Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 108
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
30.03.2017. u 07:04

U Agrokorovu slučaju uprava Belja dala je jamstvo za otplatu Agrokorovih dugova deset puta većih od kapitala Belja ili sto puta većih od aktualne tržišne vrijednosti svih njegovih dionica.

Premda je još prije 20 godina Ivica Todorić bio potpuno svjestan da Agrokor neće moći graditi i širiti samo skupim kreditima, nego da mu za to treba ili izlazak na javnu burzu ili privatni kapital, obitelj Todorić ipak u svoj Agrokor nikada nije prihvatila privatne partnere i tuđi kapital. Ali, Agrokor ima partnere u društvima kojima vlada, i to partnere s krupnim vlasničkim udjelima.

U Ledu ostali dioničari imaju više od 51 posto dioničkog kapitala, obvezni mirovinski fondovi malo više od četvrtine. U Belju ostali imaju čak 64 posto, u Jamnici više od četvrtine, u Zvijezdi gotovo polovicu, pri čemu Republika Hrvatska čak 17 posto. Svi oni vjerojatno zaprepašteno ovih dana gledaju kako im vrijednost te imovine naglo propada: u samo nekoliko mjeseci, do jučer u podne, cijena dionica Leda gotovo se prepolovila, Jamnica i Zvijezda potonule su oko 40 posto, a Belje skoro za trećinu. Njihovim će vlasnicima tek sada vjerojatno sinuti u što su se doista upustili ulažući svoj novac na burzi u dionice ovisnih društava jednoga koncerna kao što je Agrokor.

Naime, dok svim ostalim društvima listanima na burzi s javnom ponudom dionica upravljaju njihovi direktori, na vlastitu odgovornost i na dobrobit tih poduzeća, s ovisnim društvima u koncernu nije tako. Direktori ovisnih društava koncerna dužni su provoditi naloge vladajućega društva. Uprava, odnosno izvršni direktori ovisnoga društva moraju slijediti upute vladajućega društva. Štoviše, vladajuće društvo je zakonom ovlašteno upravi ovisnoga društva davati i upute koje su štetne za ovisno društvo! U Agrokorovu slučaju uprava Belja dala je jamstvo za otplatu Agrokorovih dugova deset puta većih od kapitala Belja ili sto puta većih od aktualne tržišne vrijednosti svih njegovih dionica. Kako Belje može ispuniti to jamstvo ako mu ono dođe na naplatu? Nikako. Dođe li to jamstvo na naplatu, svi dioničari, kako vladajuće društvo tako i svi ostali koji drže 63,95 posto dioničkog kapitala, pretrpjet će totalnu štetu.

Vjerovnici neće zaplijeniti samo dionice vladajućeg društva, u ovom slučaju Agrokora, nego čitavo poduzeće i njegovo poslovanje. I to se upravo sprema Belju, Ledu, Jamnici, Zvijezdi… Njihova jamstva za Agrokor dolaze na naplatu. Zato vrijednost njihovih dionica na burzi tako naglo pada. A s njihovima, i cijene gotovo svih ostalih dionica. Hrvatski Zakon o trgovačkim društvima u tom slučaju propisuje da je ovisno društvo dužno nadoknaditi štetu ostalim dioničarima. Ali, budimo realni, zar je moguće i zamisliti da neki hrvatski mali dioničar na hrvatskom sudu utjera naknadu štete od nekoga poput Agrokora? A od koga će ostali dioničari ovisnoga društva nadoknaditi štetu ako i vladajuće društvo ode u stečaj? Krajnja nužda sada tjera obitelj Todorić da u Agrokoru prihvati i equity koji nije obiteljski. Ali, morat će demontirati i koncern. U suprotnom, upitno je smiju li Ledo, Belje, Jamnica, Zvijezda ostati na burzi. Kao ovisna društva koncerna ona nisu primjerena za javnu ponudu njihovih dionica.

>>Moody's snizio kreditni rejting Agrokora. Iz tvrtke poslali kratku izjavu medijima

>>'Problemi u Agrokoru su nastali zbog nepravilnosti u vođenju poslovnih knjiga za što su odgovorni vlasnici i menadžment'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije