Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRODAJA AVIONA F-16

Američki uvjet Izraelu za prodaju zrakoplova jest taj da se vrate u prvobitno stanje

F-16
Foto: Igor Soban/PIXSELL
12.12.2018.
u 13:47

Kako se doznaje iz izraelskih izvora, dogovor sa SAD-om još nije postignut

Američki State Department jučer je službeno obavijestio Kongres o prijenosu trećoj strani u vezi s izraelskom prodajom borbenih zrakoplova F-16 Hrvatskoj. Iako su određeni detalji još neriješeni, State Department želio bi vidjeti suradnju svih uključenih strana u pronalasku uspješnog rješenja, kaže se u informaciji koju je s Večernjim listom podijelilo američko veleposlanstvo u Zagrebu.
Kao što su nam i ranije potvrdili diplomatski izvori, to znači da ovo ipak nije finalno zeleno svjetlo, već SAD očekuje od Izraelaca da poštuju uvjete o kojima su ranije razgovarali. Kako se doznaje iz izraelskih izvora, dogovor sa SAD-om još nije postignut.

Iz izraelskih izvora doznajemo da je američki uvjet Izraelu za prodaju zrakoplova taj da se vrate u prvobitno stanje.

O tome da ovo nije finalno odobrenje, već samo korak u tehničkoj proceduri, potvrdili su nam i izvori iz Izraela.

Kongres sada ima 15 dana za notifikaciju transfera prema američkom Zakonu o izvozu oružja. 

U Vladi su odlučni – proces nabave zrakoplova je u tijeku, a Izrael i SAD trebaju dati objašnjenje zašto je prodaja obustavljena. Premijer Andrej Plenković naglašava da nesporazum između tih dviju država Hrvatsku ne opterećuje.  

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević u subotu je poručio da Hrvatska neće platiti ni kune više za nabavu 12 borbenih zrakoplova od Izraela nakon što je SAD poručio da Izrael mora prihvatiti zadane tehničke uvjete kako bi američka strana pristala na tu prodaju.

Na pitanje novinara tko će snositi troškove te prenamjene, Hrvatska ili Izrael, ministar obrane rekao je da za Hrvatsku nema dodatnih troškova.

– Natječaj je jasan. Bio je zakonit, transparentan. Znamo što smo tražili. Bilo je javno otvaranje, znaju se cijene. Nema, što se tiče Hrvatske, dodatnih troškova – rekao je Krstičević.

Pogledajte video – MiG i F-16 iznad Knina:

Ključne riječi

Komentara 186

Avatar Vukomerec
Vukomerec
11:07 12.12.2018.

Jugosi, Srbijanci i Bošnjakistanci se ponadali. Prerano i uzaludno. Moja sućut, drugovi.

Avatar ovdje Maks
ovdje Maks
11:26 12.12.2018.

Komsijama i orjuni preporucujem Lopedium akut za tvrdju stolicu:))

Avatar štrumpf
štrumpf
12:51 12.12.2018.

Zanimljivo kako se tekst izmjenio nakon 2 sata.. prvo je bilo da je HRT bio izvor informacija i nakon 2 sata se izvor i tekst mijenjaju,nikakvih vi izvora iz Izraela nemate i nemojte se sramotiti bez veze jer svi znaju da Izrael takve informacije ne daje nikome.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije