Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novo zagađenje

Brođani već sada teže dišu, što će tek biti na ljeto!?

rafinerija (1)
Ivica Galović/Pixsell
14.05.2012.
u 19:26

U posljednja dva mjeseca razina ozona bila je viša od 160 mikrograma

Ozon ponovno prijeti Brođanima. Od sredine ožujka do sredine svibnja u gradu su uzastopno izmjerene visoke koncentracije ovog otrovnog plina neugodna mirisa koji tjera ljude na kašalj i otežava im disanje, a može uzrokovati i glavobolju.

Zabrinuti građani

U protekla dva mjeseca dnevna osmosatna vrijednost ozona desetak je puta bila veća od 120 mikrograma po kubnom metru, a vrh amplitude u nekoliko je navrata prešao i razinu od 160 mikrograma.

– Uobičajene satne vrijednosti ozona zimi se kreću u razini od oko 40, a ljeti, kada je povećano sunčevo zračenje, oko 120 mikrograma. Lani se tek u srpnju u zraku osjetio poseban smrad, tipičan za visoku koncentraciju ozona, dok ga ove godine osjećamo već od ožujka. Jedino za vrijeme remonta u bosanskobrodskoj rafineriji nafte u prvoj polovini travnja nije bilo loših mirisa u zraku, kao ni loših pokazatelja kvalitete zraka – kaže Peter Tot-Đerđ iz Građanske inicijative “Za čisti zrak”.

Prema njegovim riječima, najveća satna koncentracija ozona od 193 mikrograma prošle je godine izmjerena potkraj kolovoza, ali u prvih šest mjeseci nijednom nije prešla granicu od 80 mikrograma. Podsjeća kako dugotrajna izloženosti razini ozona od 180 mikrograma može donijeti mnoge negativne učinke po ljudsko zdravlje kao što su astma, bronhitis ili srčani udar pa čak i smrt.

– Što tek Brođani mogu očekivati na ljeto, kada su vrijednosti već sada tako visoke – pita se Tot-Đerđ.

Gradonačelnik Mirko Duspara potvrdio je kako u gradsku upravu pristiže veliki broj upita zabrinutih građana.

Traže pomoć ministrice

Prema njegovim riječima, o problemima sa zagađenjem zraka izviještena je i ministrica zaštite okoliša Mirela Holy, od koje je zatraženo da se započne s izradom elaborata o utjecaju zagađenja iz rafinerije.

– Bojim se da nedavni sastanak na temu onečišćenja zraka neće bitno popraviti stanje na terenu. Činjenica da su u vrijeme dok je rafinerija bila na remontu koncentracije svih spojeva bile veoma niske dovoljno govori da zagađenje dolazi s druge obale Save – rekao je Duspara.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije