Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OKOLNOST SE UTVRĐUJU

Božinović o slučaju uhićenih Hrvata u Zambiji: 'Nisu imali prigovore na postupanje'

Zagreb: Davor Božinović i Nikola Milina dali su izjave za medije
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/3
01.01.2023.
u 22:20

Govoreći o slučaju četiri uhićena para iz Zambije, ministar Davor Božinović je kazao kako sve okolnosti još treba utvrditi

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović gostovao je večeras u Dnevniku RTL televizije na kojoj se osvrnuo na svečanost održanu sinoć, u novogodišnjoj noći, na graničnom prijelazu Bregana kada su se rampe službeno podignule, a Hrvatska je ušla u Schengen. Dotaknuo se promjena koje slijede, ali i slučaja četiri hrvatska para koji su uhićeni u Zambiji prošloga tjedna.

- Šest godina svakodnevno smo se bavili Schengenom, uz ostale poslove. Došao je i taj trenutak 8.12 kada smo dobili potvrdu Vijeća ministara, ovo je bilo svečano obilježeno, svi zajedno potvrdili što govorimo godinama, a to je da je RH zaslužila nego je i postala članicom - kazao je.

Otkrio je kako je i sam bio načelnik na Bregani 27 godina, a tamo je i započeo službu. Policajci koji su se dosada tamo nalazili sada prelaze na druge poslove koji će biti vezani za borbu protiv graničnog kriminala, a pritom će se u toj ili drugoj liniji rada nalaziti 700 policajaca. Kućice ipak ne odlaze u prošlost.

- Uvijek postoji mogućnost da država ili niz država, kao u COVID pandemiji da se aktiviraju interne granice. Trenutno nemaju funkciju, neke kompenzacijske mjere ili službenici će kretati s tih kućica. Mi ćemo svoje rasporediti po policijskim postajama u blizini. Najveći dio s Bregane ide u Samobor, Zaprešić - pojasnio je pa se nadovezao uz probleme koje trenutno vežu graničnu policiju.

- Problem su migracije, aktivno radimo i prepoznati smo, iako tada nismo bili članica Schengena, da usklađujemo postupke na europski odgovor - dodao je.

Govoreći o slučaju četiri uhićena para iz Zambije, ministar je kazao kako sve okolnosti još treba utvrditi.

"Poznato vam je da naše institucije imaju osnovanu koordinaciju. DORH i policija su krenuli s izvidima i treba po svakom slučaju vidjeti na temelju čega su donesene odluke, upisi, rješenja - rekao je.

Naglasio je i kako je ministarstvo nekoliko puta s Hrvatima komuniciralo, a konzuli su u nekoliko navrata odlazili tamo. 

- Znamo da su u situaciji koja nikome nije ugodna, ali nemam nekih prigovora na postupanje - zaključio je ministar Davor Božinović.

>> VIDEO Podizanjem rampe i skidanjem table proslavljen ulazak Hrvatske u schengenski prostor na graničnom prijelazu Bregana

Komentara 6

Avatar Moodleen
Moodleen
22:52 01.01.2023.

"...četiri uhićena para iz Zambije...." A ja mislil da se radi o četiri para IZ Hrvatske, uhićenih U Zambiji? Baš sam nepismen, ne bi mogel raditi ko novinarčina u hartiji. A nemam ni trofazne gene.

Avatar Briselska junačina
Briselska junačina
22:30 01.01.2023.

Pusti ti Zambiju, jarane, pozabavi sve svojim MUP-om u kojem očito postoje pipci međunarodnog pedofilskog lanca.

GO
goran2hr
07:40 02.01.2023.

Sa njima Zambijci lijepo postupaju. Prigovor nema. So far so good!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije