Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 150
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Božinović s makedonskim kolegom:

Dobra suradnja bez otvorenih pitanja

Susret dvaju ministara unutarnjih poslova
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
12.03.2018.
u 13:38

S makedonskim kolegom razmijenio je informacije o onome što se trenutno događa na tzv. zapadno balkanskoj migrantskoj ruti

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u ponedjeljak se sastao s makedonskim potpredsjednikom Vlade i ministrom unutarnjih poslova Oliverom Spasovskim, a ministri su istaknuli kako je suradnja dviju zemalja dobra i bez otvorenih pitanja.

"Suradnja postoji, ona je intenzivna, pogotovo kada govorimo o zajedničkim pitanjima vezano uz razmjenu informacija u kaznenim istraživanjima, o suradnji u borbi protiv terorizma i u akutnom, aktualnom pitanju s kojim će se i Hrvatska i Makedonija još dugo nositi, a to je pitanje koje je na vrhu prioriteta rasprava ministara unutarnjih poslova EU, pitanje migracija", kazao je Božinović.

Dodao je da je s makedonskim kolegom razmijenio informacije o onome što se trenutno događa na tzv. zapadno balkanskoj migrantskoj ruti. "Makedonija ima slične probleme kao i Hrvatska vezano za ilegalne migrante, pokrivanje i kontrolu granice. Iako u ovom trenutku nema naznaka da se migrantski tok intenzivira, znamo da više-manje svi ovisimo o implementaciji dogovora Europske unije i Turske, i zato je važno da po tom pitanju surađujemo, razmjenjujemo iskustva, jer radi se o nečemu sa čime će se dvije policije, dva ministarstva nositi i u godinama pred nama", dodao je Božinović.

Pojasnio je da Makedonija i Hrvatska imaju potpuno zaokružen pravni okvir za suradnju i prijateljske odnose bez otvorenih pitanja, čime ispunjavaju sve preduvjete da njihova suradnja služi kao primjer ostalim zemljama regije. "U tom smislu je za Republiku Hrvatsku od velike važnosti da Makedonija napreduje u svojim strateškim prioritetima, da čim prije postane članica NATO saveza i Europske unije. Hrvatska Makedoniji od prvog dana na tom putu daje apsolutnu podršku. Sjetimo se da je Makedonija i prije Hrvatske potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, i prije Hrvatske postala članica Partnerstva za mir, ali zbog određenih bilateralnih okolnosti ona još uvijek nije u društvu članica NATO-a i Europske unije, u društvu kojem po svemu pripada", zaključio je Božinović.

Spasovski je zaključio da dva ministarstva imaju odličnu suradnju, koju će i dalje unaprjeđivati. "Sigurnost je osnova za napredak cijele regije i po tom smo pitanju upravo imali vrlo konstruktivan razgovor", istaknuo je Spasovski. Potvrdio je da hrvatska i makedonska policija imaju odličnu suradnju po svim bitnim pitanjima, od suzbijanja kriminala i korupcije, organiziranog kriminala, preko trgovine oružjem i drogama, pa sve do borbe protiv terorizma, koja mora biti zajednička i usmjerena na razmjenu informacija.

"Suradnja s Hrvatskom je odlična i daje rezultate. Sigurno je da je jedno od osnovnih područja za jačanje suradnje migrantska kriza", rekao je Spasovski. Hrvatskom MUP-u je zahvalio na pomoći u osiguranju granice s Grčkom, posebice istaknuvši doprinos 250 hrvatskih policajaca koji su taj posao odrađivali zajedno s makedonskim kolegama.   Spasovski je zahvalio Hrvatskoj na podršci u njihovim nastojanjima na putu ka Europskoj uniji i NATO savezu, kao i na dijeljenju vlastitih iskustava iz tog procesa.

U videu pogledajte kako je prošao susret dvojice ministara: 

Komentara 1

DU
Deleted user
14:14 12.03.2018.

Čim nema komšija u blizini sve se brzo i za čas reši. Čestitke.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije