Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HAKIRALI IM MOBITELE

Britanci špijunirali svjetske moćnike na summitu G20!

hakiranje
Reutershak
17.06.2013.
u 09:25

Osim praćenja aktivnosti na elektroničkoj opremi, otvarani su i lažni internetski kafići u kojima su se prikupljale informacije o saveznicima. Njih je postavila tajna služba GCHQ

Mobiteli i računala svih sudionika summita G20, koji se održao 2009., u Londonu su praćeni su i prisluškivani, a špijuniranje je odobrila britanska vlada, tvrdi Guardian, koji je došao u posjed dokumenata koji potvrđuju navedeno.

Osim praćenja aktivnosti na elektroničkoj opremi, otvarani su i lažni internetski kafići na kojima su se prikupljale informacije o saveznicima. Njih je postavila tajna služba GCHQ koja je pratila svu elektronsku poštu diplomata.

Šokantno saznanje objavljeno je dan uoči današnjeg summita G8, čiji su sudionici na istom mjestu prije četiri godine sudjelovali i na G20. Pretpostavlja se da će diplomati zatražiti očitovanje od britanskog premijera Davida Camerona, kao i garanciju da se prošlost neće ponoviti.

Iako su se i prije na međunarodnim konferencijama mogle čuti glasine o špijunaži, malo je tko mogao pretpostaviti da će jednoga dana čvrsti dokazi potvrditi takve spekulacije. Zahvaljujući američkom zviždaču i bivšem zaposleniku CIA-e Edwardu Snowdenu, koji je objavio dokaze o prisluškivanju i praćenju američke agencije NSA, to je postalo moguće.

Guardian ističe da su 2009. godine, uz praćenje poziva i SMS-poruka delegata, na meti bili turski ministar vanjskih poslova te 15-ak delegata iz njegove pratnje i stranke, kao i Dmitrij Medvedev.

>>'Zviždač' nije samo naljutio Obamu nego je i djevojci slomio srce

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije