Naslovnica Vijesti Hrvatska

Čehok piše 'Filozofiju za početnike' i kuha na placu

Bivši gradonačelnik Varaždina piše i studiju “Zašto su propala ulaganja u Hrvatsku”
11. svibnja 2014. u 23:00 14 komentara 11826 prikaza
Ivan Čehok
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL

Filozof iz naroda Ivan Čehok u sjeni optužnica koje su protiv njega podignute živi od saborske mirovine i piše dva djela – “Filozofiju za početnike” te studiju “Zašto su propala ulaganja u Hrvatsku”. Taj doktor filozofije i bivši predsjednik HSLS-a i gradonačelnik Varaždina sigurno proživljava teške dane suočen s višegodišnjim sudskim postupcima. No tvrdi da se njima ne opterećuje pa se u trenutku podizanja optužnice krajem prošlog tjedna s kćerima šetao Kukljicom na otoku Ugljanu, gdje Čehokovi imaju vikendicu.

Neodrživa optužnica

– Optužnicu smatram bespredmetnom i neodrživom – tvrdi o aferi Zagorje u kojoj njega i zamjenika Zlatka Horvata (bivšeg predsjednika varaždinskog HNS-a) terete za primanje mita od Miroslava Bunića (HDZ), bivšeg generalnog direktora Zagorje-Tehnobetona.

Optuženi su da su Buniću pogodovali pri zamjeni zemljišta, plaćanju komunalnog doprinosa i dobivanju poslova s Gradom, pri čemu su tražili milijun, a dobili nekoliko stotina tisuća kuna za kupnju stanova. Još 2011. optužen je s Davorom Pataftom i drugima, također zbog zamjene zemljišta, kao i zbog ugovora za obradu varaždinskih bala smeća. Iste godine optužen je i u aferi Mercator, gdje je Grad zamijenio zemljište s komunalcem Parkovi. A sudovi su skupi. Upitali smo ga stoga kako financira odvjetničke timove i od čega uopće danas živi.

Ivan Čehok VARAŽDIN USKOK podignuo optužnicu protiv Čehoka čehok afera zagorje Bunić je osam godina podmićivao Čehoka?

– U saborskoj sam mirovini od 2011. Dobivam još nešto od autorskih prava od raznih knjiga i udžbenika, a trošim i obiteljsku ušteđevinu – kaže Čehok kojemu pak zasigurno u obrani pomažu i “sa strane”. Upravo su autorska prava zanimljiv dio priče ovog bivšeg političara koji je svoju karizmu gradio na nekonvencionalnom odijevanju, neposrednom pristupu građanima i problemima te snažnoj retorici.

Pregača oko vrata

Do tridesete je godine već objavio desetak djela na hrvatskom, ali i stranim jezicima. Iz njegovih su udžbenika filozofiju i etiku izučavale generacije srednjoškolaca, a neki ih profesori i danas upotrebljavaju. Godinama je i predavao filozofiju i etiku na više učilišta. Za Večernji list kaže da se povukao iz obrazovanja razočaran stanjem u sustavu.

U “Filozofiji za početnike” Čehok filozofiju želi približiti neupućenima na način kakav još nisu imali prilike iskusiti. Studija “Zašto su propala ulaganja u Hrvatsku” trebala bi govoriti o tome kako nitko ne želi ulagati kad represivni organi mogu što i kako požele, uz sumnjive iskaze te naknadne procjene sudskih vještaka, koje naručuje i promptno plaća upravo represivni aparat. Varaždin smatra primjerom takve sredine. Naravno, riječ je o Čehokovu viđenju stvari. Uz pravo i filozofiju bavit će se i dalje – kuhanjem. Gotovo ga se svakog tjedna može vidjeti na varaždinskom placu kako s pregačom oko vrata kuha pred omiljenom zalogajnicom Pinklec ili s prijateljima na seoskim domaćinstvima te na zagorskim bregima.

O vladajućima:

Politika lijeve koalicije potpuno je promašena

– Ova politika lijeve koalicije potpuno je promašena i pogrešna. Ne vidim na sceni osobe od državničkog formata općenito. Nema pravih političkih istupa, sve je to bez identiteta i inicijative. A desno? Ista poteškoća, nespremno će dočekati odgovornosti ako ih izaberu. HSLS? Njega zapravo više i nema – kaže Čehok i opovrgava glasine da opet nešto kombinira s Čačićem.

– Nisam razgovarao s njim otkad je u zatvoru, mi ne komuniciramo – kaže za nekadašnjeg najbližeg kolegu s kojim je “drmao” Varaždinskom županijom.

Detonantno izgaranje
Neželjeno detonantno izgaranje
Što je famozni „misfire“ koji često spominju u Top Gearu i The Grand touru

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar Jura z bregov
  Jura z bregov:

  Može naš poštovani Čehok dr. Ivek govoriti kaj hoće, ali mnogi od nas nekako se ne mogu oteti dojmu da ima bar malo vatre ondje gdje ima dima. Naime, tko bi se u današnjoj Hrvatskoj ipak usudio okriviti potpuno nevina ... prikaži još!a čovjeka i već tri godine insistirati na njegovu kaznenom progonu? Ne vjerujem da smo toliko represivno društvo da bi se ljudi sudbeno progonili bez ikakvih dokaza i samo iz političkih razloga.

 • tik tak:

  E jesu te skuhali!!!

 • guc:

  Stvarno jadan covijek.Sirotinja jedna zivi od saborske place-14500 kuna i nista ne dela.Sretan je moj susjed Pero koji crnci za 3500 kuna,a pojma nema o filozofiji lagodnog zivota.