Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POŽARI U DALMACIJI

Bračanka umalo nastradala spašavajući ovce pred požarom

požar, brač (1)
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
1/19
Autori: mpk/VLM, dli/VLM, mvi/VLM
16.07.2011.
u 08:26

Najveći problem u nedjelju bi mogla biti dugačka linija rubnog dijela požarišta koja je velikim dijelom nedostupna za zemaljske snage

Tijekom noći na požarištu na Braču bilo je mirno. Još uvijek nema otvorene vatre niti dima, a oko 300 vatrogasaca ostalo je čuvati i sanirati opustošeni dio otoka. Vatrogascima bi danas problem mogao biti vjetar koji se očekuje poslijepodne kao i dugačka linija rubnog dijela požarišta koja je velikim dijelom nedostupna za zemaljske snage.

Kako bi spasila svoje ovce od vatrene stihije, 72-godišnja Bračanka Vesna Šimunović umalo je i sama nastradala. Vatrogasci su staru ženu spasili u zadnji čas, i to zahvaljujući pukoj slučajnosti. Naime, kako prenosi Slobodna dalmacija, vatrogasci su kod mjesta Dračevica zatekli njezinog supruga, i samog okruženog vatrenim obručom, kako u suzama traži svoju suprugu.

Nesretna je žena ipak hospitalizirana s obzirom na to da je zadobila opekotine drugog stupnja na licu, šakama i potkoljenicama.

Da je situacija na Braču u najmanju ruku zabrinjavajuća, dokazuje i reakcija turista kojima odlazak s buktećeg otoka sve više djeluje kao racionalna opcija. Mještani ih pak pokušavaju umiriti.

Uznemireni turisti
- Mi smo se za sada 'spasili', ali tko zna do kada. Vatra je pravi vrag. Preselila se prema istoku otoka. Trenutačno je ovdje u Milni mirno, ali nitko nije spavao. Cijelu smo noć gumama polijevali i natapali. Ljudi su uplašeni. Na zapadnoj strani Brača gotovo je sve izgorjelo. Stravično. Katastrofa. S borova lete šiške, za tren upale sve. Neki su se turisti ozbiljno uznemirili. Razmišljajući čak i o prekidu ljetovanja. Uvjeravamo ih da će sve biti u redu - kazala nam je Anka Mladinić iz Milne.

Bračani zahvaljuju herojima - vatrogascima
Požar je na Braču stvorio "pakao". U gašenje, pokušaj stavljanja pod nadzor i saniranje stravičnog požara kakav ni najstariji vatrogasci ne pamte, uključeno je sve što se moglo angažirati. Bračani zahvaljuju herojima - vatrogascima.

Iza 20 sati Državna uprava za zaštitu i spašavanje je objavila da je stanje na požarištu na Braču mirno te nema otvorene vatre niti dima.
"Zemaljske snage raspoređene su na pristupačnim rubnim dijelovima požarišta, a posebno prema naseljima. Zračne snage su povučene. Na čuvanju i saniranju požarišta koje se nastavlja tijekom noći ostaje 300 vatrogasaca s oko 90 vozila", javlja DUZS.

Tijekom subote nove su vatrogasne snage stigle na Brač, oko 50 vatrogasaca s ukupno 19 vozila zamijenilo je dio izmorenih vatrogasaca koji će otići na odmor. Najveći dio snaga usmjeren je na istočni dio požarišta, a uspješno je sanirano nekoliko mjesta na kojima je došlo do izdimljavanja zbog vjetra koji je zapuhao u poslijepodnevnim satima.

Pomoćnik ministra: Nema panike, turisti ne napuštaju Brač
I dok vatrogasci i Bračani pokušavaju ugasiti najveći požar ove sezone, a koji je izbio još u četvrtak poslijepodne u uvali Blaca i opožario oko čak 4000 hektara guste borove šume, trave i niskog raslinja ministar Damir Bajs poslao je na Brač svog pomoćnika Ivana Bašića.

Na konferenciji u Supetru istaknuo je kako niti jedan turist nije napustio Brač zbog požara te kako naslovi u medijima ne koriste nikome, a najmanje turizmu. Pripomenuo je i kako je u prvih šest mjeseci ove godine ostvaren pozitivan rezultat ta da se dobar promet očekuje poglavito u srpnju i kolovozu.

Prema riječima Marčela Štambuka, liječnika Hitne medicinske pomoći u Supetru, osim jedne nije bilo nikakvih ozbiljnih intervencija. Samo jedna gospođa koja je ušla u opožareno područje da spasi svoje ovce zadobila je opekline šake te je zbrinuta. Također, nekoliko je vatrogasaca potražilo pomoć zbog nadraživanja dišnih puteva, ali liječnici su utvrdili kako je sve u najboljem redu.

I dalje je u tijeku tog požara, a vatrogasci su dobili i dodatna pojačanja iz unutrašnjosti. Trenutno su zaštićena sva naselja. Srećom, zasad još nitko nije stradao. O ozbiljnosti situacije dovoljno govore i procjene vatrogasaca na terenu koji kažu da se radi o najvećem požaru u dugo vremena.

U tijeku je priprema linije obrane prema istoku otoka na potezu Nerežišće – Vela Farska. Za sada nema otvorene vatre, a daljnji razvoj situacije ovisit će i o jačini vjetra u poslijepodnevnim satima. Zračne snage tri kanadera, dva protupožarna zrakoplova AirTractor i dva helikoptera izmjenjuju se prema potrebi i pomažu vatrogascima u gašenju.

U Vijećnici općine Nerežišće osnovat će se Operativni stožer zaštite i spašavanja za cijeli otok Brač sastavljen od predstavnika DUZS-a, lokalne zajednice, vatrogastva, hitne medicinske pomoći i Crvenog križa. To će biti glavni logistički centar koji će koordinirati sa svim aktivnostima u pružanju pomoći vatrogascima na cijelom požarištu te u saniranju posljedica požara. Hrvatski crveni križ će u sportskoj dvorani Hrvatskog doma u općini Nerežišće osigurati smještajne uvjete i prehranu za sve vatrogasce na ovom požarištu, a cijelo vrijeme će u Stožeru dežurati jedna ekipa hitne pomoći. Odluka o osnivanju Operativnog stožera donešena je na današnjoj sjednici Stožera zaštite i spašavanja općine Nerežišće kojoj je nazočio ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Damir Trut, pomoćnik glavnog vatrogasnog zapovjednika za priobalje Tomislav Vuko, pročelnik Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Split Petar Škorić, načelnik općine Nerežišće Lovre Kuščević te predstavnici lokalnog vatrogastva, Crvenog križa, hitne medicinske pomoći i Doma zdravlja.

U gašenju
požara su sudjelovala 5 protupožarna zrakoplova Canadair, 3 protupožarna
zrakoplova Air Tractor, 4 helikoptera sa uređajima za gašenje, kao i 250 gasitelja sa
60 vatrogasna vozila iz JVP Split, JVP Imotski, JVP Metković, JVP Ploče, JVP
Dubrovačko Primorje, JVP Zadar, DIP Split, DIP Zadar, DIP Dubrovnik, SIVP Brač,
DVD Split, Gomilica, Mladost, Solin, Seget Vranjica, Klis, Pučišća, Supetar, Bol,
Milna, Selca, Makarska, Omiš, Muć, Trogir, Dugi Rat, Imotski, Žrnovnica, Podstrana,
Vrgorac, Gata, Kaštela, Zagvozd i Lovreč .
Na požarište su u svitanje upućene i zračne snage 3 protupožarna zrakoplova
Canadair i 2 protupožarna zrakoplova Air Tractor i 2 helikoptera sa uređajem za
gašenje. Isto tako izvršena je izvanredna dislokacija kontinentalnih snaga sa 50
vatrogasaca i 19 vozila koja su upućena na požarišt

U gašenju požara sudjelovalo je pet kanadera, tri protupožarna zrakoplova Air Tractor, četiri helikoptera sa uređajima za gašenje, kao i 250 gasitelja sa 60 vatrogasnih vozila iz JVP Split, JVP Imotski, JVP Metković, JVP Ploče, JVPDubrovačko Primorje, JVP Zadar, DIP Split, DIP Zadar, DIP Dubrovnik, SIVP Brač, DVD Split, Gomilica, Mladost, Solin, Seget Vranjica, Klis, Pučišća, Supetar, Bol, Milna, Selca, Makarska, Omiš, Muć, Trogir, Dugi Rat, Imotski, Žrnovnica, Podstrana, Vrgorac, Gata, Kaštela, Zagvozd i Lovreč.

Na požarište su u svitanje upućene i zračne snage 3 protupožarna kanadera i 2 protupožarna zrakoplova Air Tractor i 2 helikoptera sa uređajem za gašenje. Vatrogascima će tijekom dana stići u pomoć još 50 kolega iz unutrašnjosti sa 19 vozila koja su upućena na požarište.

Požar su vjerojatno prouzrokovali turisti koji su radili roštilj
Bračani govore da su požar izazvali turisti koji su pekli meso na roštilju u uvali Blaca.

Uslijed vjetra koji je oko podneva promijenio smjer iz jugozapadnog u sjeverozapadni, požar se u poslijepodnevnim satima proširio prema Blacama ispod Dračevice. Naselje Dračevica je obranjeno. Prema dosadašnjim informacijama vatrogasci su, uz pomoć zračnih snaga, uspjeli obraniti sve stambene objekte. Nitko od turista, mještana i vatrogasaca nije ozlijeđen.

Vatra se u jednom trenutku u petak poslijepodne približila na oko 400 metara od kuća u Dračevici, a vatrogasci su uz pomoć zračnih snaga činili sve kako bi spriječili da požar dođe do kuća. Vjetar, koji je oko podneva promijenio smjer iz jugozapadnog u sjeverozapadni, dodatno je otežavao gašenje. Gašenje se nastavilo i kroz noć na subotu.

Gori kod Primorskog Dolca, oko Perkovuća i na Svilaji
Požar otvorenog prostora buknuo je u prijepodnevnim satima kod mjesta Primorski Dolac na dvije lokacije. Na brdu Ljubeč gori oko 30 hektara hrastove šume, niskog raslinja i trave, a na brdu Šilo oko 3 hektra borove i hrastove šume te makije. U gašenju sudjeluju 34 vatrogasca s 9 vozila iz DVD-a Donja Kaštela, Gomilica, Mladost, Zagora i Slatine te vlak Robel. Iz zraka pomoć im pružaju jedan kanader i Air Tractor.

Požar koji je poslijepodne izbio na četiri lokacije oko Perkovića i dalje je aktivan. Zahvaćeno je oko 30 hektara borove šume, trave i niskog raslinja na nepristupačnom terenu. Gasi ga 28 vatrogasaca s 9 vozila iz DIP-a Šibenik, JVP-a Šibenik, DVD-a Šibenik, Perković, Zablaće, Brodarica-Krapanj i Pirovac. U ranim jutarnjim satima pomagala su im tri kanadera i Air Tractor.

Gasi se i požar koji je jučer poslijepodne izbio na planini Svilaja. Gori trava i nisko raslinje na nepristupačnom terenu. U požaru sudjeluje 19 vatrogasaca s 5 vozila iz JVP-a Drniš, DVD-a Drniš, Ružići i Muć.

Ključne riječi

Komentara 117

DO
dolores
07:58 17.07.2011.

ufff...gotovo zaboravih...pa vi nemate more!! ---lol

OB
-obrisani-
08:29 17.07.2011.

eu - huso/joca - Thompsonovi nastupi u svijetu su zabranjeni jer se belosvetski čede-zavojevači boje hrvatskog duha slobode koji bi mogao izić iz boce i satrti ih

RE
@rea
20:43 16.07.2011.

Koja pustoš, koja žalost, strašno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije