Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 150
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ukidanje ministarstva

Branitelji u MORH tek kad se steknu uvjeti

05.12.2015., Zagreb -  Braniteljski sator vec 412. dan stoji ispred Ministarstva branitelja Republike Hrvatske u Savskoj 66.  Photo: Davor Puklavec/PIXSELL
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
19.02.2016.
u 17:30

Ideju je ovih dana ponovo pokrenuo HSP AS, a ne zna se je li riječ o neopreznoj izjavi ili probnom balonu

Dok vladajuća koalicija još traži novog ministra branitelja, iz HSP-a AS stiže glas za ukidanje tog ministarstva, odnosno pripajanje Ministarstvu obrane.

– Sasvim je dovoljan jedan resor da se otvori pri MORH-u i da vodi brigu o braniteljima, a drugi o braniteljskim udrugama – iznenadio je pravaš Pero Ćorić.

Potreban kvalitetan zakon

Neoprezna izjava ili puštanje probnih balona, kako bi se ispipalo braniteljsko bilo? Paradoksalno, čak ni oporba ne inzistira na gašenju Ministarstva: čak i Franko Vidović (SDP), koji se zalaže da se skrb o braniteljima izmjesti u upravu MORH-a, nedvojbeno poručuje da takvom rješenju treba prethoditi “kvalitetan organski zakon o braniteljima”. A to podrazumijeva vrijeme.

Uistinu, daleko je od pravog trenutka. Bunt branitelja koji tinja gotovo 500 dana najave o gašenju neće zaustaviti, štoviše. Jasno su poručili da je takva ideja za njih neprihvatljiva, da Ministarstvo ne treba gasiti, već ga osnažiti. Naime, osim što su se zahvaljujući šatoru nametnuli kao snažan politički faktor, ni jedan od svojih zahtjeva još uvijek nisu nametnuli. Istinsko vrednovanje digniteta Domovinskog rata tek se očekuje, kao što i tisuće korisnika opskrbnine prebačenih u socijalu još čekaju povratak u matični resor, čemu su se nadali s promjenom vlasti.

Umjesto toga, dočekali su ih sve glasniji zahtjevi za ukidanje njihova Ministarstva. Preduvjeta za to, trenutačno, ipak nema. Riječ je o populaciji od pola milijuna ljudi, o jednoj od najranjivijih skupina našeg društva, s problematikom koja uključuje ne samo zdravstvenu i socijalnu skrb za branitelje, danas načete vidljivim i nevidljivim posljedicama rata, već i stradalnike, što uključuje skrb za njihove obitelji, ali i za civilne žrtve rata.

Sve su to teme koje i dalje treba rješavati u odjelima njihova matičnog Ministarstva, nipošto MORH-a, koje se ne treba baviti, primjerice, izjednačavanjem prava pripadnika HV-a i HVO-a već sigurnošću svih građana.

Specifičan resor

Premda će o sudbini Ministarstva odlučiti politika, o tome, u ovom po mnogo čemu specifičnom resoru, treba pitati i njih. Jer, kada zatome svoje često eksplozivne emocije, i sami priznaju da žele ukorak s vremenom, svjesni da u Hrvatskoj stasaju novi veterani, naši povratnici iz misija NATO-a s kojima već sada dijele iste brige te da je proces njihova stapanja nezaustavljiv. Treba im suptilno objasniti da projekti iz fondova EU vezani uz njihovu skrb moraju imati predznak veterana, a ne branitelja, jer Europa taj termin ne prepoznaje. No, njihovu preseljenju u okrilje MORH-a, prema zapadnim uzorima, jednoga dana i kada se za to steknu uvjeti, treba prethoditi široka javna rasprava i, prije svega, dijalog s braniteljima koji, neshvatljivo, još uvijek izostaje.

>>Ministri Butković i Kuščević protiv spajanja Ministarstva branitelja i MORH-a

>>Ćorić: Mladen Karlić HDZ-ov je kandidat za ministra branitelja. Karlić: Nitko me nije kontaktirao

Komentara 27

DO
dobarsavjet
17:55 19.02.2016.

Ako bi ušli u MORH, za par godina neće se više niti čuti za branitelje, kao što su već sada marginalizirani i manje više služe za dekor kod nekih obljetnica.

Avatar HrvatskiNacionalist
HrvatskiNacionalist
18:04 19.02.2016.

danas je minimalac 2 300 kuna, moze li to za 4 godine biti 3 000 kuna? da li bi to bilo ono za sto se hrvatska branila i stvarala?

DU
Deleted user
17:46 19.02.2016.

Ostavi te se zlonamjernog pisanja i puhanja u sdp-ov rog . Osim što vam to nije profesionalno, nije vam ni profitabilno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije