Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 111
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OVOGODIŠNJI REKORD

Carinici u BiH kod putnika otkrili preko 400.000 kuna: 'Količina novca nije ograničena, ali se mora prijaviti'

Hrvatska od 1. siječnja 2023. uvodi euro
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/2
12.11.2022.
u 15:52

Ranija analiza UNO-a pokazala je da je među osobama koje su pokušavale nelegalno iznijeti novac iz BiH najviše bilo stanovnika BiH, Kine, Turske, UAE

Najveći iznos neprijavljenog novca na izlazu iz BiH ove godine otkriven je u Zračnoj luci Sarajevo i iznosio je 61.100 američkih dolara, dok na ulazu nije bilo otkrivanja neprijavljenog novca.

Najveći iznos neprijavljenog novca na izlazu iz BiH lani je također otkriven u ovoj zračnoj luci, a iznosio je 15.820 eura. S druge strane, najveći iznos neprijavljenog novca na ulazu u BiH prošle godine isto je otkriven u sarajevskoj zračnoj luci i iznosio je 32.000 eura, prenosi Večernji list BiH.

- Osobi koja ne prijavi novac koji nosi sa sobom u iznosu većem od dopuštenog, a bez prijave smatra se da je učinila prekršaj, isti se privremeno oduzima, a svi prekršaji se rješavaju pred nadležnim sudovima. Putnici koji unose ili iznose gotovinu ili vrijednosne papire u iznosu većem od 10.000 eura dužni su ih prijaviti carinskom tijelu na svakom graničnom prijelazu u BiH. Količina novca koja se može unijeti u BiH nije ograničena, ali se unos novca u iznosu većem od 10.000 eura treba prijaviti carinskom organu - kaže za Srpskainfo šef Odjela za komunikacije i međunarodnu suradnju u UNO-u Ratko Kovačević.

Ranija analiza UNO-a pokazala je da je među osobama koje su pokušavale nelegalno iznijeti novac iz BiH najviše bilo stanovnika BiH, Kine, Turske, UAE. Najveći iznos gotovine koja je prijavljena na izlasku iz BiH u ovoj godini iznosio je 23,3 mil. eura, prijavljena je na graničnom prijelazu Rača, a riječ je o pravnoj osobi.

Na ulasku u BiH, također na Rači, u 2022. prijavljen je identičan iznos. Najveći iznos koji je lani prijavljen na ulasku u BiH iznosio je 2 mil. eura. Najveća količina gotovine prijavljena na izlasku iz BiH u 2021. iznosila je 4,5 mil. eura. 

>> VIDEO Dovršen očevid: U prometnoj nesreći kod Benkovca poginule dvije žene



 

Komentara 1

Avatar Moodleen
Moodleen
16:11 12.11.2022.

A koliko se novaca na ovaj način unosilo i iznosilo iz Guatemale...? Ajoj, da, pa o tome ne piše nijedan zapadnoturski portal pa nema obveze praćenja ... Samo trobrzince, kaj ne? Pa onda davljenje civilizacije sa tim plemenom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije