Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
14.06.2015. u 11:12

Državu bi dohodak za građanina, kako je nazvan, koštao nešto manje od 15 milijardi eura godišnje

Svim građanima treba dati mjesečni minimalni dohodak bez obzira radili ili ne. To je, pojednostavljeno rečeno, prijedlog Pokreta pet zvijezda komičara i blogera Beppea Grilla (na slici). Predsjednik talijanskog statističkog zavoda (ISTAT) Giorgio Alleva pozvan je da prikaže koliko bi to koštalo državu, odnosno da provede simulaciju troškova na osnovu statističkih podataka o dohocima i siromaštvu u Italiji. Državu bi dohodak za građanina, kako je nazvan, koštao nešto manje od 15 milijardi eura godišnje. Obuhvatio bi 2,7 milijuna obitelji (10 posto ukupnih) koje imaju dohodak ispod granice siromaštva. Pod obitelj se smatra i pojedinac ako živi sam.

Zapravo bi se tim zakonom povećala mirovina onima koji primaju manje od 600 eura mjesečno, a građanima koji nemaju nikakva primanja također bi se dao toliki minimalni dohodak. Istodobno bi svi oni koji bi dobili taj minimalac morali biti spremni na prihvaćanje ponuđenog im društveno korisnog rada. Ukinulo bi se također dobivanje dohotka nakon otkaza ili nakon zatvaranje neke tvornice.

Postoji još predloženih načina dolaska do sredstava za uvođenje dohotka za građanina. U nekim europskim državama postoje takve ili slične pomoći, pa talijanski primjer ne bi bila novost, ali na određeni način ipak jest. Jedna od novosti je da bi pravo na takav dohodak, koji bi iznosio 7200 eura godišnje, imali svi građani s navršenih 18 godina, ali i strani državljani koji su radili u Italiji i izgubili posao itd. Osnovna ideja M5S-a je jamčenje dostojanstva čovjeka i drugačije poimanje radnih mjesta. Većina političara (osim onih s krajnje ljevice) slaže se kako više nema i neće biti radnih mjesta, odnosno kako ne treba pošto-poto čuvati radna mjesta jer se tako ubija poduzetništvo. Treba omogućiti svakom pojedincu dostojan život i mogućnost da i sam sebi stvori neki posao, a ne da čeka otvaranje nekog radnog mjesta. Globalna ekonomija se promijenila i država ne mora i ne može brinuti o radnim mjestima, ali mora se brinuti za čovjeka.

>> Papa: Svi kršćani neka slave Uskrs istog dana

>> Baš se Rusija našla držati lekcije o demokraciji!?

Komentara 2

Avatar Sunčica
Sunčica
21:52 14.06.2015.

u ovom slučaju palac gore za Grilla i M5S, minimalni dohodak za sve građane imaju sve europske države osim Italije, Portugala i Grčke, jer to povećava flexibilnost i daje veću sigurnost svima onima koji ne žele cijeli život raditi uvijek isti posao i koji žele napredovati, kao što je to uobičajeno na primjer u Nizozemskoj u kojoj su radnici najpokretniji..a kako kažu,novac za minimalne plaće je moguće izvući smanjivanjem troškova za vojnu i naftnu industriju i snižavanjem najviših mirovina

Avatar Sunčica
Sunčica
15:20 15.06.2015.

osim toga, ako je istina da taj minimalni dohodak povećava kupovnu moć općenito svih građana,onda od toga ima korist cijelo gospodarstvo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije