Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Nastavlja se pad nezaposlenosti u Hrvatskoj, opet među najboljima u Europi

Hrvatska ne objavljuje mjesečne podatke o nezaposlenosti mladih. U prvom tromjesečju stopa nezaposlenosti iznosila je 23,5 posto, uz nezaposlenih 36 tisuća građana u dobi do 25 godina, pokazuje Eurostatovo izvješće
01. lipnja 2018. u 14:26 10 komentara 830 prikaza
razgovor za posao
Foto: Thinkstock

Hrvatska je u travnju šesti mjesec zaredom bila među zemljama Europske unije s najvećim padom stope nezaposlenosti na godišnjoj razini, pokazuju podaci europskog statističkog ureda.

Mamoudou Gassama u akciji spašavanja djeteta Mladi imigrant Popeo se na zgradu i spasio dijete, Francuzi mu daju državljanstvo i posao

Na razini Europske unije sezonski prilagođena stopa nezaposlenosti zadržala se u travnju na najnižoj razini u devet i pol godina, od 7,1 posto, koliko je iznosila i u ožujku i veljači. U eurozoni kliznula je za 0,1 postotni bod u odnosu na revidiranu vrijednost za ožujak i iznosila je 8,5 posto, što je njezina najniža razina od prosinca 2008. godine, pokazuje izvješće.

Bez posla je u EU u travnju bilo ukupno 17,462 milijuna građana, od čega njih 13,88 milijuna u eurozoni. Time je njihov broj smanjen u odnosu na ožujak za 53 tisuće u EU, te za 56 tisuća u eurozoni. U odnosu na prošlogodišnji travanj broj nezaposlenih u EU manji je za 1,633 milijuna, te za 1,088 milijuna u eurozoni.

Među zemljama EU-a najniže su stope nezaposlenosti u travnju bilježile Češka, od 2,2 posto, Malta, od 3,0 posto, i Njemačka, od 3,4 posto. Najviše su stope nezaposlenosti zabilježene u Grčkoj, od 20,8 posto u veljači, te u Španjolskoj, od 15,9 posto.

U Hrvatskoj je sezonski prilagođena stopa nezaposlenosti prema Eurostatu u travnju pala na najnižu razinu u devet godina i iznosila je 9,1 posto. U ožujku iznosila je 9,3 posto. Bez posla je u travnju u Hrvatskoj bilo 164 tisuće građana, četiri tisuće manje nego u prethodnom mjesecu. U odnosu na prošlogodišnji travanj njihov je broj smanjen za 47 tisuća.

Samo su Italija i Estonija bilježile iste odnosno veće stope nezaposlenosti nego u istom mjesecu prethodne godine. U Italiji se zadržala na razini prošlogodišnjeg travnja dok je u Estoniji porasla za 0,3 postotnog boda.

Najviše je na godišnjoj razini pala stopa nezaposlenosti na Cipru, za 3,1 postotni bod. Slijedi Hrvatska s padom stope nezaposlenosti na godišnjoj razini za 2,4 postotna boda, te Portugal gdje je smanjena za 2,1 postotni bod.

Michael Rotondo 'ZNAMO DA MU NIJE LAKO' Milenijalcu kojeg su roditelji izbacili iz kuće jedan restoran ponudio posao

Blagi pad nezaposlenosti mladih

U dobnoj skupini do 25 godina stopa nezaposlenosti na razini EU-a iznosila je u travnju 15,3 posto i niža je za 0,1 postotni bod u odnosu na revidiranu vrijednost za ožujak.U prošlogodišnjem travnju iznosila je 17,2 posto.

Identični je postotni pad u odnosu na ožujak zabilježen i u eurozoni, uz stopu nezaposlenosti u toj dobnoj skupini od 17,2 posto. U travnju prošle godine iznosila je 19,3 posto.

U travnju ove godine bez posla je u EU bilo ukupno 3,426 milijuna mladih, od čega njih 2,433 milijuna u eurozoni. U odnosu na prošlogodišnji travanj njihov je broj u EU smanjen za 464 tisuće, te za 306 tisuća u eurozoni. Među zemljama EU-a najniže stope nezaposlenosti u dobnoj skupini građana do 25 godina bilježile su Njemačka, 6,0 posto, Malta, 6,8 posto, i Nizozemska, 6,9 posto. Najviša je pak bila u Grčkoj, od 45,4 posto u veljači, te u Španjolskoj, 34,4 posto, i Italiji, 33,1 posto.

Hrvatska ne objavljuje mjesečne podatke o nezaposlenosti mladih. U prvom tromjesečju stopa nezaposlenosti iznosila je 23,5 posto, uz nezaposlenih 36 tisuća građana u dobi do 25 godina, pokazuje Eurostatovo izvješće.

Pogledajte galeriju: Volio bih osigurati posao za dvadesetak kuća u selu

razgovor za posao
1 / 8
OPG AGRO Puškarić
Konobarenje U čemu je problem Mjesecima traže konobara: 'Plaća je 5000 kuna, ali nitko ne želi konobarski posao' Brexit 'Nejednaki', svjedočanstvo o jednom vremenu (1) – Brexit "Neka odu svi, neka naši mladi nađu posao" OPG AGRO Puškarić ZLATA VRIJEDAN Volio bih osigurati posao za dvadesetak kuća u selu
IZ ISTANBULA STIGLI U ZAGREB
Svaki dan pripremamo 30 vrsta baklava, nismo ih mogli napeći ni usred krize
Otok Rab
Kraljevska oaza
Otok Rab: Istražite otok sreće koji skriva najljepše pješčane plaže na kojima se kupao i britanski kralj Edward VIII.
 • anlaser:

  Širite laži dostojne Goebesove propagande. Prije 2-3 godine bilo je 370000 nezaposlenih i 1200000 zaposlenih a danas je 140000 nezaposlenih i opet 1200000 zaposlenih .Pa gdje ste to zaposlili više od 200000 ljudi? U Njemačkoj, Irskoj, Austriji...... Lažljivi uhljebi!

 • senkop:

  Državni zavod za statistiku od siječnja 2018. otvoreno falsificira podatke o zaposlenosti u Hrvatskoj. Do tada su muljali i spinali, ali od siječnja otvoreno falsificiraju podatke. Provjerite izvješća Državnog zavoda za siječanj i veljaču, u veljači su lažno dodali 33 ... prikaži još! tisuće zaposlenih za siječanj i od onda vuku tih 33 tisuće kroz statistike.

 • Avatar Zloćo Mlađi
  Zloćo Mlađi:

  Ovi se zajebavaju sa našom inteligencijom.