Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sami sebe ne čuju

"Buka je stravična! Poduzmite nešto ili nas hitno iselite odavde"

\'27.04.2011., Sisak - Stanovnici Ulice Nine Marakovica vec dulje vrijeme podnose buku koja dolazi iz pogona sisacke Rafinerije. Photo:Nikola Cutuk/PIXSELL\'
\'Nikola Cutuk/PIXSELL\'
02.05.2011.
u 16:06

Djeca ne mogu izaći na dvorište, tutnji katastrofalno! - kaže majka jednogodišnje bebe, V. Krunić

Stravična buka ponovo dopire iz pogona KP6 sisačke Rafinerije, a mještanima Kanaka zadnja dva mjeseca tutnji 24 sata dnevno. Udaljenima tek nekoliko stotina metara od spornog postrojenja fluid katalitičkog krekinga, stanarima Ulice Nine Marakovića nemoguće je normalno živjeti.

Čekaju inspekciju

– Kao da kamioni neprestano kruže oko nas, djeca vrište od užasa! Tako nam je unazad godinu dana, s tek povremenim prekidima. Da sam znala što me čeka, nikada ne bih dolazila živjeti ovamo – kaže Muhiba Čirak. Zbog parajućeg zvuka šištanja plinova iz dimnjaka najteže je roditeljima s malom djecom.

– Klinci ne mogu izaći ispred kuće i igrati se. Nitko nikoga ne čuje, tutnji katastrofalno! Imam bebu od godinu i pol dana – priča očajna majka Viktorija Krunić. Oko 15 obitelji okupilo se kako bi nam već drugi put progovorilo o stravi koju proživljavaju, no zvuk im je najbolji svjedok. Većina ih uopće ne otvara prozore, a noću spavaju s ručnicima na ušima. Prva na udaru nepodnošljive buke kuća je umirovljenika Milana Bogičevića.

– Živo zlo! Možemo podnijeti rafinerijski smrad, na njega smo se već nekako i naučili, ali ovo je strašno. Ne čujemo ni pticu ni televizor. Malo odmora imamo samo u vrijeme redovnog remonta, koji uskoro dolazi, nakon čega se obično nastavlja po starom – priča M. Bogičević. O druženju na dvorištu bez dovikivanja može samo sanjati i očajna susjeda, umirovljenica Mine Ćelam.

– Ili neka nešto poduzmu ili neka nas isele odavde! – poručuju stanari uglas. Zajedno su već ovih dana zvali Centar 112, kao što su i tražili mjerodavnu sanitarnu inspekciju da izmjeri razinu buke u Marakovićevoj ulici. Međutim, prije inspektorova izlaska na teren moraju poslati pismeni zahtjev.

Nemaju prigušivač?

– Iz Rafinerije su nam kazali da je sve u redu. No, ovo je trajni problem. Čuli smo i od radnika postrojenja da bi Ina morala kupiti skupi prigušivač koji bi spriječio buku, no očito im se takva investicija ne isplati – priča M. Čirak.

Odgovor Ine i Ministarstva zdravstva još čekamo. Podsjetimo, Večernji list lani je u isto vrijeme pisao o buci u Kanaku, kada je direktor Rafinerije Sisak Damir Butković potvrdio da je do povećane razine buke došlo zbog kvara, odnosno propuštanja dimnih plinova na izlazu iz regeneratora postrojenja FCC-a. Sanitarna inspekcija donijela je odluku o saniranju kvara i zatvaranju pogona. Uslijedila je tek kratka tišina za vrijeme redovnog remonta, nakon kojeg se i dalje orilo Marakovćevom ulicom, kao i jučer.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije