Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nisu nađene sigurnosne zapreke

Božinović stao u obranu Turudića: 'Posljednju provjeru SOA-e prošao je 2019.'

Zagreb: Ivan Turudić dolazi na razgovor u ured premijera Andreja Plenkovića
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/3
03.02.2024.
u 17:24

"Ako je nešto što se dogodilo 2015. već bilo u sigurnosnoj obradi u nekoliko navrata, ne znam zašto je to sad pitanje, a pretpostavljam da svi znamo zašto", kazao je Davor Božinović

Predsjednik Zoran Milanović optužio je ranije danas Ivana Turudića, kandidata za čelnika DORH-a, da se dok je bio predsjednik Županijskog suda u Zagrebu sastajao sa Zdravkom Mamićem koji je bio osumnjičenik, a potom i pod istragom. Saborska oporba potom je oštro kritizirala prijedlog imenovanja Turudića i zatražila odgodu glasovanja. Nakon prozivku, u Turudićevu je obranu stao Davor Božinović, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova. Naime, on je kazao kako je Turudić prošao najrigoroznije sigurnosne provjere.

"Vidio sam da je posljednju provjeru Sigurnosno-obavještajne agencije prošao 2019. i nisu se našle nikakve sigurnosne zapreke za obavljanje dužnosti za koju je potrebna ta najviša razina sigurnosne provjere. Ne znam detalje, ne znam o nekakvim dokumentima koji su u optjecaju, ali znam što je rekao predsjednik Vlade jučer. Ako je nešto što se dogodilo 2015. već bilo u sigurnosnoj obradi u nekoliko navrata, ne znam zašto je to sad pitanje, a pretpostavljam da svi znamo zašto", kazao je Božinović, kako prenosi HRT.

Potpredsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner pozvao je Milanovića da odgovori na neka pitanja o svojoj ulozi u tom slučaju.

VIDEO Milanović: 'Plenković je izmislio da se državni odvjetnik postaje natječajem, ovo je prljavi zdenac'

"Izjava predsjednika Milanovića je vrlo jasno na tragu njegovih stalnih napada na vladu i vladajuću većinu. Međutim, dosta je opasno to što se poigrava s klasificiranim dokumentima. Naravno, dolazimo do jednog cijelog niza pitanja na koje bi on morao odgovoriti. Naravno, da on neće na to odgovoriti, možda i bolje da ne odgovori. A kako to, ako je točno da je on znao za susrete suca Turudića prije osam godina, da svih tih osam godina nije ništa poduzeo", pitao je Reiner.

Komentara 1

Avatar Pola Marku, pola Mostu
Pola Marku, pola Mostu
18:29 03.02.2024.

To što je netko prošao provjeru SOA-e znači samo da taj nije strani špijun i da ne radi protiv nacionalnih interesa. Ne znači da taj netko nije hadezeovski kriminalac vulgaris.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije