Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SLUČAJ TANJE MILAS

Čak devet godina trajala je agonija žene optužene za trovanje svekrve

Tanja Milas
Foto: Ivana Ivanovic/PIXSELL
1/2
05.11.2019.
u 11:00

I dalje nije utvrđeno je li starica pesticid primila jednokratno ili kroz duže vrijeme. Postoji i mogućnost da ga je unosila voćem uvezenim iz BiH, gdje se pesticid slobodno koristi.

Punih devet godina trebalo je Tanji Milas da dokaže da nije otrovala svoju svekrvu o kojoj se brinula tri godine, sve do njezine smrti. Tanju je prijavio njezin suprug Ivan Milas samo dva dana nakon pogreba majke u siječnju 2011. godine, a prije toga došlo je i do fizičkog sukoba.

Tanja, majka troje djece, živjela je u Zmijavcima pokraj Imotskog, a za staricu se brinula nakon što je pretrpjela dva moždana udara i prijelom vratne kralježnice zbog čega je ostala nepokretna. Svekrvu je hranila, čistila i davala joj lijekove zajedno s patronažnom sestrom koja je s njima boravila sat vremena dnevno, prenosi Slobodna Dalmacija.

Starica je preminula  21. rujna 2010. godine, a Tanja je informaciju prvo javila svojoj prijateljici, a ne suprugu. Upravo na toj činjenici sud je temeljio optužbu da je svekrva nije umrla prirodnom smrću, već da je otrovana.

Tanja je provela noć s prijateljicom i tek ujutro je o svemu obavijestila muža. Kada je došao kući, suprug koji je inače mrtvozornik, pregledao je svoju majku i ustanovio da je došlo do zatajenja srca i moždanog udara. Međutim, samo dva dana nakon sprovoda, Ivan Milas optužio je svoju suprugu za trovanje, a potom je i fizički napao zbog čega je Tanja provela pet dana u bolnici. 

Do toga zaključka suprug je došao zbog izjave njezine prijateljice koja je dadilji Tanjine djece kazala kako bi joj mogla s nekoliko riječi uništiti život. Dadilja je to rekla Ivanu koji je otišao na policiju i prijavio sumnjivu smrt majke.

Nakon napada Tanja se više nije vratila kući. 

Krajem svibnja 2011. godine napravljena je ekshumacija tijela, a u uzorcima tkiva pronađeni su tragovi pesticida karbofurana, smrtonosnog za ljude i zabranjenog u SAD-u i EU. Pet mjeseci nakon toga Tanja Milas je optužena za ubojstvo iz niskih pobuda, a tužiteljstvo ju je optužilo da se trovanjem htjela riješiti brige o nepokretnoj starici.

- Nisam kriva, ja sam pokojnu svekrvu voljela i zbog ljubavi sam i preuzela brigu o njoj. Ona i djeca su mi bila jedino svjetlo u toj kući jer sam sa suprugom imala stalne fizičke i psihičke patnje - kazala je na sudu Tanja. S druge strane, suprug je tvrdio da je pored ostave pronašao teglu s otrovom, a u dvorištu je pronašao i nekoliko mrtvih mačića, a Tanjina prijateljica je pak svjedočila da je Tanja psovala pored mrtvog tijela svekrve i nazivala je pogrdnim imenima.

Nakon suđenja supružnici su se ubrzo razveli, a Tanja od tada živi u Zadru. Djeca koja su inicijalno pripala njoj nakon dvije godine završila su kod oca uz obrazloženje da bi im majka mogla biti osuđena.

Ipak, u jesen 2014. godine Tanja je oslobođena krivnje za trovanje svekrve jer u njenoj krvi jest pronađen pesticid, ali nije utvrđeno je li količina bila smrtonosna

Međutim, to nije bio kraj ove agonije. U srpnju 2015. godine Vrhovni je sud ukinuo presudu i zatražio novo suđenje koje je započelo u rujnu 2016. godine. U korist Tanje, koja se u međuvremenu udala i rodila troje djece, svjedočile su i tri patronažne sestre, a u srpnju 2018. godine Tanja je opet oslobođena krivnje.

Sud je istaknuo kako je istina da Tanja nije odmah pozvala supruga te večeri, ali činjenica je da to nije učinila zbog straha jer je Ivan prema njoj bio nasilan, što je potvrdila i medicinska dokumentacija.

I dalje nije utvrđeno je li starica pesticid primila jednokratno ili kroz duže vrijeme. Postoji i mogućnost da ga je unosila voćem uvezenim iz BiH, gdje se pesticid slobodno koristi. 

- Ona je bez obzira na nađene tragove karbofurana u organizmu mogla umrijeti i prirodnom smrću - zaključilo je sudsko vijeće. 

 

Komentara 2

LA
lazovcino
15:01 05.11.2019.

Trovanje svekrive, pa to ti dodje nesto kao samoobrana iz zasjede.

LA
larala
11:21 05.11.2019.

e, sad neka bivši suprug plati odštetu toj ženi za sve ove godine maltretiranja po sudovima + za brigu o njegovoj teško bolesnoj majci koja je pala na leđa te žene.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije