Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Iz minute u minutu

Hrvatska u ponoć ulazi u schengenski prostor. Božinović: Jedan od naših najvećih političkih uspjeha

Gužve na ulasku u Hrvatsku na graničnom prijelazu Pasjak
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL
1/10
Autori: Vecernji.hr, Hina
31.12.2022.
u 09:08

Ministar financija i guverner Hrvatske narodne banke poslije ponoći će podići prve eure s bankomata. Premijer će na Novu godinu ulazak u Schengen obilježiti susretom na Bregani s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen i slovenskom predsjednicom Natašom Pirc Musar.

Desetu godišnjicu članstva u Europskoj uniji Hrvatska će okruniti ulaskom u Schengen i preuzimanjem eura! Za tu prigodu ne očekuje se posebno slavlje kakvo se viđalo u drugim državama, poput svečanog koncerta za izabrane goste ili pak vatrometa za široke narodne mase, čime bi se barem simbolično proslavio važan politički i ekonomski događaj.

Plenkovićeva Vlada očito nije željela da se zabilježi kako u ponoć 1. siječnja 2023. godine slave odlazak kune, već se odlučila na skromnu protokolarnu dobrodošlicu euru. Ministar financija i guverner Hrvatske narodne banke poslije ponoći će podići prve eure s bankomata. Premijer će na Novu godinu ulazak u Schengen obilježiti susretom na Bregani s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen i slovenskom predsjednicom Natašom Pirc Musar.

Nakon toga Plenković i Von der Leyen sastat će se u Banskim dvorima, a kavom u centru Zagreba, koju će platiti u eurima, simbolično će obilježiti članstvo Hrvatske u europodručju.

Video - Ovo su važne stvari koje nas čekaju u 2023., posebno pravilo vrijedit će za bankomate do travnja

 

Tijek događanja:

9:00 - Ulazak u šengenski prostor jedan je od najvećih hrvatskih političkih uspjeha od ulaska u EU, poručio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović uoči novogodišnjeg podizanja rampi na slovenskoj i mađarskoj granici te ukidanja morskih kontrola prema šengenskim lukama.

"Šengen i euro su simboli, ali i čuvari europskog jedinstva koje se potvrđuje upravo u teškim vremenima, a takvo razdoblje prolazimo zbog ruske agresije na Ukrajinu", kazao je Božinović u razgovoru za Hinu.

Ulazak Hrvatske u najveću svjetsku zonu bez graničnih kontrola, s oko 420 milijuna stanovnika, ocijenio je ujedno i glavnim europskim benefitom te zamašnjakom razvoja, posebno u pograničnim krajevima od Istre, preko sjeverozapadne Hrvatske do Slavonije.

Foto: Robert Anic/PIXSELL

"Ta će se područja tek ostvariti u svojoj punini, oslobađa se jedna nova energija. Ta dodirna mjesta oduvijek su bila točka transmisije ponajboljih praksi i običaja te katalizatori novih poslovnih ideja", kazao je.

Na pitanje kako vidi odnos s državama s druge strane vanjske granice Božinović ističe da šengensko područje nije i ne treba biti srednjovjekovna utvrda koju debeli zidovi ograđuju od ostatka svijeta, već moderna Europa progresivnih ideja i vibrantne ekonomije.

"Činjenica je da će Europa još dugo biti atraktivna, nisu zabilježene migracije u Rusiju ili Kinu i tu se EU razlikuje od autoritarnih društava. Europa je otvorena, ona je lider suvremenog svijeta i zato mora ostati otvorena i privlačiti ljude".

No, s druge strane, smatra, mora biti realna i racionalna kada su u pitanju ilegalni ulasci. "Oni su nekontrolirani, povezani su s organiziranim kriminalom i ne donose ništa dobro ni Europi niti tim ljudima koji su nerijetko žrtve kriminalnih skupina koje se bogate na njihovoj nesreći".


8:45 - Nema ni razloga ni potrebe da se posljednjeg dana u godini stvaraju redovi ispred banaka ili mjenjačnica da bi se u zadnji tren nabavili euri. Sve do 14. siječnja kuna je ravnopravno sredstvo plaćanja kao i euro te je moraju prihvatiti na svim prodajnim mjestima. Naravno, nemojte očekivati da ćete kavu platiti s 200 kuna i da će konobar svakom gostu uzvratiti razliku u eurima jer bi to i bio veliki zalogaj.

Kune će još samo danas moći povući iz 1300 bankomata, a već bi koji sat ili minutu nakon ponoći 2300 bankomata koji su protekla dva tjedna bili izvan funkcije morali isplaćivati eure. Na jednom takvom pola sata poslije ponoći eure će povući guverner Boris Vujčić, jedan od zaslužnijih što se cijela operacija uspješno privodi kraju, te ministar financija Marko Primorac.


8:30 -  Hrvatska može biti ponosna na ulazak u eurozonu i šengensko područje jer će to privući investicije, pomoći u stvaranju radnih mjesta i rastu gospodarstva, a mogla bi postati i europsko čvorište energije iz obnovljivih izvora, rekla je u intervjuu Hini predsjednica Komisije Ursula von der Leyen.

Predsjednica Europske komisije dolazi u posjet Hrvatskoj na Novu godinu, na dan kada se podižu rampe i ukidaju kontrole na granici sa Slovenijom i Mađarskom i kada se u optjecaj uvodi zajednička europska valuta euro.

Von der Leyen naglašava da su se hrvatski građani jako trudili da im taj dan stigne. 

Foto: VLADISLAV CULIOMZA/REUTERS

"Znam koliko je truda bilo potrebno da se ispune svi uvjeti za ulazak u šengen i da se provedu reforme potrebne za ulazak u eurozonu. Možete biti ponosni na to", poručila je. 

Hrvatska ovime dovršava svoju punu europsku integraciju, kazala je, i "njezini građani mogu uživati u nekim od najboljih pogodnosti koje naša Unija može pružiti"

"Putovanje bez unutarnjih graničnih kontrola i prelazak na valutu koja će privući više ulaganja i stvoriti radna mjesta i potaknuti rast”, rekla je von der Leyen. Više pročitajte OVDJE.

Ključne riječi

Komentara 4

CI
cigo2000
16:42 31.12.2022.

Želim da živim u šengena u lukseburga i pratim ga.

DO
doberdedec
10:21 31.12.2022.

Hvalite se hvalite, kad vas vaš narod neće pohvaliti.

Avatar Payback
Payback
10:35 31.12.2022.

Hrvatska konačno se vratila doma! Iako tu trenutno vremena tranzicije u zajednici s najuspješnijim i mi ćemo biiti onako kako treba za budućnost.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije