Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JEDNI U KUPE, DRUGI U ŠPADE Dok SMH organizira radničke skupove, HUS poziva brodograditelje na jedinstvo

Brodograditelji neće pristati ni na kakve ucjene

25.11.2008.
u 17:36

SPLIT – Sindikat metalaca Hrvatske danas će u Brodosplitu i Brodotrogiru, ali i svim drugim hrvatskim škverovima, održati polusatne, radničke skupove o privatizaciji hrvatskih brodogradilišta.

Na njima će iznijeti stavove i mišljenja radnika i sindikata o načinu i obliku privatizacije i restrukturiranja hrvatske brodogradnje.

Prema riječima Joška Franića, glavnog povjerenika SMH-a u Brodosplitu, primarni cilj održavanja radničkog skupa jest javno obvezati hrvatske pregovarače da se u razgovorima s Europskom komisijom izbore za privatizaciju i restrukturiranje kako je dogovoreno sa socijalnim partnerima. Sa skupova se želi poslati poruka Europskoj uniji da hrvatski radnici, brodograditelji ne prihvaćaju predloženi način privatizacije i restrukturiranja naše brodogradnje, koji je predložila Europska komisija, jer se tako ugrožava ekonomska i socijalna sigurnost radnika i njihovih obitelji.

Potpuno oprečan stav ima Hrvatska udruga sindikata. Njezina Koordinacija brodograđevnih sindikata pozvala je sve zaposlenike u hrvatskim brodogradilištima na jedinstvo u ovim bremenitim vremenima.

HUS od hrvatske Vlade zahtijeva: zaustavljanje privatizacije zbog svjetske recesije, saniranje brodogradilišta, reprogramiranje dugova i izdavanje jamstava za završetak postojećeg proizvodnog programa.

Zvonko Šegvić, predsjednik Nezavisnog sindikata Brodosplita, smatra kako radnički skupovi neće pomoći brodograditeljima. Vladi RH treba dati vremena da obećano izvrši, a tko to ne uradi, onda treba organizirati generalni štrajk.

– Mora se dobro procijeniti, dogovoriti i zajednički organizirati svaka sindikalna akcija u škverovima. Bez obzira na sindikalnu pripadnost, moramo biti jedinstveni – poručuje HUS.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije