Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odakle novac?

Brucošima besplatan studij, a diplomci će ponovno plaćati?

aleksa bjelis
Davor Višsnjić/Pixsell
24.03.2010.
u 17:42

U Ministarstvu su sada shvatili da im financiranje diplomskih studija odnosi mnogo novca, kaže P. Lučin, rektor riječkog sveučilišta.

Maturanti, ali i njihovi roditelji, mogu odahnuti – redoviti brucoši ove jeseni neće plaćati svoj studij. Odluka je to koju je na sjednici donijela Vlada, a koja će porezne obveznike stajati nešto manje od 130 milijuna kuna.

Odakle novac? Odgovor na to pitanje, kako sada stvari stoje, tražit će se tek iduće godine jer u ovoj Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa mora pronaći tek dio tog "kolača", točnije 26 milijuna kuna, koliko je potrebno za funkcioniranje fakulteta u listopadu, studenom i prosincu.

No zato već iduće godine MZOŠ treba osigurati ostatak od gotovo 104 milijuna kuna. Hoće li ili neće budući brucoši nastaviti studirati bez plaćanja i na višim godinama studija, ovisit će o tome koliko će biti uspješni. A odgovor na vječno pitanje – tko je uspješan student – moći će se dati tek kada MZOŠ zajedno sa sveučilištima, veleučilištima i visokim školama utvrdi kriterije.

I dok brucoši mogu zadovoljno trljati ruke, studenti na do sada besplatnim diplomskim i integriranim studijima nisu te sreće. Kako doznajemo na sveučilištima, MZOŠ sve više razmišlja o tome da prestane financirati diplomske studije koji ga stoje nešto manje od 70 milijuna kuna.

– Odluka da se financiraju diplomski studiji donesena je ishitreno i sada su u Ministarstvu shvatili da im to odnosi mnogo novca. Diplomski studiji nemaju zašto biti besplatni. Oni su na tržištu i moraju imati svoju cijenu – smatra Pero Lučin, rektor Sveučilišta u Rijeci.

Da se razmišlja o vraćanju školarina na diplomske studije, potvrdio je i zagrebački rektor Aleksa Bjeliš.

– Od Ministarstva smo za ovu akademsku godinu za diplomske studije dobili samo 18 posto dogovorenog iznosa – poručio je Bjeliš.

Ključne riječi

Komentara 4

ZL
zlaco
22:18 24.03.2010.

bas kad u jesen moram upisat diplomski. super. morat cu si nabavit kokosku koja nese zlatna jaja.

OB
-obrisani-
23:40 24.03.2010.

Ide se stopama bivšeg ministra ajmo razbacivati novac koji je netko drugi zaradio , sada će se otvoriti još 50-tak fakulteta, zaposliti još 5-6000 asistenata i profesora (izvrsnaprilika za napredovanje) , znači odmah u startu napravimo trošak od 15 mill € mjesečno koga briga da li će tko zaraditi toliki novac , imaju krediti . Krajnje je vrijeme da se osnuju sveučilišta u Babinoj Gredi i Zmijavcima . da se imalo iole želje za nešpretkom ove države studiji bi bili besplatni za deficitarne struke - elektrotehničare, građevinare, strojare, medicinare , kemičare i sl. ovako uspoređivati kikiriki fakultete sa navedenim je stimulacija da studenti upisuju one koji će biti primarno vezani za državno korito .

Avatar punkufer
punkufer
12:53 25.03.2010.

Besplatno školovanje i besplatan studij NE POSTOJE! Nigdje na svijetu! Rad profesora, izgradnju i funkcioniranje škola, održavanje nastave, vježbe itd netko uvijek plaća! Pitanje je samo tko. Sasvim je normalno i logično da država plaća studij boljim učenicima i studentima,ma, a da vječni studenti, ponavljači i neradnici moraju sami platiti svoje školovanje. Samo paraziti misle da im netko drugi treba omogućiti da studiraju beskonačno dugo, jedu u menzi za pet kuna i spavaju u domu za 200 kn mjesečno. Oni koji ne žele plaćati neka se uhvate knjige - dobri učenici/studenti ne moraju brinuti o plaćanju. Niti su ikad morali - to je problem samo ljenčinama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije