Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PARKING, DOPUNSKO...

Čeka nas novi val poskupljenja

Trgovina
Foto: Boris Scitar/PIXSELL
04.07.2018.
u 11:11

U Zagrebu će, primjerice, od kolovoza cijene parkinga u nekim zonama biti veće čak 100 posto, a poskupjet će i dopunsko zdravstveno

Poskupljenje goriva u ovoj godini znatno je ispraznilo novčanike hrvatskih građana. Usto rastu i cijene hrane, a najavljuju se nova poskupljenja. Tako će, po svemu sudeći, poskupjeti i participacija za zdravstvene usluge, a u Zagrebu će primjerice od kolovoza cijene parkiranja u nekim zonama biti veće čak 100 posto.

Život u Hrvatskoj postaje sve skuplji i građani sve više novca moraju izdvajati za svoje osnovne potrebe.

Kritična iduća godina

A od sljedeće godine im prijeti i novo poskupljenje električne energije i plina, a već krajem ove godine mogli bi dobiti veće račune za odvoz smeća. Veći računi za struju mogli bi početi stizati u drugoj polovici 2019. Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić u razgovoru za 24 sata, naime, zajamčio je da do poskupljenja električne energije sigurno neće biti u sljedećih devet do 10 mjeseci, ali da je moguće u drugom dijelu 2019. povećanje naknade za obnovljive izvore energije, i to za jednu od dvije lipe po kilovatsatu (kWh).

S obzirom na to da je mjesečna prosječna potrošnja kućanstva u Hrvatskoj 292 kWh, to znači da bi mjesečni račun za struju mogao biti veći za tri do šest kuna.

Ako cijene nafte pa time i plina na svjetskom tržištu ostanu na sadašnjim visokim razinama ili se čak i povećaju do 1. travnja sljedeće godine, kad će se određivati cijena plina za sljedeću energetsku godinu, očekivati je povišenje cijene i tog energenta. Od studenog ove godine pak trebao bi napokon zaživjeti sustav odvojenog skupljanja otpada, što će dovesti do povećanja cijene odvoza smeća. Ćorić je poručio da se cijena odvoza temelji na miješanom komunalnom otpadu te, ako građani razvrstavaju svoj otpad, taj rast cijene neće biti značajniji.

Sve skuplja potrošačka košarica

62,37 kuna bio je u lipnju 2018. kg junećeg buta, a u lipnju 2017. 60,85 kuna
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL/RTL

15,27 kuna, a godinu ranije 11,92 kn; mrkva košta 9,18 kn, 2,61 kunu više
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Mlijeko i mliječni proizvodi, meso, jaja..., proteklih su godinu dana poskupjeli u prosjeku 0,6 do 2%, voće i povrće i 5 do 15%. Vremenske prilike, a i neorganiziranost i nekonkurentnost domaćih proizvođača u posljednjem segmentu najviše kroje ponudu i potražnju pa, po izjavama nekih trgovaca, i uvoz sprečava veću eskalaciju cijena, dosta manju od prosjeka EU. U travnju 2018. u odnosu na travanj 2017., mlijeko, sir... u EU su, primjerice, poskupjeli 4,8%, a u RH svega 0,6%, doznajemo od direktora Croatiastočara Branka Bobetića.

Rast u sezoni

Nitko to ne želi reći javno, no na rast cijena utjecao je i Zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi zbog kojeg su trgovci povećali marže, a i dio troškova s leđa proizvođača pao je na njih.

Ipak, zbog goleme kompetitivnosti trgovine, prevelikog broja trgovaca u odnosu na kupovnu moć, poskupljivat će se tek toliko da trgovci održe glavu iznad vode. Pogotovo kad su u pitanju osnovne namirnice, kaže Martin Evačić iz NTL-a. Očekuje se tako da će se rast cijena u maloprodaji hrane zadržati na 2% u ovoj godini, na što utječu i stopa inflacije, više cijene energije i goriva, te problemi u najvećem trgovačkom lancu zbog kojega je uobičajeni trgovački rat cijenama i akcijama na “nižem” nivou, ističe privatni konzultant Drago Munjiza.

No zato špica turističke sezona u priobalju “obećava” u prosjeku i 15% više cijene u odnosu na izvansezonski nivo ili kontinent u najtraženijim kategorijama.

Ekonomski analitičar HGK Zoran Savić kaže kako monetarna politika, iako ne vodi politiku ciljane inflacije, smatra poželjnom razinu potrošačkih cijena od oko 2%. Iako je inflacija u svibnju iznosila 1,9%, temeljna inflacija iznosila je znatno nižih 0,9%, što pokazuje da su ukupne potrošačke cijene rasle zbog trenutačnih poremećaja na tržištu hrane i nafte te da će kod tih dviju vrsta cjenovno manje neelastičnih roba šokovi biti sporadični i vremenski ograničeni. 

Kako uz sve više cijene podmiriti osnovne životne potrebe

Naknada za obnovljive izvore energije mogla bi biti povećana jednu do dvije lipe po kilovatsatu. Za prosječno kućanstvo to znači od tri od šest kuna više mjesečno.
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell

Ako cijene plina na svjetskom tržištu ostanu ovako visoke, od 1. travnja 2019. cijena tog energenta bit će povećana i za kućanstva u Hrvatskoj
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Od studenog ove godine počinje se primjenjivati sustav odvojenog prikupljanja otpada zbog čega slijedi poskupljenje njegova odvoza
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL, ilustracija

Cijene u špici sezone, hrana, piće, sezonski artikli..., na moru u prosjeku rastu 15%. No sigurno ćemo opet pisati o marelicama koje u Slavoniji koštaju 15, a u Rovinju i 50 kn...
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL/RTL

Trgovci se teško odlučuju na poskupljenje osnovnih namirnica poput mlijeka, fermenata... pa su oni u RH u godinu dana u prosjeku poskupjeli 0,6, a u EU 28 4,8%
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL, ilustracija

 

 

Deset zdravih alternativa vašoj omiljenoj brzoj hrani

Trgovina
1/11

Komentara 150

DU
dubrix
11:48 04.07.2018.

za mobitele se ima ali je za zdravlje teško izdvojiti koju kunu

Avatar Golum
Golum
11:14 04.07.2018.

Ne sirite paniku

Avatar tkozna
tkozna
12:01 04.07.2018.

Ako ćemo staviti ruku na srce i reči istinu, istaknut ćemo veliku ulogu vlade koja je u božično vrijeme povisila za najniže mirovine mirovinu za 16kn. U tome ja vidim senzibilitet ove hrvatske vlade. Đuuurooooo javiseeeee !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije