Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BUNDESBANK IH JOŠ PRIMA

Milijarde njemačkih maraka još uvijek nisu vraćene: 'Umiješali smo se i u jednu bračnu svađu'

Njemačke marke
Foto: pixabay
26.12.2023.
u 17:23

Ove godine je promijenjeno 53 milijuna maraka, uz neke dijelom bizarne priče

Početkom 2023. godine jedan čovjek je došao u podružnicu njemačke središnje banke Bundesbank i predstavio se kao član lokalnog udruženja za zaštitu životinja. On je rekao da je udruženje dobilo neočekivanu božićnu donaciju - 24.900 njemačkih maraka u novčanicama od 100 maraka. Nakon što je razjašnjeno porijeklo požutjelih novčanica i nesumnjivo dokazana njihova autentičnost, Bundesbank je društvu za zaštitu životinja na račun uplatila protuvrijednost od skoro 13.000 eura.

"Mišu moj mali, samo sam htjela reći koliko mi nedostaješ. Tvoja draga, 14. lipnja 1996. godine, 23:20 sati." To je bilo ispisano na novčanici od pet marka koja je ove godine našla put do Bundesbanka i potom uništena, kao i sve druge novčanice bivše njemačke valute, piše Deutsche Welle.

Svađe među partnerima često imaju čudne posljedice – ali se rijetko događa da se umiješa Bundesbank. Tako je jednu ženu očito strašno naljutilo to što je njen suprug - bez njenog pristanka - poslao 20,78 njemačkih maraka Bundesbanku da ih promijeni u eure. Zbog toga je suprug brže bolje požurio u filijalu Bundesbanka u Meinzu, prije nego što su kovanice tamo stigle, i zamolio da mu se vrati sav taj sitan novac. "Srećom, naše kolege u filijali u Meinzu su prepoznale njegov paketić i poslale ga poštom nazad. Nadamo se da smo uspjeli smiriti svađu", rekao je član odbora Bundesbanka Burkhard Balz u intervjuu njemačkoj novinskoj agenciji dpa.

Bundesbank je ove godine u više od 91.000 slučajeva mijenjao stare novčanice i kovanice njemačke marke za eure. Od siječnja do kraja studenoga prikupljeno je nešto više od 53 milijuna njemačkih maraka, što je više od 27 milijuna eura. To znači da se iznos maraka promijenjenih u euro povećao drugi put zaredom. "Očekujemo da će i narednih godina biti razmijenjeno puno njemačkih maraka", rekao je Balz.

POVEZANI ČLANCI:

Čak ni skoro 22 godine nakon uvođenja eura (siječanj 2002.) milijarde njemačkih marka još uvijek nisu vraćene. Prema Bundesbanku, krajem studenoga 2023. još uvijek se negdje nalazilo nešto manje od 12,2 milijarde maraka, što je oko 6,24 milijarde eura. Riječ je o novčanicama u vrijednosti od oko 5,7 milijardi maraka i kovanicama vrijednima oko 6,6 milijardi maraka. "Uvijek sam impresioniran koliko njemačkih maraka još nije vraćeno nazad u Bundesbank, čak ni u trećem desetljeću nakon što je nacionalna valuta zamijenjena eurom", kaže Burkhard Balz iz Bundesbanka.

Njemačka je jedna od šest članica eurozone u kojoj je na neograničeno vrijeme i dalje moguća zamjena stare nacionalne valute u eure. To je moguće još i u Austriji, Irskoj, Estoniji, Letoniji i Litvi. Svatko tko još ima stare njemačke marke može ih zamijeniti: besplatno, u 31 filijali Bundesbanka odnosno poštom preko filijale Bundesbanka u Meinzu. Tečaj je fiksiran uvođenjem eura: za 1,95583 njemačke marke dobije se jedan euro.

Neke od starih novčanica i kovanica vjerojatno nikada neće biti zamijenjene – na primjer zato što su u zbirkama kolekcionara. Bundesbank također pretpostavlja da se značajne količine novca nalaze u inozemstvu, budući da je njemačka marka širom svijeta bila popularna kao stabilna valuta.

VIDEO Božićni pokloni za stanovnike zagrebačkog ZOO-a

Komentara 4

Avatar Tomislav_Šubić
Tomislav_Šubić
21:33 26.12.2023.

Ja sam sav svoj novac pošteno zaradio. I nitko mi neće govoriti što ću s njime raditi. I zato određenu količinu uvijek držim u novčanicama, dobro skrivenima.

Avatar IvanR
IvanR
21:16 26.12.2023.

To je bila valuta

Avatar raznosač_pice
raznosač_pice
18:09 26.12.2023.

Siva ekonomija čini čuda. Tako je i kod nas. Milijuni kuna neprijavljenog poreza. Hehe, neka!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije