Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Čeka nas novi val poskupljenja

U Zagrebu će, primjerice, od kolovoza cijene parkinga u nekim zonama biti veće čak 100 posto, a poskupjet će i dopunsko zdravstveno
04. srpnja 2018. u 11:11 150 komentara 30602 prikaza
Trgovina
Foto: Boris Scitar/PIXSELL

Poskupljenje goriva u ovoj godini znatno je ispraznilo novčanike hrvatskih građana. Usto rastu i cijene hrane, a najavljuju se nova poskupljenja. Tako će, po svemu sudeći, poskupjeti i participacija za zdravstvene usluge, a u Zagrebu će primjerice od kolovoza cijene parkiranja u nekim zonama biti veće čak 100 posto.

Mario Matković Hrvatsko plinsko tržište trenutačno 
je u fazi niske profitabilnosti

Život u Hrvatskoj postaje sve skuplji i građani sve više novca moraju izdvajati za svoje osnovne potrebe.

Kritična iduća godina

A od sljedeće godine im prijeti i novo poskupljenje električne energije i plina, a već krajem ove godine mogli bi dobiti veće račune za odvoz smeća. Veći računi za struju mogli bi početi stizati u drugoj polovici 2019. Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić u razgovoru za 24 sata, naime, zajamčio je da do poskupljenja električne energije sigurno neće biti u sljedećih devet do 10 mjeseci, ali da je moguće u drugom dijelu 2019. povećanje naknade za obnovljive izvore energije, i to za jednu od dvije lipe po kilovatsatu (kWh).

plodovi vrijednih ruku na turističkom stolu 10 najjačih aduta bogate varaždinske kuhinje

S obzirom na to da je mjesečna prosječna potrošnja kućanstva u Hrvatskoj 292 kWh, to znači da bi mjesečni račun za struju mogao biti veći za tri do šest kuna.

Ako cijene nafte pa time i plina na svjetskom tržištu ostanu na sadašnjim visokim razinama ili se čak i povećaju do 1. travnja sljedeće godine, kad će se određivati cijena plina za sljedeću energetsku godinu, očekivati je povišenje cijene i tog energenta. Od studenog ove godine pak trebao bi napokon zaživjeti sustav odvojenog skupljanja otpada, što će dovesti do povećanja cijene odvoza smeća. Ćorić je poručio da se cijena odvoza temelji na miješanom komunalnom otpadu te, ako građani razvrstavaju svoj otpad, taj rast cijene neće biti značajniji.

Sve skuplja potrošačka košarica

MESO Junetina i svinjetina skuplji | Autor : Sandra Simunovic/PIXSELL Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL 62,37 kuna bio je u lipnju 2018. kg junećeg buta, a u lipnju 2017. 60,85 kuna

Voće i povrće Breskve su u lipnju stajale | Autor : Dusko Jaramaz/PIXSELL Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL 15,27 kuna, a godinu ranije 11,92 kn; mrkva košta 9,18 kn, 2,61 kunu više

Mlijeko i mliječni proizvodi, meso, jaja..., proteklih su godinu dana poskupjeli u prosjeku 0,6 do 2%, voće i povrće i 5 do 15%. Vremenske prilike, a i neorganiziranost i nekonkurentnost domaćih proizvođača u posljednjem segmentu najviše kroje ponudu i potražnju pa, po izjavama nekih trgovaca, i uvoz sprečava veću eskalaciju cijena, dosta manju od prosjeka EU. U travnju 2018. u odnosu na travanj 2017., mlijeko, sir... u EU su, primjerice, poskupjeli 4,8%, a u RH svega 0,6%, doznajemo od direktora Croatiastočara Branka Bobetića.

Rast u sezoni

Nitko to ne želi reći javno, no na rast cijena utjecao je i Zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi zbog kojeg su trgovci povećali marže, a i dio troškova s leđa proizvođača pao je na njih.

Taylor neugodno iskustvo Hranu čekala čak 2 sata, a onda se iznenadila: Bilo je užasno odvratno!

