Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prijavljeno službama

U Umagu pronađena mina iz Drugog svjetskog rata, na dubini od 8 do 9 metara

Rijeka: Policijski gliser isplovljava iz luke
Goran Kovacic/PIXSELL
Autori: Vecernji.hr, Hina
23.03.2023.
u 13:46

Mina promjera 80 centimetara nalazi se na dubini od 8 do 9 metara, na lokaciji koja je od obale udaljena 360 metara

Kod ispusta novog pročistača otpadnih voda u Umagu pronađena je mina iz Drugog svjetskog rata. Pozicija mine je, kako doznaje Glas Istre, u podmorju iza mola bivše tvornice cementa. Bomba je, pronađena u srijedu ujutro, a pronašli su je ronioci koji rade na postavljanju tamošnjeg kolektora. Mina promjera 80 centimetara nalazi se na dubini od 8 do 9 metara, na lokaciji koja je od obale udaljena 360 metara, doznaje se od Krešimira Vede, direktora komunalnog poduzeća "6. maj" koji je investitor radova.

Video: Nevjerojatna snimka detonacije u Rijeci: Mina uspješno neutralizirana

Izvođač radova koji obavlja ronilačke radove prijavio je pronalazak eksplozivne naprave policiji i Lučkoj kapetaniji. Iz Ureda načelnika PU Istarske potvrdili su primitak dojave.

"U srijedu, oko 10,15 sati zaprimili smo obavijest da su djelatnici tvrtke koja izvodi ronilačke radove na području Umaga pronašli u moru eksplozivno sredstvo. O tome su odmah obaviještene nadležne službe koje će poduzeti potrebne mjere iz svoje nadležnosti."

Podsjetimo, na područje Kamenjaka izvan Rijeke danas ujutro odvezena je i uništena avionska bomba zaostala iz Drugoga svjetskog rata, koja je prije nekoliko dana pronađena na gradilištu ceste u Zvonimirovoj ulici u riječkom naselju Krnjevo. Pronađena bomba bila je ukrcana na teretno vozilo i oko 9,35 sati uspješno neutralizirana i uništena, izvijestili  su iz Policijske uprave primorsko-goranske. Dodaju da je avionska bomba bila  britanske proizvodnje, dugačka 110 centimetara, sa 107 kilograma eksploziva.

Rijeka: Policijski gliser isplovljava iz luke
1/16

Izmještanje bombe s gradilišta počelo je jutros oko 5,30 sati, a do mjesta neutralizacije na području Kamenjaka prevezena je uz pratnju policije, trasom Zvonimirova ulica – Rujevica –Viškovo – Grobnik. U akciji premještanja i uništenja avionske bombe sudjelovali su policijski službenici Regionalne protueksplozijske jedinice Rijeka, djelatnici Javne vatrogasne postrojbe Rijeka i županijskog Zavoda za hitnu medicinu. Iz policije su poručili da se nakon bombe premještena i uništena, građani koji stanuju u ulicama u blizini, mogu vratiti svojim redovitim aktivnostima te su svima zahvalili na poštivanju izdanih uputa.

Zaostala avionska bomba iz Drugog svjetskog rata pronađena je prije nekoliko dana tijekom radova na gradilištu ceste D-403 u riječkom naselju Krnjevu, u blizini trgovačkog centra ZTC  pa su radovi na gradilištu do danas bili obustavljeni, a mjesto pronalaska osigurano. Prošlog vikenda je s morskog dna u riječkoj luci uz opsežne mjere sigurnosti i evakuaciju stanovnika iz središta grada izmještena i uništena i protubrodska mina zaostala iz Drugog svjetskog rata.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije