visits Southern Ukraine
Foto: Ukrainian Presidential Press Ser
1/2
23.06.2022.
u 07:31

Očekivanja za status zemlje kandidatkinje su porasla nakon što je četvero europskih čelnika, među kojima su francuski Emmanuel Macron i njemački Olaf Scholz, posjetilo Kijev prošlog tjedna.

Čelnici zemalja Europske unije odlučit će danas o tome hoće li Ukrajina dobiti status zemlje kandidatkinje, nakon što je svoj pozitivni stav o tome u petak izrazila Europska Komisija.

Očekuje se da će vođe europskih zemalja potpisati prošlotjednu preporuku Europske komisije, tvrdi europski dužnosnik za The Guardian.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kazao je da je razgovarao s 11 čelnika zemalja članica Europske unije u srijedu oko kandidature Ukrajine te je najavio kako će s drugima razgovarati u četvrtak. Naveo je kako vjeruje da će svih 27 članica EU-a podržati to da Ukrajina dobije status zemlje kandidatkinje.

"Mi to zaslužujemo", kazao je okupljenima u Amsterdamu preko video veze.

"Ovo je vrlo ključan trenutak za nas. Neki ljudi u mojem timu govore da je ovo kao odlazak u svjetlost iz mraka. Kad je riječ o našoj vojsci i društvu, ovo je veliki motivator, veliki motivacijski faktor za jedinstvo i pobjedu ukrajinskog naroda", kazao je Zelenski.

Očekivanja za status zemlje kandidatkinje su porasla nakon što je četvero europskih čelnika, među kojima su francuski Emmanuel Macron i njemački Olaf Scholz, posjetili Kijev prošlog tjedna.

Status zemlje članice je prvi korak prema članstvu u Europskoj uniji i do njega se dolazi isključivo ako sve zemlje članice se slože s time. Napominjemo, to nužno ne znači članstvo jer članstvo ovisi o reformama i zadovoljavanju političkih i ekonomskih uvjeta.

Pratite OVDJE rat u Ukrajini

VIDEO: Ministar vanjskih poslova Irana Hossein Amir-Abdollahian: Spremni smo pomoći Hrvatskoj u povratku naftnih polja u Siriji

Komentara 3

BI
Biouskoli91
09:33 23.06.2022.

Zasluzujes? S cime? Jedna od zemalja s najvecom korupcijom. Dopustanje nacistickih znakovlja i ubijanje i obezvrijedjivanje druge nacionalnosti. Zatiranje demokracije - zabrana opozicikskih stranaka. Da... imate u potpunosti sve europske vrijednosti i ZASLUZUJETE biti clan EU.

Avatar Bosnjak1941
Bosnjak1941
16:31 23.06.2022.

Zelenski je nazalost gotov tko ne vidi odmah lječniku

Avatar Idler 3
Idler 3
08:23 23.06.2022.

Iako vu praksi to im nebu nekaj pomoglo, vjerujem kak im bu drago za čut. Isto kak i s pobjedom na Eurosongu ! Bosna kdaj bu pod agresijom more prek teda, do tad ispunjavat kriterije kak i si ostali !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije