Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Oporavak

Čateks ubire plodove ulaganja u tehnički naprednije tkanine

'VARAZDIN/MEDJIMURJE- 27.03.09., Cakovec, Hrvatska-  Cakovecka tvornica CATEKS, sivaju odore za vojsku. Tkanina za vojsku. Photo: Vjeran Zganec-Rogulja/Vecernji list'
'Vjeran Zganec-Rogulja/Vecernji l'
04.05.2011.
u 14:59

Proizvode odore za mađarsku vojsku, finsku policiju i francusku poštu. Na natječaju za opremanje španjolske policije nedavno su dali najjeftiniju ponudu pa očekuju i taj posao

Rast prodaje na inozemnom tržištu za 29 posto, a na domaćem za čak 65. Povećanje ukupnih prihoda za 40 posto. Kupnja novog stroja vrijednog četiri milijuna kuna... Brojke su to s kojima se, za divno čudo, pohvalila jedna hrvatska tvrtka, i to, da čudo bude još i veće, iz tekstilne branše, koja je godinama u velikoj krizi. Čateks iz Čakovca, tvrtka sa 380 zaposlenih, počela je, kaže direktor Damir Vitez, ubirati plodove ulaganja u tehnički naprednije vrste proizvoda s većom dodanom vrijednošću.

– To je jedini način da se obranimo od jeftinog tekstila iz Kine i drugih zemalja. Proizvodimo tkanine za vojsku i policiju, zaštitnu odjeću i materijale koji se koriste u medicini. Kupili smo stroj za laminiranje koji ćemo početi montirati idući tjedan. Time proširujemo program dišućih tkanina kakve se, na primjer, koriste za skijaška odijela. Ne propuštaju vlagu, a iznutra dišu. Zahvaljujući toj investiciji postat ćemo jedini proizvođač laminiranih materijala ne samo u Hrvatskoj nego i u regiji – objašnjava Vitez. Čateks je prošlu godinu završio s dva milijuna kuna gubitka, no već u prvom kvartalu ove godine bilježe malu dobit od oko 9000 kuna.

– Dobit je niža od planirane zbog povećanih troškova repromaterijala koji su rasli zbog većeg opsega proizvodnje, ali i zbog rasta cijena pamuka na svjetskom tržištu – ističe Vitez. Čateks oprema hrvatsku vojsku i policiju, ali i izvozi u 13 zemalja. Proizvode odore za mađarsku vojsku, finsku policiju i francusku poštu. Na natječaju za opremanje španjolske policije nedavno su dali najjeftiniju ponudu, pa očekuju i taj posao. Strani kupci pokazuju sve veći interes za suradnju.

– Inozemno tržište je cijelu prošlu godinu pokazivalo znakove oporavka. Na domaćem smo povećali rast prodaje zahvaljujući ugovorima s MUP-om i MORH-om. Problem nam je rast troškova energenata, pogotovo plina, ali i drastičan rast cijena prediva koje su su udvostručile i donijele nam pet milijuna kuna veće troškove. No, na dobrom putu i na kraju ove godine očekujemo 800.000 kuna dobiti – optimističan je Vitez. Nad tvrtkom visi 18 milijuna kuna starog duga iz 2004. godine. Čateks je danas u većinskom vlasništvu malih dioničara koji su od HFP-a otkupili paket od 30 posto dionica. Sad imaju više od 60 posto, a nakon njih najveći udjel, oko 30 posto, ima MTČ Tvornica čarapa s kojom su mali dioničari "na ratnoj nozi". Tvornica čarapa tužila je nedavno Čateks Trgovačkom sudu tražeći da poništi odluke NO-a iz listopada prošle godine.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije