Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koronavirus U SVIJETU

Italija usvojila paket mjera vrijedan 55 milijardi eura, Brnabić pozvala da se ljetuje u Srbiji

Koronavirus u Italiji
Foto: Reuters/PIXSELL
1/8
Autori: Vecernji.hr, Hina
13.05.2020.
u 23:23

Brazil je u posljednja 24 sata registrirao i 881 smrtni ishod, što je rekord za jedan dan od izbijanja pandemije. a od početka pandemije zabilježeno je ukupno 12.400 smrtnih slučajeva

U svijetu je zabilježeno više od 4,2 milijuna ljudi, a broj smrtnih slučajeva je najmanje 291.000.

23:46 - Srbijanska premijerka Ana Brnabić pozvala je u srijedu navečer sunarodnjake da ovog ljeta godišnje odmore provedu u Srbiji i poručila kako bi to, u vrijeme globalne koronakrize, bila "izravna potpora domaćoj ekonomiji i domaćem turizmu".

Brnabić je za Radioteleviziju Srbije (RTS) rekla, pozivajući se na stajališta stručnjaka iz vladina Kriznog stožera, kako bi u vrijeme koronakrize ljetovanje u Srbiji i u zdravstvenom kontekstu "imalo mnogo više smisla".

"I ne vjerujem da će ovo ljeto bilo tko od osiguravajućih kuća osiguravati putovanja u inozemstvo ili davati zdravstveno osiguranje za putovanja u inozemstvo", rekla je Brnabić za RTS.

Kako god da pogledate, mislim da je najpametnija odluka da se ostane u Srbiji, istaknula je predsjednica srbijanske vlade.

23:19 Talijanska vlada odobrila je u srijedu paket poticaja za gospodarstvo i obitelji vrijedan 55 milijardi eura koji bi trebao pomoći u prevladavanju koronakrize, rekao je u srijedu premijer Giuseppe Conte.

22:00 - Nakon 60-postotnog porasta broja oboljelih od covida-19 u 24 sata, vlada Čilea je u srijedu u glavnom gradu Santiagu proglasila potpunu zabranu kretanja.

"Moram najaviti najstrožu mjeru, potpunu karantenu za 7 milijuna stanovnika glavnog grada gdje je zabilježeno 80 posto od 34.000 slučajeva zaraze" u zemlji koja ima 18 milijuna stanovnika, izjavio je ministar zdravstva Jiame Manalich. 

On je objasnio da je ta mjera potrebna nakon što je u 24 sata registrirano 2260 novooboljelih.

Conte je mjere najavio za prošli mjesec, ali neprekidne nesuglasice unutar koalicije oko različitih aspekata paketa, koji se proteže na 500 stranica, usporavale su proces.

21:40 - Zračni promet neće se vratiti na razinu prije koronakrize sve do 2023., nakon što ovo ljeto najprije ponovno pokrene domaće letove a potom polagano krene s međunarodnim prometom, ocijenila je u srijedu Međunarodna udruga zračnog prijevoza (IATA). 

IATA, organizacija koja okuplja 290 zračnih kompanija, procjenjuje da će 2021. promet (mjeren u kilometrima po putniku) biti niži za 24 posto od razine 2019.. Procjenu temelji na oporavku koji bi počeo u trećem tromjesečju 2020. otvaranjem domaćih linija.

20:57 - Slovenska vlada u srijedu je najavila da idući tjedan počinje novo veliko popuštanje dosadašnjih restriktivnih mjera uvedenih zbog epidemije koronavirusa.

Tako je najavljeno da se od ponedjeljka otvaraju restorani i gostionice, manji smještajni kapaciteti za turiste, auto škole, a uz neka ograničenja ponovo počinje školska nastava "u živo" za neke razrede osnovnih i srednjih škola, te rad vrtića.

Odlukom vlade, od ponedjeljka se opet dopušta rad svih trgovina, uključujući i trgovačke centre, lokali i gostionice moći će goste posluživati i u zatvorenim prostorima,  otvaraju se i smještajni turistički objekti s kapacitetom do 30 gostiju, no planinarski domovi i hosteli i dalje ostaju zatvoreni, izvijestio je nakon sjednice vlade na Brdu kod Kranja njen glasnogovornik Jelko Kacin.

20:39 -   Švedska je u srijedu do 15. srpnja produžila svoju preporuku maksimalnog ograničenja putovanja u inozemstvo za svoje građane zbog pandemije koronavirusa i prebacila težište na putovanja unutar zemlje.

To produženje do 15. srpnja, koje se odnosi na sve strane zemlje, objavljeno je u trenutku kada je zemlja objavila da je od covida-19 umrlo više od 3400 oboljelih.

Koronavirus u Italiji
1/10

20:02 Glavobolje i gubitak njuha su najčešći simptomi covida-19 kod europskih pacijenata koji imaju blag ili umjeren oblik bolesti, pokazuju rezultati istraživanja koje ističe da se bolest pojavljuje u različitim oblicima, ovisno o dobi i spolu oboljele osobe.

Sedam od deset oboljelih imaju ta oba simptoma, zaključuje istraživanje instituta IFOS objavljeno u Journal of Intern Medicine izvedeno na više od 1400 pacijenata.

19:23 - Francuska farmaceutska tvrtka Sanofi dat će prednost SAD-u kada se pronađe cjepivo protiv covida jer ta zemlja kroz partnerstvo dijeli rizik u istraživanjima, rekao je u srijedu glavni direktor Sanofija Paul Hudson za agenciju Bloomberg.

Američka vlada "ima pravo na najveće prednarudžbe", rekao je Hudson, i to zbog toga što preuzima rizik u istraživanju cjepiva, uz taj farmaceutski div.

18:52 - Pola milijuna ljudi prijavilo se tijekom prva tri sata nakon što su u srijedu u Srbiji počele prijave građana za isplatu jednokratne pomoći od 100 eura koju je vlada osigurala kako potporu svim punoljetnim građanima u vrijeme korona krize.

Srbijanska vlada donijela je ranije odluku da svim svojim punoljetnim građanima koji imaju prebivalište na teritoriju Srbije, uz važeću osobnu iskaznicu, omogući dobivanje jednokratne pomoći od 100 eura u dinarskoj protuvrijednosti.

Dio je to paketa ekonomskih mjera za ublažavanje posljedica pandemije covida-19 za koji je namijenjeno oko 5,1 milijardi eura.

1/0

18:50 - U Srbiji su u protekla 24 sata potvrđena još 52 nova slučaja infekcije koronavirusom, a preminule su dvije osobe, objavljeno je u srijedu na internetskoj stranici covid19.rs srbijanskog ministarstva zdravstva.

Od početka epidemije 6. ožujka zaraženo je ukupno 10.295 osoba, oporavilo ih se 3.824, dok su trenutno na bolničkom liječenju 992 pacijenta, uz kontinuiran pad broja novozaraženih i pacijenata koji su na respiratorima te postupno zatvaranje takozvanih covid bolnica.

Dosad je testirano više od 156.600 osoba, a samo od utorka u 15 sati laboratorijski su provjereni uzorci 5.299 osoba, od kojih su 52 bila pozitivna, a najviše njih u Jablaničkom okrugu gdje je i dalje aktivno žarište, obzirom da su od 119 pacijenata u covid bolnici 34 radnici južnokorejske tvornice "jura" i njihovi pacijenti.

18:10 - Europska komisija podržava zemlje članice u njihovim nastojanjima da u borbi protiv pandemije koronavirusa pronađu odgovarajuće rješenje za sigurne i interoperabilne mobilne aplikacije za praćenje kontakata na dobrovoljnoj osnovi i uz poštovanje privatnosti osoba.

17:35 - Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je u srijedu Nijemce da ne ugroze ono što su do sada postigli na planu usporavanja zaraze koronavirusom svojom žurbom i željom da se što prije "vrate u normalu".  

"Korona ostaje opasnost za svakog od nas", poručila je njemačka kancelarka govoreći pred donjim domom njemačkog parlamenta Bundestagom.

Nijemci će još neko vrijeme živjeti s koronavirusom s obzirom da još uvijek ne postoji učinkovit lijek ili cjepivo, istaknula je Merkel. 

"Bilo bi obeshrabrujuće da se moramo vratiti natrag na restrikcije koje želimo ostaviti za sobom jer želimo previše toga i prebrzo", kazala je kancelarka.

16:09 -  Učenici u Hercegovačko-neretvanskoj županiji sa sjedištem u Mostaru neće se vraćati u školske klupe do kraja ove školske godine, dok će maturanti zbog opasnosti od širenja koronavirusa biti oslobođeni polaganja usmenog maturalnog ispita.  

 Po riječima ministra obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Rašida Hadžovića nastava u 2019/2020. godini bit će okončana online nastavom. 

"Povratak u školske klupe bi izazvao stres, zbog toga smo odlučili da se nastava okonča na ovaj način", rekao je ministar obrazovanja. 

15:40 - Britanski premijer Boris Johnson rekao je u srijedu u obraćanju parlamentu da Velika Britanija mora oprezno ublažavati mjere protiv epidemije te da su svi građani i dalje obvezni poštivati socijalnu distancu.

Dok Velika Britanija, u kojoj je umrlo više od 40 tisuća ljudi, najviše u Europi, polako ukida neke mjere karantene, Johnson je upozorio da je u nekim drugim zemljama koje su relaksirale pravila porastao broj zaraženih.

15:15 - Vlasti u kineskom gradu Wuhanu, otkuda je krenula pandemija novog koronavirusa, pokrenuli su u srijedu ambicioznu kampanju testiranja svih 11 milijuna stanovnika nakon što se pojavio strah od drugog vala zaraze zbog klastera novih slučajeva.

Najmanje dvije gradske četvrti poslale su obavijesti o kampanji od vrata do vrata i poslale su online upitnike u kojima traže podatke o eventualnim testiranjma kojima su građani bili podvrgnuti i o tome spadaju li u visokorizične skupine, rekli su građani.

Koronavirus u Italiji
1/8

13:40 - Njemačka od subote postupno smanjuje kontrole na granicama koje bi trebale u potpunosti biti ukinute do 15. lipnja, priopćio je u srijedu njemački ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer.

„Kontrole prema Luksemburgu bi trebale biti ukinute već ovog petka, a isto bi trebalo uslijediti i na granici s Danskom, o čemu se još pregovara. Prema ostalim zemljama će kontrole biti provođene sporadično te će 15. lipnja biti u potpunosti ukinute“, rekao je ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer nakon sastanka kabineta u srijedu.

11:45 - U Sloveniji su u zadnja 24 sata uz provedenih 1147 testova potvrđene dvije nove zaraze koronavirusom, pa se ukupan broj zaraženih od početka epidemije povećao na 1463, objavila je u srijedu slovenska vlada.

Još jedan oboljeli  je umro, pa je ukupan broj preminulih među zaraženima porastao na 103. Trenutno je u bolnicama u Sloveniji 38 hospitaliziranih, od čega devetoro na odjelima intenzivne njege, a još jedan pacijent otpušten je iz bolnice, pa se tako ukupan broj  onih koji su s liječenja u bolnicama nakon oporavka poslani kućama povećao na  260.

10:55 -  Tajland, druga zemlja u koju je ušao koronavirus, prvi put nakon dva mjeseca nema novooboljelih, a vlada razmatra novo popuštanje mjera.

"Svi možemo odahnuti, ali ne trebamo se time zadovoljiti", rekao je Taweesin Wisanuyothin, glasnogovornik vladinog stožera za COVID-19. 

"Moramo nastaviti s glavnim mjerama - prati ruke, prakticirati socijalnu distancu i nositi maske", rekao je. 

10:50 - Austrija od sredine lipnja otvara svoje granice prema Njemačkoj a trenutno se pregovara i o otvaranju granica prema ostalim susjednim zemljama, priopćio je Kancelarski ured u Beču u srijedu.

Kako prenosi agencija APA, austrijski kancelar Sebastian Kurz je u jučerašnjem razgovoru s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel dogovorio otvaranje granica prema Njemačkoj u dva stupnja.

10:40 - Australska regulatorna agencija kaznila je sa 150 tisuća australskih dolara podružnicu američke 'crkve ozdravljenja' zbog toga što je promovirala i prodavala otopinu industrijskog izbjeljivača kao "čudotvorni lijek" protiv COVID-19.

10:10 - Rusija je potvrdila još 10.028 novozaraženih, a 96 osoba izgubilo je život. Ukupan broj slučajeva sada iznosi 242.271, a umrlo je 2212 ljudi od početka pandemije. To je već 11. dan u nizu da Rusija bilježi preko 10 tisuća novozaraženih.

9:46 Maria Branas (113), najstarija Katalonka koja već 20 godina živi u domu za umirovljenike u Olotu na istoku Španjolske, preboljela je koronavirus i postala najstarija osoba na svijetu koja je pobijedila COVID-19.

ABC piše da je Maria imala sreću što je preživjela jer je u samo jednom danu u istome domu umirovljenika od posljedica koronavirusa preminulo 17 štićenika te dodaje da ju je nova životna pobjeda dovela na vrh popisa 'super seniora' koji su pobijedili covid-19. Ondje je dosad bilo ime Nizozemke Cornelije Ras (107). 

Branas je rođenja 4. ožujka 1907. i kao dijete je preboljela španjolsku gripu, jednu od najvećih pandemija koja je svijetom harala od 1918. do 1920. godine. U intervjuu za španjolske medije starica je kazala da još uvijek osjeća manje zdravstvene poteškoće, no da je dobro nakon što je u travnju otkriveno da je pozitivna na koronavirus.

"Zahvaljujem svim zdravstvenim radnicima koji su pridonijeli mojem oporavku. Svojski su se trudili", rekla je Branas.

ABC piše da je Maria rođena u San Franciscu, gdje je njezin otac radio kao novinar, zbog čega su se preselili u Španjolsku.

Godine 1931. udala se za liječnika s kojim je imala troje djece. Danas ima 11 unuka i 13 praunuka. Članovi obitelji zadnji su je put vidjeli na njezin rođendan u ožujku i kažu da se vesele što će je uskoro moći ponovno posjetiti

Udruga "Gerontology Research Group" tvrdi da je Branas najstarija osoba na svijetu koja je uspjela pobijediti COVID-19.

7:05 - Američki Centar za prevenciju zaraznih bolesti (CDC) objavio je u utorak da je u SAD-u dosad ukupno zabilježeno 1.342,594 slučajeva zaraze koronavirusom, što je 18.106 slučajeva više no prethodni dan, dok je broj preminulih u 24 sata porastao za 1.064, na 80.820.

Izvještaj CDC-a odnosi se na zbirne podatke o broju novooboljelih i preminulih od covida-19 u SAD-u u odnosu na dan ranije, pri čemu se napominje da se podaci nužno ne podudaraju s onima koje iznose pojedine savezne države.

Odvojeno, Institut za mjerenje i procjenu zdravlja (IHME) sa sjedištem u Washingtonu objavio je najnoviju procjenu očekivanog broja smrtnih ishoda od koronavirusa do početka kolovoza, po kojoj će od covida-19 preminuti više od 147 tisuća Amerikanaca, što je gotovo 10 tisuća više u odnosu na raniju projekciju.

Video: Večernjakov online panel "Suživot zdravstva s novim koronavirusom"

Kako se ističe u njihovom istraživanju objavljenom u utorak, ograničenja za suzbijanje epidemije u značajnijoj mjeri popuštaju, a upravo se promjene u mobilnosti, testiranju i opuštanju mjera socijalnog distanciranja detektiraju kao ključni pokretači virusnog prijenosa.

7:00 - Kontinentalna Kina zabilježila je u utorak sedam novih slučajeva zaraze koronavirusom, u odnosu na jedan slučaj dan ranije, izvijestila je nacionalna zdravstvena služba.

Pritom, u sjeveroistočnoj provinciji Jinin, koja se pojavljuje kao potencijalno žarište novog vala zaraza, utvrđeno je šest novih slučajeva lokalnog prijenosa koronavirusa, dok je u Šangaju registriran jedan "uvezeni" slučaj.

Kina je u utorak potvrdila i osam novih asimptomatskih slučajeva covida-19, u odnosu na 15 slučajeva dan prije.

6:50 - Brazil je po potvrđenim slučajevima zaraze koronavirusom u utorak pretekao Njemačku, u trenutku dok se predsjednik Jair Bolsonaro zalaže za ponovno otvaranje teretana i salona za ljepotu, iako mu zemlja postaje novo globalno žarište pandemije.

Brazil je od izbijanja pandemije krajem veljače dosad potvrdio 177.589 slučajeva covida-19, a samo u protekla 24 sata registrirano je 9.258 novih oboljenja. 

Ta najveća južnoamerička zemlja time je po broju oboljelih pretekla Njemačku. koja bilježi 171.306 potvrđenih slučajeva, uz dnevni porast od 798 novih zaraza.

Brazil je u posljednja 24 sata registrirao i 881 smrtni ishod, što je rekord za jedan dan od izbijanja pandemije. a od početka pandemije zabilježeno je ukupno 12.400 smrtnih slučajeva.

Njemačka u utorak pak bilježi 101 novi smrtni slučaj, a njih ukupno 7.634.

Dok tako u Europi zbog usporavanja rasta broja preminulih počinje postupno popuštanje epidemioloških mjera za gospodarstvo, Brazil bilježi ubrzano širenje virusa, no brazilski predsjednik Bolsonaro opetovano umanjuje rizik od bolesti i kritizira guvernere saveznih država zbog mjera izolacije.

Bolsonaro je ovaj tjedan ušao u spor s guvernerima, jer je uredbom usluge poput teretana i frizerskih salona klasificirao kao "osnovne", izuzimajući ih time od propisanih mjera ograničavanja rada.

Brazilski predsjednik pritom kaže da je gospodarska šteta od zatvaranja i ograničavanja poslovanja gora od same bolesti.

"Guverneri koji se ne slažu s uredbom mogu podnijeti sudske tužbe", napisao je Bolsonaro na društvenim medijima.

Kasnije je zaprijetio da će poduzeti pravne postupke protiv njih ako se ne povinuju uredbi, no najmanje je deset guvernera reklo da neće poštovati uredbu.

Inače, Brazil je dosad u gotovo tri mjeseca laboratorijski obradio 337.595 testova na koronavirus, rekao je u utorak službenik ministarstva zdravlja, dodatnih 95.144 testova se trenutno analizira, a 50 tisuća čeka na ulazak u laboratorijsku obradu.

Za razliku od toga, njemački licencirani laboratoriji samo prošli tjedan su testirali više od 330 tisuća uzoraka, pri čemu imaju kapacitet testiranja oko 838.000 uzoraka tjedno.

Ključne riječi

Komentara 4

FA
fajlpz
06:29 14.05.2020.

Ljetovanje u Srbiji?Najbolje svi u Soko Banju

HA
Hanok
15:34 13.05.2020.

Rusija...katastrofa

TK
Ten-kre
07:34 13.05.2020.

Pa toliko je mrtvih bilo u Americi i prošle godine ali od obične gripe.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije