Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ULAZAK U HRVATSKU

Božinović: U tjedan dana došlo 132 tisuće stranaca

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
21.05.2020.
u 13:57

Podsjetio je i da su granični prijelazi otvoreni prije svega za državljane EU, a državljani trećih zemalja i dalje mogu samo pod određenim uvjetima ući i prolaziti kroz Hrvatsku

Potpredsjednik Vlade i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović u četvrtak je na sjednici Vlade izvijestio da je u Hrvatsku proteklog tjedna ušlo više od 132 tisuće stranih državljana i gotovo 146 tisuća hrvatskih državljana.   

"Povećan je ulazak u Hrvatsku državljana EU, a u razdoblju od 13. do 21. svibnja ušlo je 277.805 putnika, 145.801 hrvatskih građana i 132.004 stranca. Hrvatsku je u istom razdoblju napustilo 225.438 putnika, u jednakom omjeru stranaca i hrvatskih državljana", izvijestio je Božinović. 

Podsjetio je i da su granični prijelazi otvoreni prije svega za državljane EU, a državljani trećih zemalja i dalje mogu samo pod određenim uvjetima ući i prolaziti kroz Hrvatsku. Preporuke su da se EU ne otvara prema trećim državama do 15. lipnja, dodao je.

>> VIDEO Gužve na Bregani: Čeka se i po tri sata!

Hrvatska sada prolazi etapu koja je obilježena brojnim popuštanjima epidemioloških mjera. To je i razlog da su snage civilne zaštite, u kojima je u početku bilo angažirano do 20 tisuća ljudi, u ovom trenutku smanjene da 10-ak tisuća zbog ukidanja karantena, e-propusnica, te manjeg praćenja provedbe mjera, rekao je Božinović

Upozorio je i kako broj novozaraženih u svijetu o dalje raste, te da se u Hrvatskoj, da bi se zadržala povoljna situaciju, treba zadržati i odgovorno ponašanje.

Ministar zdravstva Vili Beroš prethodno je na sjednici Vlade iznio podatke Stožera od 20. svibnja, te naveo da je zabilježeno 2234 slučajeva zaraze koronavirusom, a oporavilo se 1978 oboljelih.  

"Broj oporavljenih sustiže broj ukupnih slučajeva što je izniman uspjeh i povoljna epidemiološka situacija",  rekao je Beroš.

I on je naglasio  da u svjetskim razmjerima nema silazne putanje kao u Hrvatskoj te da je zabilježen najveći broj novozaraženih u jednom danu. To nam govori da nema mjesta za opuštanje, poručio je Beroš.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar SarahER98
SarahER98
03:24 22.05.2020.

w​w︆︅​w​​​︆︅.︆︅​​​k​​i︆︅︆︅s︆︅​s​t​​o​k​​.​c​​o︆︅​m

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije