Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KVALITETA ŽIVOTA

Brojne promjene čekaju Nijemce u 2022. godini, neke će odmah osjetiti u novčaniku

Foto: Pixabay
1/2
03.12.2021.
u 11:01

Dječji dodatak za obitelji s niskim primanjima će biti neznatno povećan i to s 205 eura na 209 eura mjesečno po djetetu

Brojne promjene će dočekati stanovnike Njemačku u godini koja je pred nama. Neke od njih će vrlo brzo biti vidljive u novčaniku, a neke pak će znatno olakšati život.

Zaposlenici mogu do 31. ožujka dobiti od svojeg poslodavca koronabonus od maksimalno 1.500 eura, što je pak neoporezivo. Jedan od preduvjeta je da se novac koristi za ublažavanje dodatnog opterećenja uzrokovanog korona krizom i da se isplaćuje uz plaće.

Dječji dodatak za obitelji s niskim primanjima će biti neznatno povećan i to s 205 eura na 209 eura mjesečno po djetetu. To vrijedi samo ako se 1. siječnja ne odluči o kratkoročnom povećanju dječjeg dodatka, navode u Ministarstvu obitelji.

Zakonska minimalna plaća trenutačno iznosi 9,60 eura po satu, a u 2022. godini povećat će dva puta: 1. siječnja 2022. povećat će se na 9,82 eura, a 1. srpnja 2022. na 10,45 eura. SPD, Zeleni i FDP žele povećati minimalnu plaću na 12 eura po satu. 

Nakon jednokratnog usklađivanja, neovisno povjerenstvo za minimalnu plaću trebalo bi odlučiti o eventualnim daljnjim povećanjem, kako stoji u koalicijskom sporazumu, piše Fenix-magazine. 

Bolja prava kupaca

Jedna od novina koja dolazi je i lakše raskidanje ugovora koji se sklope na Internatu. Od 1. srpnja takozvane dugoročne obveze podliježu „gumbu“ za otkazivanje, kojim se potrošači mogu riješiti svojih ugovora bez dodatnih pisanja pisama.

Promjena čeka i sve one koji kupe proizvod za koji se kasnije pokaže da je neispravan. Oni mogu očekivati i bolje uvjete povrata proizvoda od 2022. To je omogućeno proširenjem jamstvenog zakona: zakonska pretpostavka da je kvar već postojao u trenutku kupnje produljuje se sa šest mjeseci na godinu dana.

Foto: Pixabay

Zaštita okoliša 

Stanovnike Njemačke čekaju i promjene kad je riječ o plaćanju povrata na ambalažu, te o plaćanju poreza na CO2. 

Od 1. siječnja produljuje se obvezni povrat na ambalažu za piće u plastičnim bocama. Ranije su sokovi od voća i povrća bili izuzeti od jednosmjernog pologa od 25 centi, a to će se ubuduće odnositi i na njih. Isto tako, limenke pića također podliježu pologu bez iznimke.

Porez na CO₂ povećat će se u 2022. godini kako bi zaštita klime postala učinkovitija. Umjesto 25 centi po toni emitiranog ugljičnog dioksida, plaćat će se 30 centi. Između ostalog, to ima utjecaja na cijene goriva – doduše ne tako snažno kao početkom 2021. Prema izračunima ADAC-a, benzin i dizel tada će vjerojatno poskupjeti za oko jedan i pol cent zbog cijene CO₂.

Promjene će se dotaknuti i vozača određenih automobila,  piše Fenix-magazine. 

Kupci određenih automobila koji imaju elektromotor kao i motor s unutarnjim izgaranjem i koji se pune putem strujnog kabela (plug-in hibridi) više ne mogli koristiti državnu subvenciju od 2022. godine. Budući da se propisani električni domet povećava s 40 na 60 kilometara.

VIDEO: Uvode se kazne od 30 do 50 tisuća kuna za odgovorne osobe koje ne poštuju obveze predočenja COVID potvrde

Komentara 3

JO
jorgen
11:39 03.12.2021.

Drugim riječima - uvode promjene koje prosječnom Nijemcu uopće nisu bitne niti značajne. Kao primjer, 4€ dodatka pojede inflacija u jednome danu. Čak ni povećanje iznosa satnice ne prati eksploziju troškova (npr. plaćaju najskuplju struju na svijetu). Niste naveli niz nepovoljnosti koje ih čekaju ove godine. Valjda slučajno.

DU
Deleted user
19:47 03.12.2021.

Šef njemačkog odbora za cijepljenje ne bi cijepio SVOJE dijete. Merkel koja nema djecu bi cijepila svu tuđu djecu”, napisao je Bakić.

DU
Deleted user
21:45 03.12.2021.

Što tek čeka nas ?Štampanje novca ima svoju cijenu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije