Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Britanci žele granicu s Irskom po uzoru na Hrvatsku kod Neuma

Radi se o prvom i zasad jedinom spominjanju Hrvatske izrijekom u službenim dokumentima iz pregovora o Brexitu
25. kolovoza 2017. u 07:19 10 komentara 3651 prikaza
Premijerku Theresu May čekaju teški pregovori
Foto: pool/REUTERS/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

U seriji dosad objavljenih dokumenata s pregovaračkim stajalištima britanske vlade o izlasku iz Europske unije jedan detalj posebno je zanimljiv iz perspektive Hrvatske: Britanci se, naime, pozivaju na specifičnost granice između Hrvatske i Bosne i Hercegovine oko Neuma, nadajući se da bi EU jednako tako mogao pokazati fleksibilnost i odustati od primjene strogih europskih propisa i na granici između Irske i Sjeverne Irske.

Theresa May i Angela Merkel Da odemo ili ostanemo? London: Ne želimo carine. EU: Ne fantazirajte

Specifično područje

Ta granica postat će, nakon Brexita, granica između EU, u kojem Irska ostaje država članica, i Ujedinjenog Kraljevstva kao “treće države”, u čijem je sastavu Sjeverna Irska. U normalnim okolnostima, po sili europskih zakona, ta bi granica trebala postati kao i svaka druga granica između EU i države izvan EU: tvrda granica s graničnim prijelazima i strogim carinskim kontrolama.

No zbog specifičnosti podijeljenog irskog otoka i zbog mirovnog procesa koji ondje traje od potpisivanja sporazuma iz Belfasta (Sporazuma na Veliki petak) 1998., nitko ne želi da Brexit pogorša situaciju i obnovi sukobe. Sve strane u pregovorima o Brexitu, i službeni London i službeni Dublin i službeni Bruxelles, žele ispregovarati rješenje kojim bi se izbjegao tvrdi granični režim između Irske i Sjeverne Irske. No još se ne zna kako to postići. Stoga je pitanje irske granice jedna od najtežih zagonetki koje se tek moraju odgonetnuti u pregovorima o Brexitu.

Brexit - granica | Autor :

Sada, u pregovaračkom dokumentu objavljenom 16. kolovoza, britanska vlada navodi da već postoji “niz primjera u kojima je Europska unija stavila na stranu uobičajene propise i kodekse zapisane u pravu EU kako bi prihvatila okolnosti određenih graničnih područja”. I na tom mjestu, u fusnoti, britanska vlada navodi da je “hrvatsko-bosanska granica” jedan od takvih recentnih primjera, u kojima je EU prihvatio derogacije, odnosno odstupanja od primjene Carinskog zakonika Unije. To je dosad jedino spominjanje Hrvatske izrijekom u službenim dokumentima iz pregovora o Brexitu. No, kako nam pojašnjavaju diplomatski izvori upućeni u te pregovore, činjenica da Britanci spominju granicu između Hrvatske i Bosne i Hercegovine ne znači automatski da bi željeli kopirati pogranični režim oko Neuma, nego znači samo to da Britanci vide primjere u kojima je EU odustao od stroge i potpune primjene svojih propisa, pa žele razgovarati s EU (odnosno, s ostalih 27 država članica) o tome kako bi Unija po sličnom principu, ali na drukčiji način u praksi, mogla odustati od stroge i potpune primjene svojih propisa na granici Irske i UK.

Drugim riječima, Britancima nije toliko bitno kako izgleda pogranični režim oko Neuma, nego im je bitan princip koji pokazuje da je moguća iznimka unutar EU. Osim granice između Hrvatske i BiH, britanska vlada u istom pregovaračkom dokumentu navodi i iznimku koju je EU učinio na Cipru.

Iznimka od Carinskog zakonika Unije, koja je smišljena za Hrvatsku na graničnim prijelazima oko Neuma, i službeno je u Vijeću EU usvojena pod nazivom Neumska uredba. Njome je propisano da su pošiljke robe u vrijednosti manjoj od 15.000 eura, koja prolazi kroz neumski koridor iz RH (EU) u RH (EU), oslobođene od obveze podnošenja carinskih deklaracija (u slučaju da ispunjeni određeni, specifični uvjeti). Britanci bi, čini se, rado nakon izlaska iz EU uživali u sličnom oslobođenju od podnošenja carinskih deklaracija za robu koja prometuje između UK i EU.

Stanovnici Neuma nemaju ništa protiv gradnje Pelješkog mosta nemaju ništa protiv 'Po cijele dane kroz Neum voze kolone, to je neizdrživo, most bi bio spas'

Iznimka je i Cipar

Neumska uredba Vijeća EU donesena je u svibnju 2013., a Hrvatska se obvezala na pomno praćenje njezine primjene i obavješćivanje Europske komisije o svim utvrđenim nepravilnostima. Komisija je u studenom 2015. zaključila “da je razina primjene Neumske uredbe zadovoljavajuća i da nema razloga za suspenziju”.

Britanska vlada sada ukazuje na princip, ne nužno i sam sadržaj, iz Neumske uredbe kako bi u pregovorima o Brexitu nagovorila ostatak EU da po sličnom principu smisli još jedno inovativno rješenje, specifično skrojeno za granicu između Sjeverne Irske (UK) i Irske (EU).

No, još je nejasno kako bi točno to inovativno irsko rješenje moglo izgledati. Britanski pregovarački stav je da ni nakon Brexita ne treba uopće biti nikakvih graničnih kontrola između Irske i Sjeverne Irske. Dakle, ne kao oko Neuma, gdje postoje Klek i Zaton Doli, granični prijelazi s mekšim režimom nego drugdje, ali ipak granični prijelazi.

Granični prijelazi između Sjeverne Irske i Irske uklonjeni su nakon mirovnog sporazuma potpisanog 10. travnja 1998., a svi se, i u Dublinu i u Belfastu i u Londonu, slažu da je otvorena i nevidljiva granica “najopipljiviji simbol mirovnog procesa”.

Ranije, u godinama nemira i sukoba u Sjevernog Irskoj, upravo su prijelazi bili česta meta bombaških napada, a prisutnost vojske i policije bila je iznimno visoka.

Big Ben Cijena razvoda Velika Britanija spremna platiti do 40 milijardi eura za izlazak iz EU-a Dollard/Dollart GRANIČNI SPOROVI: MOŽE I DRUKČIJE Sporazum Nizozemska – Njemačka: granica u Dollartu ostat će neodređena Vide se posljedice Novi udarac Londonu zbog Brexita

Specijalan režim za stanovništvo uz granicu

U slučaju da granica između Sjeverne Irske i Irske ostane otvorena i nakon Brexita, bez graničnih prijelaza, to bi značilo da će bilo koji državljanin neke članice EU moći ući u Ujedinjeno Kraljevstvo kroz Irsku.

A to bi značilo da jedan od glavnih argumenata kojim su bili vođeni zagovornici Brexita, argument da žele izaći iz EU kako bi mogli kontrolirati priljev ljudi iz ostatka EU, nije lako provediv u stvarnosti. Britanska vlada, međutim, tvrdi da nisu granične kontrole jedini način provjere tko im dolazi iz ostatka EU: to se, kažu, može kontrolirati i kroz pristup tržištu rada ili beneficijama, što će nakon Brexita biti zatvorenije nego sada. Prema britanskom prijedlogu, žitelji pograničnih područja Irske i Sjeverne Irske nastavili bi i nakon Brexita uživati u slobodnom pravu na život i rad 
s obje strane granice.

Dubrovnik: Građani izašli na lokalne izbore
REZULTATI IZBORA
Doznajte kako se glasovalo u vašem selu, gradu, općini
Električni automobili
NOVA ERA
Jeste li spremni za vožnju prema električnoj budućnosti
  • dopizdilomi:

    Ne postoji Sjeverna Irska. Postoji samo Irska.

  • mikrogrizzly:

    Doista je ta granica kod Neuma neki "čudnovati kljunaš" jer tamo postoji formalna, a nema etničke granice (jer su > 95 % stanovništva tog kraja Hrvati i to kakvi, oni koji pretpostave interese RH svojima, pozdravljam ih ovom prigodom). I ... prikaži još! RH je napravila ogroman propust što nije spojila dva fragmenta svog ozemlja mostom Komarna - Pelješac još prije deset godina, kad se počelo graditi. Nema države na svijetu koja ne bi most koji spaja dva dijela ozemlja i uspostavlja kontinuitet proglasila prioritetom, a ionako košta nešto manje od 2 tunela A1 (Rok i Kapela). Pa smo sada opet u ucjenjivačkoj situaciji da nam drugi kroje režim i uvjetuju prelazak granice. Tako da mi nije jasno što bi tu bio uzor odnosno mi smo tu napravili silne propuste na strani infrastrukture jer bi most izvukao i 2 otoka (Korčula, Mljet) izravno, 1 neizravno (Lastovo via Korčula) i golemi poluotok Pelješac iz prom. izolacije, istodobno kad bi uspostavili kontinuitet i zaobišli Neum....

  • Deleted user:

    Znači Britanci su okupirali Sjevernu Irsku pa vi sada fleksibilnu granicu sa ostatkom Irske. Zamamljivo u Irsku nije došao premijer plenković nešto govorit kako bi Irska trebala dobiti natrag svoj teritoriji. Niti Europa i Amerika udaraju sankcije engleskoj zbog otetog ... prikaži još! teritorija. Nego se ide raspravljati o fleksibilnoj granici na otetom teritoriju.