Naslovnica Vijesti Crna kronika

Broj stradalih na cestama 16,6 posto manji

Hrvatska je došla do razine smrtnosti na cestama od 7,1 osoba na 100.000 stanovnika
15. siječnja 2015. u 16:35 5 komentara 1032 prikaza
Hrvatska automobilska udruga
Foto: Hrvatska automobilska udruga

U prošloj je godini na našim cestama smrtno stradalo 307 osoba, rekao je Darko Grac iz Službe za sigurnost cestovnog prometa na stručnom skupu Analiza cestovnog prometa u 2014. u organizaciji Hrvatske automobilske udruge.

Broj smrtno stradalih u 2014. je 16,6 posto manji nego u 2013. godini, kada je poginulo 368 osoba. To je pokazatelj da se ispunjavaju planovi iz Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa te je Hrvatska došla do razine smrtnosti na cestama od 7,1 osoba na 100.000 stanovnika. Plan je do 2020. godine tu brojku smanjiti na 5.

U raspravi na skupu Ivan Dadić s Fakulteta prometnih znanosti i Sinan Alispahić iz HAK-a naglasili su važnost daljnjeg djelovanja u saniranju opasnih dionica i poboljšanja obuke vozača, dok je Vlado Bodrožić Selak iz udruge Hrvatske autoškole ukazao na problem nedovoljne kulture vozača. Hrvoje Pauković, direktor Hrvatskog ureda za osiguranje, ponovno je ukazao na problem neosiguranih vozila u prometu, koja su usto i često tehnički neispravna. Zbog sustavnog djelovanja MUP-a i HAK-a stanje se prethodnih godina poboljšalo, ali još uvijek na našim cestama ima oko 50.000 neregistriranih vozila.

Za veliki doprinos u poboljšanju sigurnosti cestovnog prometa Zlatnom plaketom nagrađen je Denis Pavela iz PU dubrovačko-neretvanske. Naime, u području djelovanja te PU postignuti su najbolji rezultati u Hrvatskoj – 50 posto manje smrtno stradalih i 59 posto manje nesreća sa smrtno stradalima. Nagradu mu je uručio Željko Marušić, predsjednik Hrvatske automobilske udruge.

>> Vozimo brzo, pijemo isto, ali se više drogiramo

>> Je li realno sanjati o prometu bez žrtava?

Digitalna komora
Digitalna komora
Poduzetnici, odsad ključne informacije doznajte klikom miša
  • Ringo:

    Skupo gorivo, ljudi nemaju love=manje se vozi, manje nezgoda. Ne treba raditi znanstvenu studiju da bi se došlo do tog zaključka.

  • furest:

    jedan od razlog je neimastina iseljavanje i starenje stanovnistva a nikakve drakonske kazne i zakoni ili obuke

  • gogs0302:

    Broj stradalih bio bi puno manji, kad bi policija, pravosuđe, drž.odvjetništvo bolje radili svoj posao. Koja svrha što su kazne za ubojstva u prometu 3-12god. kad se gotovo svi /bogati i poznati/ izvuku sa uvjetnim ili kaznama ispod zak.min. Npr.Mačešić, ... prikaži još! Lovrićka... I sve dok su suci puni samilosti prema vozačima koji su nekoj osobi oduzeli pravo na život, do tad će pijani i neodgovorni vozači divljati i ubijati nedužne sudionike u prometu.