Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Branko Bačić:

'Agrokor je jedna od najvećih kompanija. Dužnost Vlade je da reagira'

Branko Bačić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/5
30.03.2017.
u 11:16

- Cilj Vlade nije braniti niti štititi Ivicu Todorića i njegovu obitelj - kazao je Branko Bačić u Saboru.

O problemima u Agrokoru te planu države da zakonom pomogne u rješavanju tih problema progovorili su danas i saborski zastupnici nakon stanki koje su zatražili, pa je tako Ivan Pernar iz Živog zida pozvao Ministarstvo financija i institucije da izvrše nadzor nad vlasnikom Agrokora Ivicom Todorićem.

- Financijsko stanje u Agrokoru je neizdrživo. Trenutni ministar financija Zdravko Marić bio je izvršni direktor Agrokora i bio je zadužen za financije što znači da je bio upućen u stanje, ali je  usprkos tome dozvolio da se u prosincu da kredit od HBOR- a hineći da on nema ništa s tim. A znao je da je Agrokor pred bankrotom i time je HBOR oštećen za 283 milijuna kuna. Ako je Marić znao da su izvješća lažirana, zašto je dao kredit Agrokoru od HBOR- a? Ako pak nije znao, onda se postavlja pitanje koje su njegove kompetencije da bude ministar u Vladi ako nije znao ni stanje u tvrtki u kojoj je radio? I čime se bavi DORH? Mojim slikanjem s učenicima po školama. Državne institucije prikrivaju kriminal koji se događa u Agrokoru. Ali sve će isplivati van – komentirao je Pernar.

Agrokor je jedna od najvećih komapnija

HDZ-ov Branko Bačić tvrdi kako je sasvim legitimno da Vlada napravi Zakon koji će omogućiti rješavanje problema, ne samo u Agrokoru nego i u drugim tvrtkama koje su vezane uz Agrokor, ali i zaštitu radnih mjesta. 

- Agrokor je jedna od najvećih kompanija i sasvim je opravdano, pa mogu reći i dužnost Vlade da u ovom slučaju reagira. Stoga je Vlada odlučila napraviti zakon koji će, kako je i premijer sam rekao, biti u skladu s Ustavom i kojemu će svrha biti zaštita radnih mjesta i stabilizacija gospodarskog i financijskog sustava. Cilj Vlade nije braniti niti štititi Ivicu Todorića i njegovu obitelj, niti preuzeti njegove obveze, već da se kroz vjerovnike, dobavljače i kreditore pronađe načina kako bi se mogla nadići ova situacija i zaštiti radna mjesta - kaže Bačić. Osvrnuo se i na izjavu Yuri Solovieva, prvog potpredsjednika VTB-a, ruske državne banke o lažiranju financijskih rezultata u Agrokoru.

- To je vrlo ozbiljna optužba i o njoj se uprava treba očitovati. Odnosno vlasnik tvrtke, da čujemo što oni imaju o tome reći. Kako su tvrtke iz koncerna Agrokor izlistane na Zagrebačkoj burzi, to podrazumijeva da moraju imati sustavne kontrole, nadzore i revizije, posve je sigurno da njihovu reviziju provode renomirane agencije za reviziju, pa bi bilo poželjno čuti što oni kažu na te optužbe – kazao je Bačić. Dodao je i kako je ministar financija Zdravko Marić, koji je u Vladu došao iz Agrokora, kazao kako njegov zadatak u Agrokoru nisu bile financije, pa ne vidi problem za ministra.

Vlada mora pomoći Agrokoru

Goran Dodig iz HDS-a također smatra da Vlada mora pomoći Agrokoru, i drži da nije u redu što se Vladu napada otkad je objavila da priprema zakon kojim će se toj tvrtci pomoći. Treba se sjetiti, dodaje, kako je njemačka kancelarka Angela Merkel Hrvatskoj "davala lekcije kako se ponašati prema njihovim telekomima", i tako, naglašava, svaka zemlja pazi na svoje tvrtke.

- Mi smo pod utjecajem destruktivne politike koja je strašna. Recimo, Japan ima najveći vanjski dug, ali međunarodne institucije im daju puno bolji rejting nego nama s manjim dugom, jer kažu da mogu vratiti taj dug. Naime, Japanci kupuju njihove proizvode, zadužuju se u njihovim bankama, a naše obveznice kupuju stranci. Naši građani imaju ogromnu štednju od oko 15 milijardi kuna, a štedi u stranim bankama. Mi više vjerujemo stranoj banci koja je pred bankrotom, nego svojoj državi, to je nedopustivo. Kad kupimo frižider u Gorenju, moramo biti svjesni da smo u tom trenu financirali hitnu pomoć i vatrogasce u Mariboru – kazao je Dodig te zaključio da zato treba paziti gdje i što kupujemo.

>>Ulagači histerično prodaju dionice tvrtki iz sastava Agrokora

>>Moody's snizio kreditni rejting Agrokora. Iz tvrtke poslali kratku izjavu medijima

Komentara 12

SI
siskic
12:28 30.03.2017.

što niste reagirali kad je pevec posrnuo. za razliku od todorića on ništa nije pretvorio, ( ukrao ).

MA
marijaqwer
12:20 30.03.2017.

Dužnost vlade je da reagira? To je naizgled ispravno, ali nedostaje samo jedna riječ da bi ta tvrdnja bila točna. Dužnost vlade je da pravovremeno reagira. Trebali su na vrijeme ( dok dugovi ne prijeđu ukupnu vrijednost kompanije ) pokrenuti stečaj u kojem bi se naplatili svi radnici, država, dobavljači i kreditori. Ovako svi ostaju sa gubicima ili će gubitke svaliti na državu.

SI
siskic
12:26 30.03.2017.

to nisi sav svoj. tog lupeža koji je pod vodstvom hdz-a sve ptetvorio u svoj đžep, sada sanira hrvatska sirotinje. pa šta ako zapošljava 60 000 radnika. šta sa poduzetnicima koji zapošljavaju 800 000, a koje ste vi i taj lupež doveli do siromaštva. sramite se.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije