Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZBORI NA JESEN?

Bossi: Što prije na izbore

Bossi urla u parlamentu
AFP
11.08.2010.
u 11:53

Stanje unutar vladine koalicije otežano je nakon što je predsjednik Zastupničkog doma Gianfranco Fini osnovao unutarnju struju Budućnost i sloboda, kojoj je prišlo 33 zastupnika, pa vladina koalicija više nema većinu u Parlamentu.

RIM – Talijani bi mogli već na jesen imati prijevremene parlamentarne izbore. Tako bi vlada desnog centra premijera Silvija Berlusconija bila raspuštena nakon samo dvije i pol godine mandata.

– Nalazimo se u močvari, potrebno je što prije izaći na izbore – izjavio je čelnik Sjeverne lige i ministar za reforme Umberto Bossi. Sjeverna liga, koja je u vladinoj koaliciji s Berlusconijevom Strankom sloboda, protivi se stvaranju neke tehničke prijelazne vlade, kako bi to htjela oporbena Demokratska stranka.

– Demokratska stranka bi htjela osnivanje tehničke vlade, jer se plaši izbora. I Finijevi se ljudi plaše izbora. Treba izaći na izbore i pobijedit će Berlusconi i Bossi – govori Bossi. Stanje unutar vladine koalicije otežano je nakon što je predsjednik Zastupničkog doma Gianfranco Fini osnovao unutarnju struju Budućnost i sloboda, kojoj je prišlo 33 zastupnika, pa vladina koalicija više nema većinu u Parlamentu. Berlusconi, koji je najurio Finija iz stranke, traži i njegovu ostavku na položaj predsjednika donjeg doma. Kap koja je prelila Berlusconijevu čašu bila je kada je Fini kazao kako bi svi političari protiv kojih se pokrene istraga, bez obzira pokazalo se u procesu da su odgovorni ili ne, odmah trebali podnijeti ostavke. Inzistirao je na moralu političara. Berlusconi, protiv kojeg se vode brojni procesi koji su sada zamrznuti pošto je njegova većina donijela zakon s kojim ga se štiti, Finijevu je izjavu ocijenio napadom na sebe, te je najurio bivšeg saveznika.

U Zastupničkom domu ima 630 zastupnika. Potrebna većina je 316, a Berlusconijeva koalicija (PDL plus Sjeverna liga) ima 344 zastupnika, ali bez Finijevih nema većinu. Zbog toga Bossi drži kako bi izbori u jesen stvorili novu većinu, te kako bi Fini bio poražen na tim izborima. Bossi također drži kako se Demokratska stranka do jeseni ne bi mogla organizirati za izbore, jer nema suglasja oko imena mogućega premijerskog kandidata.

Pierferdinando Casini, čelnik Unije demokratskog centra (UDC), počeo je SMS porukama upozoravati članove te stranke da se odmah počnu pripremati za izbore do kojih bi na jesen moglo doći. Zapravo, u rujnu bi mogla pasti Berlusconijeva vlada i izbori bi mogli biti sazvani za prosinac ove godine.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije