Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Lijepa naša Sava'

Brođani kuhali fiš u kotliću od tisuću litara!

Fišijada u Brodu (1)
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/6
06.07.2013.
u 08:45

Ove godine posebnu pozornost Brođana privukle su dragon boat utrke, koje su se održavale na rijeci Savi u organizaciji Kajak kanu kluba Olimpik. U utrkama su se okušali i mnogi posjetitelji, budući su se svi mogli prijaviti.

Slavonski Brod nije "riblji" grad, o čemu govori i podatak da ima samo jednu pravu ribarnicu. Ipak, poznat je po svojoj tradicionalnoj fišijadi i majstorima za kuhanje fiša. Glavna atrakcija jučerašnje (petak) Fišijade bio je najveći kotlić, zapremine tisuću litara, s nosačima visokim čak četiri i pol metra. Prvo predstavljanje ovog novog i svijetu jedinstvenog proizvoda privuklo je veliku pozornost gostiju. Fiš je u njemu kuhao poznati brodski gastro majstor Stjepan Miša Balen, a velike porcije nuđene su svim građanima po simboličnoj cijeni od 10 kuna.

- Iako smo mogli dvostruko više, skuhali smo oko 500 litara fiša. Naime, sami natjecatelji su pripremili oko tisuću litara, tako da nije bilo potrebe za više - rekao je Balen. Brodski ugostitelj Tihomir Princip svoje je umijeće u pripremanju fiša dokazao osvajanjem nekoliko nagrada. Prema njegovim riječima, recept za ovu deliciju je jednostavan i može ga skuhati gotovo svatko.

- Samo treba voditi računa da se riba ne prekuha. Na osam decilitara vode ide žlica paprike, žlica luka i 300 do 400 grama ribe. Obično se stavlja samo šaran, ali ako želite miješani, dodajete još i soma te štuku – kaže Princip.

Ove godine posebnu pozornost Brođana privukle su dragon boat utrke, koje su se održavale na rijeci Savi u organizaciji Kajak kanu kluba Olimpik. U utrkama su se okušali i mnogi posjetitelji, budući su se svi mogli prijaviti.

Otvoreno prvenstvo Slavonskog Broda u kuhanju fiša okupilo je osamdesetak natjecatelja i gotovo 3.000 posjetitelja, a realizirano je kao završnica nacionalnog projekta "Lijepa naša Sava". Nakon kušanja svih pristiglih uzoraka, stručni je žiri najboljim proglasio fiš Ivana Kitanovića iz Velike Kopanice

>>Prijave za brodsku fišijadu do 28. lipnja

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije