Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Bugarska rekla da je zainteresirana za američke F-16

Borissov je prema priopćenju rekao da se ne želi miješati u rad povjerenstava zaduženih za proučavanje ponuda, ali je naglasio da želi najbolji zrakoplov jer se stanje u regiji komplicira
14. prosinca 2018. u 20:05 50 komentara 3455 prikaza

Bugarski premijer Boiko Borisov je rekao u petak da je sklon kupovini američkih mlaznih lovaca F-16 u sklopu natječaja Bugarske za obnovu njezine flote borbenih zrakoplova. 

F-16 LOVAC ZA 21. STOLJEĆE Zašto je F-16 Barak jedini izbor za Hrvatsko ratno zrakoplovstvo?

"Prema onome što mi govore piloti, F-16 je puno bolji od drugih predloženih zrakoplova", rekao je Borissov u sklopu europskog summita u Bruxellesu, prema priopćenju vlade.

Članica NATO-a od 2004., Bugarska je predvidjela proračun od 900 milijuna eura za kupovinu najmanje 8 borbenih zrakoplova koji bi zamijenili njihove sovjetske MiG-29.

Dobila je američke ponude za nove Lockheed Martin F-16 i Boeing F-18, nove švedske Gripen i rabljene talijanske zrakoplove Eurofighter.

F-16 PRODAJA AVIONA F-16 Američki uvjet Izraelu za prodaju zrakoplova jest taj da se vrate u prvobitno stanje

Stručnjaci smatraju da će se odluka pasti između F-16 i Gripena.

Borissov je prema priopćenju rekao da se ne želi miješati u rad povjerenstava zaduženih za proučavanje ponuda, ali je naglasio da želi najbolji zrakoplov jer se stanje u regiji komplicira. Bugarska graniči s Ukrajinom, Rusijom i Turskom.

Ministrica vanjskih poslova Ekaterina Zaharieva je rekla da je Lockheed Martin predstavio "poboljšanu " ponudu u pogledu cijene i rokova isporuke za 8 zrakoplova F-16, bez dodatnih pojedinosti. 

Zamjenik američkog državnog tajnika John Sullivan je u petak bio u posjetu Sofiji i ocijenio je da je ponuda Lockheed Martina za 8 zrakoplova F-16 "jako privlačna".

Zagreb: Borbeni avioni F-16 Barak Izraelskog ratnog zrakoplovstva Kupnja F-16 Baraka Trump preko Hrvatske šalje poruku Izraelu

Švedska je u petak navela da je predstavila poboljšanu ponudu za 10 zrakoplova Gripen umjesto 8 u sklopu proračuna koji je odredila Bugarska.

"Prvi zrakoplovi će biti isporučeni u roku od 24 mjeseci nakon potpisivanja ugovora", prema priopćenju švedske vlade.

Nakon prethodnog natječaja, ministarstvo obrane je navelo da je sklonije novim Gripen zrakoplovima, ali procedura je ponovo pokrenuta 2017. kada je na vlast stupio Borissov, koji je povećao iznos za kupovinu.

Lockheed Martin je u srijedu potpisao sa Slovačkom ugovor o isporuci 14 F-16 za 1,58 milijardi eura. 

Zoran Vakula
PROGNOZA ZA HRVATSKU
Vakula otkrio kakva bi trebala biti veljača i koliko će biti oborina
PRIPREMA VOZILA
Doznajte kako kvalitetno pripremiti vozilo za zimsku vožnju i osvojite vrijedne nagrade
 • Avatar Grunf
  Grunf:

  Bugarska graniči s Rusijom i Ukrajinom? U kojem svemiru?

 • Hladan:

  Slovacka moze izvaliti toliko novaca za nove F16 direkno od Amera a mi kupujemo stare kante od posrednika! Sovacka ima isto stanovnika kao i mi i iste place ali nema 500.000 "branitelja" i 100.000 uhljeba!

 • Avatar navijač
  navijač:

  Slovačka je primjer koji bi trebala sljediti i HR. rade i šute. Da mi nemamo turizma kao oni , bili bi gladni kruha a puna su namusta Hrvatske . Jadno zaista.