Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Budućnost NATO-a je mračna, mi nećemo više spašavati stvar!

Usprkos odluci NATO-a da će preuzeti zapovjedništvo zračne operacije u Libiji, nakon samo 11 tjedana najmoćniji vojni savez u povijesti ostao je bez bombi
10. lipnja 2011. u 14:02 37 komentara 3 prikaza
Robert Gates
Foto: afp

- Sjedinjene Države, iscrpljene desetljećem rata i razvlačenja svog stalnorastućeg proračuna, možda neće više smatrati da NATO zaslužuje našu pomoć – izjavio je američki ministar obrane Robert Gates u petak u Bruxellesu.

– Budućnost NATO-a je mračna, ako ne i tužna – iznio je tvrdnju bez presedana Gates. Bivši čovjek CIA-e i ministar obrane u više mandata – koji je služio u vrijeme osam američkih predsjednika – odlučio je govoriti otvorenije kako se približavaju dani njegova odlaska u mirovinu.

Usprkos odluci NATO-a da će preuzeti zapovjedništvo zračne operacije u Libiji, nakon samo 11 tjedana najmoćniji vojni savez u povijesti ostao je bez bombi. Operacija će propasti bez kontinuiranog priljeva novca iz Amerike, s obzirom na to da druge zemlje nisu investirale u oružje potrebno za provođenje dugotrajnih borbenih operacija. Sve zemlje NATO-a podržale su rat u Libiji, manje od pola ih sudjeluje na bilo koji način, a manje od trećine provodi zračne napade, izvijestio je Gates.

 – Iskreno, mnogi od naših saveznika sjede sa strane, ne zato što ne žele sudjelovati, nego jednostavno zato što to nisu u stanju. Nemaju tu razinu vojne spremnosti – ustvrdio je Gates, uz zaključak kako u američkom Kongresu neće više biti apetita i strpljenja za uskakanje umjesto onih koji ne žele izdvajati ili poduzeti potrebne promjene koje bi ih učinile ozbiljnim i sposobnim partnerima.

U Tomislavovom domu na Sljemenu traju prirpeme za karantenu
KULTNI HOTEL
Zašto se zatvara Tomislavac: Ljudi će u karanteni boraviti 15-ak dana uz potpuni komfor
tt
Tabu tema
Evo što morate znati o životu s hemoroidima
  • Stockholm:

    bubica, nije potrebno, tvoj junak Gadafi je gotov, kaput, finito, passe, finished ... proso voz ...

  • -obrisani-:

    ako ovo opet nije dimna zavesa i kamuflaza,prevara neka, elem,ako je ovo realnost nato, onda je ovo jedna jako prijatna i ugodna vest....

  • -obrisani-:

    mračna budućnost još mračnijeg saveza...