Ipak, zbog goleme kompetitivnosti trgovine, prevelikog broja trgovaca u odnosu na kupovnu moć, poskupljivat će se tek toliko da trgovci održe glavu iznad vode. Pogotovo kad su u pitanju osnovne namirnice, kaže Martin Evačić iz NTL-a. Očekuje se tako da će se rast cijena u maloprodaji hrane zadržati na 2% u ovoj godini, na što utječu i stopa inflacije, više cijene energije i goriva, te problemi u najvećem trgovačkom lancu zbog kojega je uobičajeni trgovački rat cijenama i akcijama na “nižem” nivou, ističe privatni konzultant Drago Munjiza.

Spavanje Bolje spavajte Teško vam je zaspati? Ovo su namirnice koje trebate uzimati prije odlaska u krevet

No zato špica turističke sezona u priobalju “obećava” u prosjeku i 15% više cijene u odnosu na izvansezonski nivo ili kontinent u najtraženijim kategorijama.

Ekonomski analitičar HGK Zoran Savić kaže kako monetarna politika, iako ne vodi politiku ciljane inflacije, smatra poželjnom razinu potrošačkih cijena od oko 2%. Iako je inflacija u svibnju iznosila 1,9%, temeljna inflacija iznosila je znatno nižih 0,9%, što pokazuje da su ukupne potrošačke cijene rasle zbog trenutačnih poremećaja na tržištu hrane i nafte te da će kod tih dviju vrsta cjenovno manje neelastičnih roba šokovi biti sporadični i vremenski ograničeni. 

Kako uz sve više cijene podmiriti osnovne životne potrebe

Električna energija Računi veći za tri do šest kuna | Autor : Sanjin Strukic/Pixsell Foto: Sanjin Strukic/Pixsell Naknada za obnovljive izvore energije mogla bi biti povećana jednu do dvije lipe po kilovatsatu. Za prosječno kućanstvo to znači od tri od šest kuna više mjesečno.

Plin Više cijene od 1. travnja | Autor : Patrik Macek/PIXSELL Foto: Patrik Macek/PIXSELL Ako cijene plina na svjetskom tržištu ostanu ovako visoke, od 1. travnja 2019. cijena tog energenta bit će povećana i za kućanstva u Hrvatskoj

Odvajanje otpada Poskupljuje odvoz smeća | Autor : Hrvoje Jelavic/PIXSELL Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL Od studenog ove godine počinje se primjenjivati sustav odvojenog prikupljanja otpada zbog čega slijedi poskupljenje njegova odvoza

HRANA I PIĆE Cijene u priobalju rast će u nebo | Autor : Sandra Simunovic/PIXSELL Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL Cijene u špici sezone, hrana, piće, sezonski artikli..., na moru u prosjeku rastu 15%. No sigurno ćemo opet pisati o marelicama koje u Slavoniji koštaju 15, a u Rovinju i 50 kn...

Mlijeko i mliječni proizvodi U prosjeku skuplji 0,6% | Autor : Hrvoje Jelavic/PIXSELL Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL Trgovci se teško odlučuju na poskupljenje osnovnih namirnica poput mlijeka, fermenata... pa su oni u RH u godinu dana u prosjeku poskupjeli 0,6, a u EU 28 4,8%

 

 

Deset zdravih alternativa vašoj omiljenoj brzoj hrani

Trgovina
1 / 11
Katkada zdrava hrana ima okus poput lišća, osobito u usporedbi s brzom hranom. No zdrava prehrana ima tonu prednosti. Evo popisa omiljenih zdravih alternativa našoj omiljenoj junk hrani.
GLOBALNA PANDEMIJA
Korona u Švicarskoj izmiče kontroli, a vlasti ne uvode nikakve mjere. WHO: 'Ne možemo vjerovati'
Generacija NOW
Donacijski program Hrvatskog Telekoma
Generacija NOW: 700 tisuća kuna za obrazovanje STEM kadrova
 • dubrix:

  za mobitele se ima ali je za zdravlje teško izdvojiti koju kunu

 • Avatar Golum
  Golum:

  Ne sirite paniku

 • Avatar tkozna
  tkozna:

  Ako ćemo staviti ruku na srce i reči istinu, istaknut ćemo veliku ulogu vlade koja je u božično vrijeme povisila za najniže mirovine mirovinu za 16kn. U tome ja vidim senzibilitet ove hrvatske vlade. Đuuurooooo javiseeeee !