Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Bugarska povukla Istanbulsku konvenciju iz parlamenta

Borisov je u četvrtak objavio da GERB povlači dokument iz parlamenta zbog protivljenja koalicijskih partnera iz stranke Ujedinjeni domoljubi.
15. veljače 2018. u 15:59 7 komentara 3622 prikaza
Bojko Borisov prozapadnih je nazora, ali da bi došao na vlast, morao je ući u koaliciju s ekstremnom desnicom
Foto: DARIO PIGNATELLI/REUTERS/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Bugarska vladajuća stranka GERB povukla je iz parlamentarne procedure Konvenciju Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama zbog protivljenja koalicijskih partnera i vjerskih skupina. 

Sluškinje ustaju ZAGREB Prosvjed za Istanbulsku konvenciju: 'Nismo sluškinje i nikada nećemo biti'

Vlada desnog centra Bojka Borisova uputila je prošli mjesec tzv. Istanbulsku konvenciju na ratifikaciju u parlament, ali navodna rodna ideologija koju sadrži izazvala je veliko protivljenje u najsiromašnijoj zemlji Europske unije, koja njome i predsjeda ovo polugodište.

Prijepor oko Istanbulske konvencije zasjenjuje napore bugarskog premijera da zemlju predstavi kao progresivnu i zemlju otvorena uma. Naglašava i sve raširenije protivljenje društveno konzervativnijih zemalja istočne Europe liberalnim vrijednostima bogatijeg zapadnog dijela. 

Borisov je u četvrtak objavio da GERB povlači dokument iz parlamenta zbog protivljenja koalicijskih partnera iz stranke Ujedinjeni domoljubi. 

"Usvojit ćemo Istanbulsku konvenciju jedino ako bude konsenzusa u bugarskom društvu", kazao je Borisov.

Jedan od čelnika Ujedinjenih domoljuba Volen Siderov upozorio kako bi GERB-ovo inzistiranje na ratifikaciji konvencije moglo dovesti do pada vlade i prijevremenih izbora. 

Andrej Plenković u Europskom parlamentu Andrej Plenković: 'Rasprava o Istanbulskoj konvenciji u Hrvatskoj dobila je drugačiju dimenziju'

Izgubljeni u prijevodu?

U središtu prijepora je definicija roda kao "društveno oblikovane uloge, ponašanja, aktivnosti i osobine koje određeno društvo smatra prikladnima za žene i muškarce".

Neki misle da je problem možda u prijevodu teksta na bugarski jer bugarska verzija koristi riječ "spol", biološku razliku muškarca i žene, kao prijevod za rod. Bugarski jezik, naime, nema poseban ekvivalent za riječ rod. 

Kritičari konvencije, među kojima je i utjecajna Bugarska Pravoslavna Crkva, kažu da to može potaknuti mlade da se identificiraju kao transrodni što bi, pak, moglo dovesti do istospolnih brakova. A to je mnogima u Bugarskoj crvena krpa pred očima. 

Politički analitičar Daniel Smilov odbacuje problem s prijevodom."To je lingvističko pitanje koje je lako riješiti. Važnije je promijeniti političko ozračje u zemlji".

"GERB će sada njegovi nacionalistički i konzervativni partneri moći lakše ucjenjivati, čak i da odustanu od proeuropske orijentacije", smatra Smilov.

Bugarska vlada je potpisala Istanbulsku konvenciju 2016. i jedna je od 40 zemalja koje su to učinile. Dosad ju je ratificiralo njih 28.

Među onima koje je još nisu ratificirale nalaze se i Hrvatska, Mađarska, Češka, Slovačka, Grčka, Irska. 

Pogledajte i galeriju: Održan prosvjed 'Sluškinje ustaju za ratifikaciju Istanbulske konvencije'

Bojko Borisov prozapadnih je nazora, ali da bi došao na vlast, morao je ući u koaliciju s ekstremnom desnicom
1 / 22
Na Cvjetnom trgu održao se prosvjed pod nazivom 'Sluškinje ustaju za ratifikaciju Istanbulske konvencije; Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama'.
Svečanom sjednicom obilježen Dan Hrvatskog sabora Nasilje nad ženama Istanbulska konvencija 2018.? Ponos i prosvjedi Kako su Bugari, bez konjskih zaprega, preuzeli kormilo EU Nada Murganić Žene SDP-a: Tražimo ostavku ministrice Nade Murganić i ratifikaciju Istanbulske konvencije
EKSKLUZIVNO
Večernji objavljuje: Ovo su najopasniji trenuci na cestama snimljeni HAC-ovim kamerama
AUTOFLOTA
Jednostavno do vozila
Poslovni najam: Prava ušteda kod nabave vozila, a evo i zašto