Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
reakcije na ostavku Zlatar Violić

Vukšić: 'Ona je trebala davno dati ostavku. Gospođa ministarka nije radila ništa'

Andrea Zlatar Violić
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
1/3
25.03.2015.
u 13:35

Zlatar Violić podnijela je ostavku nekoliko dana nakon što je u Saboru HDZ-ov Goran Marić uputio na nalaz Državne revizije koja je utvrdila da je sad već bivša ministrica sa svojim suradnicima s računa Ministarstva isplatila više od 152 tisuće kuna za službena putovanja za koja nije imala račune da ih opravda

Predrag Štromar, predsjednik Središnjeg odbora HNS-a i varaždinski župan, izjavio je danas u Saboru da njegova stranka još nije odlučila o nasljedniku ili nasljednici Andree Zlatar Violić koja je danas podnijela ostavku na dužnost ministrice kulture.

– Tijela stranke trebaju se tek sada sastati i kad odlučimo, onda ćete i znati. Još ništa ne znamo, nemamo informacija – kazao je Štromar. Zlatar Violić, podsjetimo, podnijela je ostavku nekoliko dana nakon što je u Saboru HDZ-ov Goran Marić uputio na nalaz Državne revizije koja je utvrdila da je sad već bivša ministrica sa svojim suradnicima s računa Ministarstva isplatila više od 152 tisuće kuna za službena putovanja za koje nije imala račune da ih opravda, pa je upitno jesu li ta putovanja i postojala. Mislim da je ona na kraju ispala moralna osoba jer je jedna od rijetkih koja je zbog „takvih stvari dala ostavku“.

– Ja sam siguran da je pogreška bila u računovodstvu, kao što je ona i napisala, i mislim da na kraju nema nikakve štete za Ministarstvo i Vladu. Očito u Ministarstvo kulture sada treba doći netko tko će završiti sve one projekte i poslove koji su započeti, a nakon izbora će doći netko novi tko će opet napraviti program za četiri godine – tvrdi Štromar. Na pitanje kako komentira da je ovo deveta ministrica koja odlazi iz Vlade zbog problema sa zakonima, Štromar kaže:

– Očito revizija ima neke jače, bolje i kvalitetnije kriterije i malo se drukčije gleda na ovu Vladu nego na bilo koju prije. Ja mislim da je to dobro i da tako treba biti i da svaka sljedeća vlada koja dolazi mora raditi na jednom višem nivou, posebno što se tiče poštivanja svakih zakonskih i podzakonskim akata, a posebno moralnih – objašnjava Štromar te dodaje da se svi moraju mijenjati i poštovati zakone. I u europskim se državama često mijenjaju ministri, kaže on, a i neke vlade jako kratko traju, pa su države uspješne.

Predsjednik Sabora, SDP-ov Josip Leko kaže da je „ostavka u demokratskom svijetu dobar demokratski standard za slučajeve kad bilo tko na dužnosti osjeća moralnu odgovornost“. 

 – Još nisam dobio pisani prijedlog Vlade o zamjeni ni pisanu ostavku ministrice, ali mislim da je to moguće riješiti do kraja zasjedanja ove 16. sjednice, dakle do petka – vjeruje Leko. SDP-ov Zlatko Komadina, prvi ministar koji je napustio Vladu otkad je priča o Zlatar Violić izišla u javnost, smatra da je trebala podnijeti ostavku.

– Naravno da se čovjek ne treba dovesti u situaciju koja u javnosti dovodi do prijepora, pogotovo kad su u pitanju javne osobe. Mislim da je trebala dati ostavku, ona je meni inače najdraža ministrica i žena koja zna svoj posao, ali eto, napravila je nešto za što mora snositi konsekvencije – tvrdi Komadina. Nezavisni Branko Vukšić, za razliku od Komadine, smatra da je Andrea Zlatar Violić bila među najlošijim ministrima, iako ih, dodaje, premijer Milanović ima jako puno „pa ih je teško poredati“.

– Ona je trebala davno dati ostavku, odnosno Milanović ju je trebao smijeniti. Sve dogovore koje smo imali u proljeće 2012. godine, ni jedan od njih nije ispoštovala, ništa nije napravila u smislu kulture, a naročito medija. Medijsku je strategiju pripremala tri godine, no sve je to bila laž. Gospođa ministarka zatvorila se u svoj ured, nije radila ništa, upropastila je sve ono što je dosad napravljeno i trebat će deset godina da se vrati na staro stanje. Prema tome, ovo je slika i prilika Zorana Milanovića koji, izgleda, nema kontrolu nad ministrima koji nisu iz SDP-ova paketa – kaže Vukšić te dodaje da HNS o tome odlučuje, iako je to trebao napraviti Milanović „i davno je smijeniti jer je radila katastrofalno i svaki put kad bi nešto obećala, slagala bi“.

HDSSB-ov Josip Salapić smatra da je čudno da Vlada reagira tek nakon dvije godine jer je i revizija godinu ranije upućivala na isti problem. 

– Da nije javnost ovo saznala iz izvješća za 2013. godinu, nitko ne bi reagirao, a čuli smo, ako je to točno, da se novac vraćao na ustegama od plaće. Ne bih htio osobno govoriti ni cipelariti ministricu koja je dala ostavku, to treba raditi onaj koji ju je izabrao jer pravosudna tijela RH utvrđuju je li netko osobno odgovoran ili nije. Svakako je odgovornost na kompletnoj Vladi, ali i na potpredsjednici Vlade iz čijeg resora dolazi ministrica koja je trebala voditi brigu o tome, jer ovo su izvješća koja dolaze u Sabor i tek nakon dvije godine saznajemo nešto što je retroaktivno – primijetio je Salapić koji naglašava i kako je ovo veliki problem za Vladu budući da je riječ o devetom ministru koji odlazi, što predstavlja, tvrdi, veliku nestabilnost ove Vlade.

– Vlada je politički odgovorna za ovo, zrela je davnih dana za odlazak, a premijer Milanović osobno je odgovoran jer ne kontrolira članove Vlade ni ministarstva, i pitaj Boga što bi bilo kad bi se malo dublje zagreblo u sva izvješća ministarstava i što ćemo saznati na kraju mandata ove Vlade – vjeruje Salapić.

Misli da nije pošteno da bivša ministrica još godinu dana prima plaću, paralelno s novom ministricom, jer to ide preko leđa građana Hrvatske.

– Početkom mandata ove Vlade premijer Milanović pred svima nama u Saboru je predstavio Plan 21 i ključna rečenica mu je bila da preuzima odgovornost za upravljanje Hrvatskom. Ako on nema nikakve odgovornosti, onda ne samo da imamo krivo izabranog premijera nego imamo veliku krizu u društvu koju mogu riješiti samo prijevremeni izbori – zaključuje Josip Salapić.

Stranački kolega Andree Zlatar Violić, Srđan Gjurković, očekivano opravdava bivšu ministricu.  

– Tko radi taj i griješi. Pogrešku ona plaća ostavkom, jer se nije poštivala odluka Vlade o korištenju službenih kartica, ali štete za proračun nema i to je politički jako bitno. Očito u svoj gužvi oko obveza i putovanja tražio se jednostavniji način kako sve to skupa rješavati, što nije primjereno, potrebito ni logično – komentira HNS-ov Gjurković.

Ovako blag nije bio HDZ-ov Željko Rainer koji je "šokiran manipulacijama ove Vlade". Podsjeća da je Vlada poslala u Sabor izvješće Državne revizije s preporukom da se ono prihvati.

– Vlada i premijer jako su dobro znali za sve to, a sada manipuliraju javnošću da su silno iznenađeni. To je sramotna stvar – smatra Reiner koji ne vjeruje da će nasljednik Zlatar Violić moći mnogo napraviti u preostalih nekoliko mjeseci do kraja mandata. Činjenica da je ovo deveti ministar koji odlazi iz Vlade za Reinera je samo dokaz njene kvalitete.  

– Sjetimo se priča o visoko postavljenoj letvici. Sada se jasno razotkrilo da su Vlada i premijer za to mjesecima znali i nisu ništa poduzeli, nego tek kad je u Saboru to objavljeno i kad se vidjelo da se ne može više prikrivati – zaključio je Reiner.

>> Pročitajte pismo ostavke Andree Zlatar Violić

Komentara 26

DU
Deleted user
13:46 25.03.2015.

pogledajte je ... ona sebe ne može dovesti u red...kradljivica

MA
markro3
13:52 25.03.2015.

Ako je jurišnik na branitelje invalide moralna vertikala, ajme svima!

DI
Diosiario
14:48 25.03.2015.

Što je s kaznenim progonom? Ili za jugoslavene ne vrijede zakoni, oni mogu krasti kad žele, koliko žele i kako god žele?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije