Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kako izići iz krize

Čeka nas rast broja nezaposlenih i skuplja struja!

okrugli stol, nezaposlenost (3)
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
1/5
16.03.2010.
u 16:46

Neće biti poreza na imovinu, a u drugom dijelu godine počinje novi val privatizacije. Rebalansom će se smanjivati rashodi.

Do kraja godine ne treba očekivati povećanje proračuna ili uvođenje novih poreza, ali Vlada će poraditi na smanjenju proračunskih rashoda kako bi otvorila prostor za investicije i pomoć građanima koji ostaju bez posla. Što službeno što neslužbeno danas se na okruglom stolu Poslovnog dnevnika i časopisa Banka moglo čuti da slijedi povećanje cijena energenata kako bi se povećao interes privatnog sektora za ulaganja u energetiku, dok bi proračun štedio smanjivanjem povlaštenih mirovina.

>>Gotovo 320.000 nezaposlenih osoba u veljači

Ima mjesta za dug

Za razliku od eurozone koja je lani imala čak 6,6 posto fiskalnog deficita, Hrvatska sa svojih 3,5 posto deficita, koliko se po procjeni državnog tajnika Zdravka Marića očekuje 2009., ima prostora za nova zaduženja, no Vlada se suzdržava od ulaska u novi dug zbog dva razloga. Prvi je tzv. grčki sindrom, zbog kojeg je skočila cijena duga, a drugi neizvjesnost oko brodogradnje i mogućih troškova koje će država imati.
– Da je ranije riješen problem brodogradnje, Hrvatska je sa 14 milijardi kuna dugova brodogradilišta glatko mogla proći kroz krizu i podnijeti sve njezine udare – rekao je Željko Lovrinčević, savjetnik predsjednice Vlade koji je otkrio da je brodogradnja glavni razlog što se čeka s rebalansom proračuna, jer bi bilo nelogično i neracionalno raditi dva rebalansa u nekoliko mjeseci. Ako ne uspije privatizacija brodogradilišta, postoji i alternativno rješenje o kojemu Lovrinčević nije želio govoriti. U drugom dijelu godine, rekao je, treba očekivati i nastavak privatizacije drugih tvrtki jer su se cijene dionica oporavile.

Dali prioritete

Lovrinčević je danas potvrdio navode opozicijskih čelnika da je ‘'new deal'’ javnih poduzeća, težak 15 milijardi, kuna općepoznata činjenica već od studenog prošle godine. Novost je to što je Vlada prioritet dala ulaganjima u energetiku, zaštitu okoliša i željeznice, dok su ostalo redovite investicijske aktivnosti.
– Najveći Vladin doprinos oporavku ekonomije bit će uspješno zaključenje pregovora s EU, bez njega se ne može popraviti rejting i smanjiti cijena zaduženja – rekao je Lovrinčević. On očekuje da će EU revidirati mastrichtske kriterije za javni dug i deficit, jer su ih sami probili.
– Treba izdržati ovu godinu, zaključio je premijerkin savjetnik, a sljedeće ćemo biti u znatno boljoj poziciji. Optimist sam, nećemo proći ni dramatično uspješno, ali ni neuspješno. Damir Kuštrak, predsjednik HUP-a, rekao je da su tražili da država proda udjele manje od 5% u tvrtkama, a pita i kakav je smisao u tome što posjeduje 48% Hotela Sharaton u Zagrebu, a ne sudjeluje kao aktivni partner. Podržali su programe prodaje stanova, ali misle da ta mjera niti pomaže niti šteti.

Komentara 59

Avatar Azriel
Azriel
19:35 16.03.2010.

Jadranka Kosor je grobar Hrvatske! Usput što ona misli privatizirati? Vode? Šume? Naše bubrege? Salo Šukerovo? Zanima me što?

JM
Juraj_MALI
20:58 16.03.2010.

kole26 - Pa onda nam ti lijepo objasni kako nešto što na tržištu košta npr. 10kn, a ti je plaćaš 4kn može proći bez dugova. To me jako zanima!!!!!!

Avatar Gilles Auguste Kremer
Gilles Auguste Kremer
10:02 17.03.2010.

a rekli su da gore nemre biti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije