Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
o roditeljima njegovateljima

Burno u saboru: Selak Raspudić Zekanoviću: Sram vas bilo, ovo je ispod svake razine

Zagreb: Sabor o prijedlogu zakona o osobnoj asistenciji
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
30.03.2023.
u 12:54

I već od prvih minuta rasprave krenule su padati teške riječi koje je oporba upućivala vladajućima, a uime njih s oporbenim se zastupnicima i zastupnicama najčešće verbalno sukobljavao Hrvoje Zekanović (HDS)

Danas je na Markovu trgu započela rasprava o prijedlogu Zakona o osobnoj asistenciji koji je u Sabor, nakon godina čekanja, stigao u prvo čitanje. I već od prvih minuta rasprave krenule su padati teške riječi koje je oporba upućivala vladajućima, a uime njih s oporbenim se zastupnicima i zastupnicama najčešće verbalno sukobljavao Hrvoje Zekanović (HDS). 

– Kolege iz HDZ-a, danas imate priliku sprati ljagu zbog onoga što ste učinili prije dva tjedna!

Ovim je riječima današnju raspravu započela Marija Selak Raspudić (Most) referirajući se na nedavno glasanje kada su vladajući sa 76 glasova odbili prijedlog Anke Mrak Taritaš (GLAS) da se roditeljima njegovateljima odmah omogući korištenje naknade još pola godine nakon smrti teško bolesnog djeteta, što znači da se roditelji njegovatelji 24 sata nakon smrti djeteta ne bi morali prijavljivati na burzu zbog traženja posla. 

Na riječi Selak Raspudić nadovezala se u sabornici odmah i sama Mrak Taritaš obraćajući se ministru rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marinu Piletiću kazavši: – Mi zapravo ne znamo o čemu raspravljamo. Ministre, dobili smo poluproizvod. Da bi se ovaj zakon jednog dana mogao provoditi, potrebno je još niz alata. Potrebno je donijeti osam pravilnika, dvije odluke te osnovati jednu komisiju. 

Zatim je zastupnica Sandra Benčić (Možemo!) ustvrdila kako je uz ovaj zakon vezano i nešto dobro i nešto loše. – Dobro je to što se napokon donosi Zakon o osobnoj asistenciji. Međutim, nakon 15 godina čekanja vrijeme je za ozbiljan i veći iskorak kako bi osobni asistenti bili institucionalno dio socijalne skrbi. Zabrinjava nas što osobni asistenti neće biti dostupni svima, osobito onoj djeci koja su najteže bolesna i koja imaju roditelje njegovatelje. I ta djeca moraju imati mogućnost imati osobnog asistenta jer je to njihovo pravo – istaknula je Benčić. Tada se za riječ javio Zekanović, optuživši oporbu za manipulacije. 

– Jedinu ljagu imate vi iz oporbe zbog onog morbidnog showa od prije dva tjedna kada ste manipulirali bolesnom djecom – obratio se Zekanović oporbi, na što su odmah reagirali oporbeni zastupnici. – Kako vas nije sram?! Svojim riječima ne vrijeđate oporbu nego te ljude, tu djecu i te roditelje – kazala je Benčić, dok je Mrak Taritaš dodala kako je "ono glasanje vladajućih otprije dva tjedna jedna od većih sramota ovog Sabora". 

– Zekanoviću, izrekli ste da je u Saboru morbidno vidjeti osobe s invaliditetom. To je neviđeni način napada na osobe s invaliditetom. Ako je i od vas, previše je – obratila se Selak Raspudić Zekanoviću, a zatim mu je Marijana Puljak (Centar) poručila:

– Ne znam kako se uopće usudite pojaviti u Saboru nakon onog glasanja. Već sam vam rekla da biste se ovdje trebali pojaviti sa "škartocom preko glave". No, Zekanović nije odustajao od svojih teza pa je uzvratio: "Oporbu očito boli istina. Onaj kostimirani igrokaz koji ste izveli tako što ste ovdje u Sabor doveli jednu od najosjetljivijih skupina društva i na njoj skupljali bodove, to je neviđeno. A da ja vama kažem da stavite "škartoc na glavu" onda bih bio seksist. I da vaš suprug također stavi "škartoc". 

– Ni pse se na uzici ne može negdje dovući, a kamoli ljude, Zekanoviću, sram vas bilo. To su ljudi koji samostalno odlučuju. Nadam se da će na sve ovo reagirati pravobraniteljica za osobe s invaliditetom – kazala je Selak Raspudić. Nadovezala se Vesna Vučemilović (HS) riječima kako se nada da će rasprava o Zakonu o osobnoj asistenciji biti sadržajnija nego što je bila do toga trenutka, a izrazila je i nadu da će uz pravobraniteljicu za osobe s invaliditetom reagirati i pravobraniteljica za djecu, i to zbog sramotnih izjava koje su u Saboru izrečene. Uz isticanje kako svi imaju pravo doći u Sabor tražiti svoja prava, Vučemilović je ministru i vladajućima uputila i pitanje: – Donosi li se ovaj zakon samo forme radi, samo zato da bismo mogli reći da ga imamo. 

– Mudrost kaže da glupost treba ignorirati i znati kada treba stati. I posvetiti se te usredotočiti na ono što je važno – poručio je Silvano Hrelja (NZ), dok je Nada Murganić (HDZ) naglašavala dobrobiti ovakvoga zakona koji se u Hrvatskoj donosi prvi put. Navodila je kako će zakon sad povećati obuhvat jer će usluge koje donosi, umjesto dosadašnjih četiri tisuće, moći koristi 14 tisuća korisnika. Napomenula je i to kako se u zakonu sve točno određuje i navodi. Kako je Zekanović opet imao potrebu ustvrditi da je oporba "prije dva tjedna imala pokušaj manipulacije najosjetljivijom skupinom te će ta najveća ljaga na oporbi ostati zauvijek", a on će oporbu na to stalno podsjećati, uzvratila mu je Urša Raukar Gamulin (Možemo!) ustvrdivši kako "Andrej Plenković ne bi napravio ništa" da roditelji njegovatelji sa svojom djecom nisu prije dva tjedna došli u Sabor. Iako je predsjednik Sabora Gordan Jandroković nekoliko puta zastupnike i zastupnice upozoravao da svojim istupima i kvalifikacijama ne krše poslovnik Sabora, žešći ton rasprave nastavljen je i dalje, uz opetovane tvrdnje kako je predloženi zakon nejasan i u mnogo čemu neprihvatljiv. 

VIDEO: Poslušajte Banožićev govor na engleskom: 'I am konfizanc you will be victorious'

Komentara 8

Avatar yumamic
yumamic
13:44 30.03.2023.

Zeko odradi za HDZ više od 50 Đakića, Culeja, korakanaprijeda i Njonje.

DU
Deleted user
14:18 30.03.2023.

Zar postoji u biračkom tijelu RH ijedna osoba koja podržava ovog zeku, zekana? Suosjećam s njegovom obitelji.

DU
Deleted user
14:13 30.03.2023.

Divno!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije