Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ROBERT GATES

Budućnost NATO-a je mračna, mi nećemo više spašavati stvar!

Robert Gates
afp
10.06.2011.
u 14:02

Usprkos odluci NATO-a da će preuzeti zapovjedništvo zračne operacije u Libiji, nakon samo 11 tjedana najmoćniji vojni savez u povijesti ostao je bez bombi

- Sjedinjene Države, iscrpljene desetljećem rata i razvlačenja svog stalnorastućeg proračuna, možda neće više smatrati da NATO zaslužuje našu pomoć – izjavio je američki ministar obrane Robert Gates u petak u Bruxellesu.

– Budućnost NATO-a je mračna, ako ne i tužna – iznio je tvrdnju bez presedana Gates. Bivši čovjek CIA-e i ministar obrane u više mandata – koji je služio u vrijeme osam američkih predsjednika – odlučio je govoriti otvorenije kako se približavaju dani njegova odlaska u mirovinu.

Usprkos odluci NATO-a da će preuzeti zapovjedništvo zračne operacije u Libiji, nakon samo 11 tjedana najmoćniji vojni savez u povijesti ostao je bez bombi. Operacija će propasti bez kontinuiranog priljeva novca iz Amerike, s obzirom na to da druge zemlje nisu investirale u oružje potrebno za provođenje dugotrajnih borbenih operacija. Sve zemlje NATO-a podržale su rat u Libiji, manje od pola ih sudjeluje na bilo koji način, a manje od trećine provodi zračne napade, izvijestio je Gates.

 – Iskreno, mnogi od naših saveznika sjede sa strane, ne zato što ne žele sudjelovati, nego jednostavno zato što to nisu u stanju. Nemaju tu razinu vojne spremnosti – ustvrdio je Gates, uz zaključak kako u američkom Kongresu neće više biti apetita i strpljenja za uskakanje umjesto onih koji ne žele izdvajati ili poduzeti potrebne promjene koje bi ih učinile ozbiljnim i sposobnim partnerima.

Ključne riječi

Komentara 37

ST
Stockholm
16:01 10.06.2011.

bubica, nije potrebno, tvoj junak Gadafi je gotov, kaput, finito, passe, finished ... proso voz ...

OB
-obrisani-
14:16 10.06.2011.

ako ovo opet nije dimna zavesa i kamuflaza,prevara neka, elem,ako je ovo realnost nato, onda je ovo jedna jako prijatna i ugodna vest....

OB
-obrisani-
14:27 10.06.2011.

mračna budućnost još mračnijeg saveza...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije