Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NA INTENZIVNOM LIJEČENJU

Emotivna ispovijest roditelja: 'Naše curice bore se za život, a mi im ne možemo prići'

Klinika za infektivne bolesti Fran Mihaljević
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
01.04.2020.
u 08:47

Obitelj Špionjak iz Babine Grede ima pet kćeri. Tri su se teško razboljele, a dvije su u Zagrebu u bolnici. Tata ne radi i nemaju prihoda, a ne mogu ni posjetiti kćeri zbog situacije s koronavirusom.

Moje dvije kćerkice Branka (7) i Blaženka (6) leže na intenzivnom odjelu bolnice Fran Mihaljević u Zagrebu, obje u lošem stanju, teško bolesne, jednoj život visi o koncu, a ja ih ne mogu otići obići, pomilovati, javiti im se. Treća Tea (11) također je bolesna i kod kuće je", plačući je kazala Matea Špionjak (28) iz Babine Greda, mama pet djevojčica od kojih su tri teško oboljele u kratkom razdoblju.

Anita (12), Tea (11), Nikolina (9), Branka (7) i Blaženka (6) bile su posve zdrave do nedavno, a sad tri imaju iznimno rijedak oblik upale mozga.

"Liječnici vjeruju da se radi o Bickerstaffovom encefalitisu koji u određenom postotku može završiti kobno za djecu koja na vrijeme ne dobiju liječenje. Doktori ne znaju što je izazvalo ovu bolest kod triju djevojčica jer se ovaj tip encefalitisa može razviti i iz obične gripe, ali i uslijed nekog drugog virusa ili bakterije. Također se može raditi i o autoimunoj bolesti, ali i genetski uvjetovanoj promjeni", ispričali su roditelji djevojčice za 24sata

Humanitarna akcija

Obitelj Špionjak u iznimno je teškoj situaciji s obzirom na to da su i u financijskim poteškoćama i 300 kilometara udaljeni od svojih djevojčica.

Upravo stoga općina Babina Greda pokrenula je akciju pomoći za obitelj Špionjak u kojoj radi samo tata Mario (35). Zaposlen je kao pomoćni radnik u građevini, ali ni on trenutačno ništa ne radi zbog pandemije koronavirusa. Liječnici bolnice Fran Mihaljević potvrdili su nam da su djevojčice u izuzetno teškom stanju te da se liječe u bolnici. Mario kaže kao je sve počelo prije tri godine kad je Branka (7) dobila temperaturu i završila je na intenzivnom odjelu u osječkoj bolnici.

Djevojčica je, kaže, bila mjesec dana u bolnici i ozdravila je.

"Krenula je u školu, naučila čitati i pisati i sve je bilo u redu. Tada nismo mislili da se radi o nečemu posebnom no, kada se to prošle godine dogodilo Tei (11), postalo je čudno. Isto je dobila temperaturu, povraćanje, odjednom se počela gubiti, ne može hodati, govoriti. U Slavonskom Brodu su je primili i poslali u Zagreb. Tamo je bila više od mjesec dana pod dijagnozom Bickerstaffova encefalitisa. Rekli su nam da je to vrlo rijedak oblik upale mozga i da ne znaju što ga je izazvalo. Srećom, izliječili su je, poslali nas kući, krenula je u školu i sve je bilo u redu, do 3. veljače ove godine kada su se svi simptomi ponovili", kazao je tata Mario.

Oduzeta joj je lijeva strana

"Tea je opet završila u Zagrebu i tamo je bila skoro tri tjedna kad su rekli da dođemo po nju, ali da moramo ići u Krapinske toplice na rehabilitaciju jer joj je ostala oduzeta lijeva strana", priča shrvana mama Matea. Tek što se oporavila od svega što se dogodilo Tei, doživljava šok novi šok.

"Dok sam bila s Teom u bolnici u Zagrebu, muž mi je javio da se isto dogodilo i Branki i Blaženki i to u samo tri dana razlike. Obje su ih poslali u Zagreb, odmah na intenzivni odjel, u komi, na aparatima i dan prije nego što ja trebam otići iz bolnice s Teom na rehabilitaciju. Uspjela sam ih samo fotografirati tako jadne, nemoćne, u krevetićima", dodaje Matea koja tad nije slutila da će proći tko zna koliko vremena dok opet ne vidi svoje djevojčice.

Mario priča kako je bio sam s djecom doma kada je prvo Branka dobila temperaturu, a tri dana nakon nje i Blaženka.

"Blaženku su sada skinuli s respiratora s obzirom na to da je počela disati sama, ali je na kisiku. Počela je micati rukama i nogama ali je i dalje u komi. Sad je stabilno iako joj je EEG lošiji nego prošli put. Bila je u sobi sa sestrom, ali su ih odvojili. Liječnici kažu da je možda genetski. Svima su nam izvadili krvi i poslali u Njemačku kako bi se utvrdilo je li to što se događa djevojčicama genetski. Žena i ja nismo boležljivi. Ni dvije starije kćerke, Anita (12) i Nikolina (9). Nalaz se čeka oko tri tjedna, ali tko zna kada će doći. Jedan liječnik nam je rekao da je uzrok možda bakterija, nešto što imamo u kući, s obzirom na to da je kuća stara, vlažna. Pola kuće sam srušio, napravio nove sobe, uredio zidove, uklonio vlagu. Sada mi nedostaje namještaj za njihove sobe. Kuća ima tri sobe, cure su spavale u dvije", ispričao je Mario za 24sata dodavši kako je on jedini u obitelji zaposlen, ali svima su računi blokirani, a najveći san mu je djeci osigurati topao dom.

 

Komentara 1

VI
viviann
09:52 01.04.2020.

Zasto epidemioloska ne posjeti tu kucu?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije