Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VARAŽDIN

Čehok najavio veće kazne za ilegalno odlaganje otpada

Ivan Čehok
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
1/4
09.04.2018.
u 13:36

Nakon što je obišao prostor gdje se na nekoliko tisuća četvornih metara nalazi više desetaka hrpa otpada, varaždinski je gradonačelnik prizor opisao „strašnim za vidjeti“.

Varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok najavio je u ponedjeljak veće kazne za ilegalno odlaganje otpada, nakon što je sa suradnicima obišao lokaciju Vinkovščak uz dravski kanal u sjeverozapadnom dijelu grada.

U izjavi novinarima Čehok je najavio sanaciju divljeg odlagališta otpada te povećanje kazni za prekršitelje. Nakon što je obišao prostor gdje se na nekoliko tisuća četvornih metara nalazi više desetaka hrpa otpada, varaždinski je gradonačelnik prizor opisao „strašnim za vidjeti“. Rekao je da je počela proljetna akcija čišćenja na toj lokaciji, u dravskoj park šumi, uz rijeku Dravu te u drugim dijelovima grada.

„Nemoguće je da mi to sve očistimo i da u svakom trenutku pazimo na sve dijelove grada. Osim da, prvo, pozovemo građane da to više ne rade, drugo, da počnemo drastično kažnjavati, i treće, da nam građi dojavljuju ilegalno odlaganje otpada“, rekao je varaždinski gradonačelnik te najavio i video nadzor lokacija divljih odlagališta otpada.

„Molim sve građane da nam dojave, makar broj registarskih tablica, ako vide da netko vozi otpad i gradom da ga možemo pratiti. Dodatna poteškoća je da ovo zemljište nije naše nego je djelomično u vlasništvu HEP-a, djelomično Republike Hrvatske“, dodao je Čehok te naglasio da će proljetna sanacija divljih odlagališta otpada Grad Varaždin stajati blizu milijun kuna.

Privremeni pročelnik Upravnog odjela za komunalni sustav, urbanizam i zaštitu okoliša Roberto Krajcer podsjetio je da je prema gradskoj odluci trenutna kazna za neovlašteno odlaganje otpada 2000 kuna za fizičke osobe.

„Prema Zakonu i održivom gospodarenju otpadom kazne za pravne sobe su bitno veće, drastičnije, od 300.000 do 700.000 kuna. Mislim da će i gradska odluka morati ići u pravcu da ljudi izgube interes za odlaganjem otpada na ovakva mjesta, u prirodu“, rekao je Krajcer te pozvao građane da prekršitelje prijavljuju na dežurni telefon komunalnog redarstva 099/4200200.

Grad Varaždin od srpnja prošle godine na lokaciji Motičnjak u sjeveroistočnom dijelu grada ima otvoreno reciklažno dvorište u kojem korisnici usluge prikupljanja komunalnog otpada besplatno mogu ostaviti stotinjak vrsta otpada.

Komentara 1

RI
rightside
15:54 09.04.2018.

sve je ocitije da su neki tek sad skuzili da se na smecu moze bezobrazno puno i brzo zaradit,,i sad bi svi podizali cjene odvoza otpada i to visestruko,, ovo povecanje kazni za neovlasteno odlaganje treba dici u nebo,,no sta npr sa zupanijama koje se hvale da naveliko zaraduju na svom otpadu,,koji se i dalje pod krinkom pilot programa zatdvaja pa onda vozi na jedno stovariste,,pa npr postoje i zupanije koje imaju nanovo rjesena odlagalista no na istima zamislite,nemaju kompostanu iako je ista u projektu,,? i sad ce takva zupanija odredit da bi odvoz smeca trebalo povecat za dva i pol puta?? ili ce mi po zamisli nekog lokalnog serifa, slat u kontrolu komunalnu policiju koju misle uvesti samo nemogu progurat zakonski,,)))))jadna ova drzava..)))a svi bi tajkuni bili,,i to preko noci,,ili kojekakvi nacelnici koji djele poslove izgradnje npr,cesta kruznih tokova il takvih stvari, i to po vise puta na istom mjestu u roku par godina,,)))))da da, ima i toga..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije