Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U REGIJI DONECK

Grad na istoku Ukrajine pod žestokim ruskim napadima: Ubrzano postaje 'novi Bahmut'

Rat u Ukrajini - Avdiivka
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
23.03.2023.
u 15:00

Avdijivka se nalazi sjeverno od grada Donecka, i u njoj se borbe odvijaju posljednjih gotovo deset godina.

Ukrajinska vlada priznala je da bi grad Avdijivka mogao postati "novi Bahmut", nakon što je taj grad žestoko bombardiran posljednjih tjedana. Avdijivka se, kao i Bahmut, nalazi u regiji Doneck, i to sjeverno od središta te regije, velikog grada Donecka, koji već gotovo desetljeće kontroliraju ruske snage. Bahmut je manji grad kojeg ruska vojska napada već osam mjeseci, i prijeti potpuno okružiti ukrajinske snage.

No, sada Ukrajina tvrdi da bi se sličan scenarij mogao odigrati i u Avdijivki, koja je brojila 30 tisuća stanovnika prije izbijanja rata, a u gradu ih je ostalo oko dvije tisuće. Za razliku od Bahmuta, Avdijivka se nalazi na prvoj crti bojišnice još od 2014. godine.

- Neprijatelj stalno pokušava okružiti grad Avdijivku. Slažem se s mojim kolegama u Ujedinjenom Kraljevstvu da bi Avdijivka mogla postati drugi Bahmut - rekao je glasnogovornik vojske Oleksij Dmitraškivskij. Referirao se na ocjene britanske obavještajne službe da Rusija pojačava pritisak na opskrbne lance u Avdijivki kao što je to napravila već u Bahmutu. - No, htio bih reći da ruskim jedinicama koje napadaju u tom smjeru ne ide sve po planu - dodao je glasnogovornik. Ukrajina govori da su ruske snage pretrpjele vrlo velike gubitke na istoku Ukrajine, naročito u Bahmutu. Procjene zapadnih obavještajnih službi govore vrlo slično.

VIDEO: Snimke Bahmuta dronom otkrivaju razmjere uništenja dok ruska ofenziva posustaje

Avdijivka se nalazi sjeverno od grada Donecka, i u njoj se borbe odvijaju posljednjih gotovo deset godina.

- Vidimo više granatiranja, više masivnih granata, kao i više raketnih napada na grad. Broj napadačkih operacija oko grada povećao se nekoliko puta - rekao je CNN-u lokalni dužnosnik Vitalij Barabaš. U utorak kasno navečer ruske su snage gađale središte grada.

Video: Putinov show u Mariupolju: Vozio auto, mještani mu usred noći pripremili pun stol hrane

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar Nesalomljivi_3
Nesalomljivi_3
19:05 23.03.2023.

To je jedino sto je ostalo od engleske vojske... obavjestajna sluzba! A i tu su katastrofalno losi, nikakvi, neupotrebljivi... Dovoljno je samo osvrnuti se 20 godina unazad, i pogledati na osnovu kakvih "obavjestajnih" podataka su skupa sa svojim gazdama iz Washingtona napali Irak i pocinili ratni zlocin nevidjenih razmjera! Ne zna pametan covjek da li bi histericno plakao i od nemocnog bijesa urlao, ili bi se sumanuto smijao...

DR
drkonja
15:15 23.03.2023.

Slažem se s mojim kolegama u Ujedinjenom Kraljevstvu Kolege englezi..Jel ima neka država gdje te "kolege" nisu upetljali svoje prste, osim Rusije..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije