Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TENZIJE OKO TAJVANA

Božo Kovačević: SAD želi novi hladni rat na Indopacifiku, ali se izravan sukob može izbjeći

FILE PHOTO: Chinese Navy J-11 fighter jet flies close to a U.S. Air Force RC-135 aircraft over the South China Sea
Foto: U.S. INDO-PACIFIC COMMAND/REUTER
1/3
25.03.2023.
u 16:22

Bivši hrvatski ministar i veleposlanik u Moskvi Božo Kovačević, danas vanjskopolitički komentator, smatra da su šanse za izbijanjem globalnog sukoba "poprilične", s obzirom na zaoštravanje odnosa u indopacifičkom bazenu

Na međunarodnoj sceni povećale su se rasprave o mogućem izbijanju globalnog konflikta. Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev u četvrtak je ruskim novinarima rekao da šanse za nuklearnu apokalipsu rastu sa svakom novom isporukom zapadnog oružja Ukrajini. Sve se češće govori i o mogućem ratu Kine i Sjedinjenih Država pokuša li Peking vojnim putem provesti ujedinjenje s Tajvanom, saveznikom Washingtona.

Bivši hrvatski ministar i veleposlanik u Moskvi Božo Kovačević, danas vanjskopolitički komentator, smatra da su šanse za izbijanjem globalnog sukoba "poprilične", s obzirom na zaoštravanje odnosa u indopacifičkom bazenu.

- Sjedinjene Države žele zadržati poziciju neupitnog hegemona i pozivaju se na zadržavanje statusa quo. No, on je stvoren još u 1970-ima, u vrijeme kada su SAD i Kina intenzivirali svoje političke odnose. U tom periodu kineski je BDP po glavi stanovnika iznosio 200 dolara, a danas je dosegao 13 tisuća dolara, što sada već znači da status quo iz 1970-ih nije održiv. Washington uz to gradi sigurnosne saveze protiv Kine, i ne želi razgovarati s Pekingom o kineskim sigurnosnim pitanjima u regiji - smatra Kovačević i ističe saveze poput AUKUS-a (koji čine Australija, Ujedinjeno Kraljevstvo i SAD) te Quad (čiji su dio SAD, Indija, Japan i Australija).

- NATO je isto tako u sklopu svoje nove strategije prošio svoje djelokrug na Tihi ocean, i sada ratni brodovi NATO-a patroliraju Južnim kineskim morem. U središtu je problema ipak Tajvan kojeg Kina smatra dijelom svog teritorija što mu priznaju i Ujedinjeni narodi prema rezoluciji iz 1969. godine. Ona predstavlja međunarodnopravnu osnovu za kineske zahtjeve. No, s druge strane, SAD pomaže Tajvanu, i to na vojnom planu - dodaje Kovačević. On, kao i mnogi međunarodni analitičari, ističu da bi upravo ova otočna de facto država mogla biti krizno žarište u svijetu.

U slučaju globalnog sukoba, nije jasno bi li se on vodio samo konvencionalnim oružjem, ili pak bi vlade devet nuklearnih država posegle za najrazornijim tipom naoružanja. - SAD želi situaciju novog hladnog rata koji bi se vodio u indopacifičkoj regiji, za razliku od prvog hladnog rata u kojem su se najveće sile nadmetale za utjecaj u Europi. Washington intenzivira ideološku i trgovinsku konfrontaciju s Kinom, ali vjeruje da može izbjeći izravan sukob kineske i američke strane. U ovom trenutku Kina nema ratnog iskustva (posljednji je rat vodila protiv Vijetnama 1976. op. a.), a Amerika ga je akumulirala u mnogim sukobima, i na to se iskustvo može osloniti. U mnogim vojnim aspektima SAD ima prednost ispred Kine, ali nije jasno je li to i u slučaju upotrebe umjetne inteligencije. Kinezi možda mogu računati na eskadrile dronova kojima bi upravljala umjetna inteligencija, a ne čovjek, što bi znatno povećalo njihovu učinkovitost - govori nam hrvatski analitičar.

U slučaju izravnog sukoba najvećih sila, primjerice SAD-a i Kine, nije jasno bi li se u rat izravno uključile i drugi blokovi. Bi li podjela bila jasna, pa bi na strani Kine ratovali i Rusija, Iran, Sjeverna Koreja, a na strani SAD-a velika zapadna alijansa? - Amerika želi povući takvu liniju, što se vidi po inzistiranju administracije Joea Bidena na organizaciji summita demokracija, kao i na podjeli svijeta na demokratske i autoritarne režime - govori Kovačević. U slučaju da se rat zaista i izbije, Hrvatska je odavno svrstana iza SAD-a, vjeruje Božo Kovačević.

Našeg smo sugovornika pitali i o tomu je li ravnoteža snaga najvećih sila istovremeno i najbolji dosad osmišljeni način kako se te sile međusobno sprječavaju da ne uđu u globalni sukob. - Točno, to je dosad tako bilo. No, nemojmo zaboraviti da u vrijeme prvog hladnog rata Kina nije bila sudionica pregovora o oganičenju nuklearnog naoružanja, i sada Peking ne želi ući u mehanizme iz tih sporazuma, čime otežava izgradnju minimalnog povjerenja između država. Zato, kao što se SAD-u može prigovoriti da odbija s Kinom razgovarati o ključnim sigurnosnim zahtjevima koje ta zemlja ima u svojoj regiji, tako se i Kini može spočitavati da odbija razgovore o uključenju u sporazume o kontroli naoružanja - zaključuje Božo Kovačević.

>> VIDEO Deveti dan žestokog prosvjeda u Francuskoj: Ljuti građani blokirali prometnice

Komentara 9

BA
barbaizamerike
16:42 25.03.2023.

od kuda Bozi zna sta SAD zeli?jesu li mu to mozda Rusi sapnuli?ja cu mu sapnuti da on pojma nena

NO
Nostromo
16:55 25.03.2023.

Da šapnem Medvedevu, da atomskebombe ne ubijaju samo druge, zar on misli da će oni ostati oošteđeni?!? i on i Putin idu bogu na račun.

DU
Deleted user
01:27 26.03.2023.

Dobro je rekao Božo Kovačević. SAD uvijek želi novi rat, jer od kad postoji, a to je 250 godina, samo 16 godina nije bio u ratu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije